perjantai 15. joulukuuta 2017

Ransom Riggs: Kolkko kaupunki (neiti Peregrinen eriskummalliset lapset #2)

"On syyskuu vuonna 1940. Neiti Peregrinen orpokoti on hajaannuksen tilassa. Jacob Portman ja hänen uudet eriskummalliset ystävänsä matkaavat saarelta Lontooseen, jossa he yrittävät löytää keinon pelastaa Neiti Peregrine, joka on jäänyt loukkuun linnun ruumiiseen. Sodan raunioittama kaupunki on kuitenkin yllättäviä vaaroja täynnä.

Kolkko kaupunki vie lukijat maailmaan, jossa aikahypyt ja muodonmuuttajat, aikuisiksi kasvaneet eriskummalliset, hirviöt ja yliluonnolliset eläimet ovat todellisuutta. Karmivatunnelmainen fantasia on kuvitettu aidoin vintage-valokuvin, jotka tekevät lukukokemuksesta aivan erityisen."

Neiti Peregrinen eriskummalliset lapset oli aivan huikean upea lukukokemus - kun luin ensimmäisen osan olin aivan äimistynyt. Se mikä teki kirjasta niin erityisen hätkähdyttävän oli juoni, joka oli rakennettu eriskummallisten kuvien ympärille. Nuo kuvat löytyivät myös kirjan sivuilta ja havainnollistivat tarinaa luoden aivan ominatakeisen synkän tunnelman. Näistä upeista vintagekuvista saamme nauttia myös toisen osan sivuilla. Tutut hahmot jatkavat seikkailuaan läpi sodan runnoman Lontoon yrittäen pelastaa linnun muotoon juuttuneen ymbrynensä. Kuoriot ja kalmiaat jahtaavat nuoria sankareitamme, kun he yrittävät löytää tiensä viimeisen vapaana olevan ymbrynen luo, ainoa joka pystyy pelastamaan neiti Peregrinen.

Myös toinen osa on synkkäsävyistä fantasiaa, joka tempaisee lukijan mukaansa lasten seikkaluihin. Kirjan sivut vain hupenevat silmissä, kun tarinaa on pakko lukea vielä yksi sivu ja yksi sivu ja yksi sivu.... Välillä on mukava pysähtyä tutkailemaan kuvia, jotka saavat välillä ihon kananlihalle. Ransom Riggs kyllä taitaa tämän homman. Minkä vaivan hän on nähnyt kuvia kerätäkseen ja luoden näin huikean fantasiatarinan niiden ympärille. Riggs kyllä ansaitsee kaiken kunnian kirjoistaan. Ehkä hienoiseksi pettymykseksi muodostuivat toisen osan kuvat, jotka eivät olleet yhtä karmivia kuin ensimmäisessä osassa. Sitä karmivuutta jäin kyllä tässä toisessa osassa kaipaamaan.

Sarjan kolmatta osaa Library of Souls ei ole suomennettu. Toinen osa päättyi niin kutkuttavasti, että viimeinen osakin houkuttaisi lukea, kunhan se joskus ilmestyy suomen kielellä.

Vaikka nuoret sankarit antavat olettaa kirjan olevan suunnattu enemmän nuorille lukijoille, näen sen sopivan silti kaiken ikäisille lukijoille. Myös sellaisille, jotka eivät normaalisti koe fantasiaa omana lajinaan. Riggs luoma maailma on niin omintakeinen ja tunnelma vertaansa vailla, että se saattaa jopa yllättää. Tarina etenee sopivassa tahdissa ja matkan aikana törmätään mielenkiintoisiin henkilöihin ja hahmoihin. Tapahtumia on siinä suhteessa ettei lukija ehdi pitkästymään, sillä rytäkkää on luvassa enemmän ja vähemmän - oikeastaan enemmän.

Kirjojen pohjalta on ilmestynyt sarjan nimeä kantava elokuva, jonka on ohjannut Tim Burton. Aivan oli katsottava elokuva, vaikka kirjat ovat tässäkin ylivoimaisia voittajia paremmuudessa.

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: S&S
Ilmestynyt suomeksi: 2016
Alkuteos: Hollow City (2014)
Sivuja: 393
Suomentanut: Kaisa Kattelus

Mistä minulle: Kirjastosta

4 kommenttia:

 1. Hurjan hyviä fantasiakirjoja. Uppouduin täysillä näiden kirjojen maailmaan. Toivottavasti se kolmas kirja tulee pian suomeksi.

  VastaaPoista
 2. Olin aikoinaan tosi innoissani sarjan ensimmäisestä kirjasta, mutta lopulta kävi niin, että odotukset olivat niin korkeat, että petyin. Näin ollen en usko jatkavani enää sarjan parissa. Kirjan kuvia muistelen kyllä edelleen lämmöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ovat kyllä helmiä kirjan sisällä. Harmi, ettet pitänyt Neiti Peregrinen eriskummallisista lapsista. :/

   Poista