Sue Monk Kidd: Mehiläisten salaisuudet

"Romaanin tapahtumat sijoittuvat USA:n etelävaltioihin ja tapahtuma-aika on 1960-luvun alku. Tarinan pääosassa on neljätoistavuotias Lily Owens, jonka elämää varjostavat äidin salaperäinen kuolema ja isän tyrannimainen käytös. Kaupunkia leimaava rotuerottelu laukaisee tapahtumasarjan, jossa Lily 
pakenee kodistaan kotiapulaisena toimineen Rosaleenin kanssa. 
Pakomatkalla kumppanukset päätyvät mehiläisiä kasvattavaan taloon, jossa hunaja ja Musta Madonna hallitsevat elämää."

Tämä kirja on roikkunut TBR-listallani pienen ikuisuuden. Viime kirjasto reissullani päätin vihdoin, että tartun uutuuksien sijaan välillä myös hieman vanhempiin kirjoihin. Joskus tuntuu, kun kirjoja julkaistaan niin valtavasti joka vuosi, että moni vanhempi helmi jää odottamaan lukuvuoroaan liian pitkäksi aikaa. Uutuuksien houkutus on niin voimakas. Väkisin jäin miettimään, että kuinkahan moni helmi jää lukematta juuri tästä syystä? Ajattelen, että ehdin kyllä lukemaan sen myöhemmin ja näiden myöhemmin luettavien lista kasvaa vuosi vuodelta kasvamistaan. Lopulta se on niin pitkä, että yhden ihmisen elinikä ei riitä kaikkien niiden lukemiseen. Ajatuksena kovin masentavaa, koska en haluaisi jäädä huikeista lukukokemuksista paitsi... Meninpä syvälliseksi, palataan itse asiaan. Mennään USA:n etelävaltioiden paahtavan auringon alle. Aikaan, jolloin rotuerottelu oli vielä arkipäivää. Tarinaan, joka ampaisi suoraan sydämeeni. Kertomukseen, joka on pullollaan toinen toistaan valovoimaisempia persoonia, yllättäviä ystävyyksiä yli yhteiskunnan normien, ku ihonväri määritteli ihmisenarvon. Mehiläisten salaisuudet oli iloisen yllättävä positiivinen lukukokemus.

Kirja oli ihanan helppolukuinen, tarina soljui eteenpäin vaivattomasti eikä vaatinut minkäänlaisia ponnisteluja lukijalta. Tarina tempaisi mukaansa hunajafarmille ja nuoren Lilyn matkaan, joka päättää karata kotoa kapinoidakseen isänsä epäoikeudenmukaisuutta kohtaan sekä selvittäkseen mitä hänen äidilleen todellisuudessa tapahtui. Lilyn tarina on haavoittuneen ja rikkinäisen tytön kasvutarina paikassa, jossa lämminhenkinen huolenpito, hyväntuulisuus ja välittäminen huokuu kirjan sivuilta ja nostaa hymyn lukijan huulille. Suuria juonenkäänteitä kirja ei tarjoile, mutta antaa lukijalle sitäkin enemmän tunnetta ja tunnelmaa, joka oli varsin ainutlaatuista. Toki tapahtumia on aivan riittämiin, mutta ei mitään kiihkeän suurieleistä.

Mieleeni nousi Piiat, josta pidin valtavasti. Jos on tykännyt Piioista, pitää varmasti tästä ja päinvastoin. Tästä kirjasta on tehty myös saman niminen elokuva, joka on ehdottomasti pakko katsoa. Jotenkin en halua päästää kirjan tunnelmasta millään irti. 

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustanramo: Bazar
Ilmestynyt suomeksi: 2005
Alkutes: The Secret Lifes of Bees (2002)
Sivuja:  349
Suomentanut: Helijä Kangas

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Minäkin tykkäsin tästä kirjasta ja tosiaankin, tästä löytyi samaa tunnelmaa kuin piioista. Ja tuo elokuva pitäisi nähdä.

    VastaaPoista
  2. Oli tämä ihan luettava, mutta minua rasitti ne "uskonnolliset kohtaukset". Niitä olisi voinut olla vähemmän. Piikoja en ole lukenut, mutta se kiinnostaa kyllä kovasti. Kirja löytyy hyllystänikin, mutta silti aina joku muu kiilaa edelle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti