torstai 4. tammikuuta 2018

Haruki Murakami: Suuri lammasseikkailu

"Tarinan kertoja, minä ilman nimeä, on tavallinen tokiolaiskaveri, 30-vuotias käännös- ja mainostoimiston osakas, keskivertoa älykkäämpi mutta kokonaan vailla kunnianhimoa. Odottamatta hänen tylsään elämäänsä ilmaantuu nuori nainen, jolla on niin ihmeelliset korvat, että kun hän paljastaa ne, kaikki ympärillä vaikenevat. Ja tämä nuori nainen osaa ennustaa, että kertoja joutuu pian tekemisiin lampaan kanssa.

Siitä alkaa suuri lammasseikkailu, joka vie Hokkaidon jylhille lumisille vuorille, keskelle yksinäisyyttä ja mystisiä kokemuksia, odottamattomia oivalluksia ja paljastuksia."

Suuri lammasseikkailu on Murakamin läpimurtoteos, mutta minusta tähän astisista Murakameista erikoisin. Tarina on vähän kaikkea ja ei mitään. Sen sisään limittyy paljon kaikkea, mutta kokonaisuutena se ei ole ehjä, kirjan loppuratkaisu oli niin omituinen, että jäin vain miettimään ymmärsinkö sittenkään tästä kirjasta yhtään mitään. Selailin kirjaa vielä tovin uudestaan ja kyllä luulen ymmärtäneeni kaiken sinne loppuun asti kunnes herra kirjailija hämmentää soppaa niin, että syntyvät pyörteet saivat pääni aivan sekaisin. 

Kirjan päähenkilö on suhteellisen väritön heppu, joka ei ole elämässään saanut juuri nimeksikkään aikaan. Tai on hän eronnut sopuisasti ja on töissä osakkaana keskivertoisesti toimeentulevassa firmassa. Mutta siinä oli hänen elämänsä pähkinänkuoressa. Lopulta mies tapaa naisen, jolla on niin erikoiset ja lumoavat korvat, että se vetää jalat kertojamme alta. Tämä erikoislaatuinen nainen osaa ennustaa ja ennustaakin kertojallemme, että hän joutuu tekemisiin lampaan kanssa. Tähän asti kaikki on vielä selkeää. Kertojamme viedään  pääkallopaikalle, jossa hän saa Pomon oikealta kädeltä tehtäväksi etsiä lammas, joka on ruskean sävyinen ja jolla on tähtikuvio selässään. Lampaan kerrotaan olevan hyvin erikoislaatuinen ja syy miksi juuri kertojamme joutuu lampaan etsimään on kuvassa, jonka kertoja on saanut ystävältään.  Vihjeitä seuraten kertojamme lähtee tyttöystävänsä kanssa etsimään tuota tarunomaista lammasta ja tie vie Hokkaidon vuorille. Siellä kaikki sitten muuttuukin astetta oudommaksi. Alku ja keskikohta kirjasta oli erittäin nautinnollista luettavaa, mutta loppu lyö ällikällä. En kuitenkaan voi sanoa sen olevan huono, mutta ei mikään iloinen yllätyskään.

Suuri lammasseikkailu on tarina etsimisestä ja löytämisestä ja rakkaudesta sekä yhdessäolosta. Se on myös tarina lampaista ja odottamattomista yllätyksistä. Tarina herättää paljon kysymyksiä, joihin odottaa saavansa vastauksen. Vastauksia ei kuitenkaan ole luvassa kaikkiin kysymyksiin ja se jättää lukijan hämmenyksen valtaan. En ole koskaan lukenut mitään vastaavaa, tuskin tulen lukemaankaan. Murakamin teoksia aina leimaa omaperäisyys ja maaginen-realismi, joka on aivan omalla tasollaan. Silti en osaa edes ajatella mitään vastaavaa, mitä Suuri lammasseikkailu oli. Ensimmäiseksi Murakamiksi tämä ei ehkä ole se ideaalisin teos, mutta ehdottomasti kokemisen arvoinen lukuseikkailu, joka varmasti jää mieleen. Kirja onnistuu kuitenkin pitämään otteessaan alusta loppuun asti ja kiehtoo kummallisuudellaan.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 1993 ja pokkarina 2009
Alkuteos: Hitsuji o meguru bo¯ken (1982)
Sivuja: 351
Suomentanut: Leena Tamminen

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti