Helmet -lukuhaaste 2018

Olen jo muutamana vuonna ottanut osaa Helmet-lukuhaasteeseen, onnistumatta kertaakaan täyttämään kaikkia haastekohtia. Syy lienee siinä, etten ole viitsinyt yhtään suunnitella etukäteen lukemisiani. Alussa lukemiani kirjoja oli suhteellisen helppo sijoittaa eri haastekohtiin, mutta kun helpoimmat kohdat oli täytetty, homma on käynyt vaikeammaksi. Nyt ajattelin varautua alkaneeseen haasteeseen hyvällä suunnitelulla, sillä sehän on sitten melkein kuin puoliksi tehty. Löysin tieni lukuhaasteen Facebook -sivuille, josta olen löytänyt hyviä vinkkejä joidenkin haastekohtien täyttämiseen. Olen pyrkinyt löytämään mahdollisimman paljon luettavaa omasta hyllystä, jotta saisin luettua kirjoja hyllyjä lämmittämästä. Osa kohdista on sellaisia, että ne saa parhaiten täytettyä, kun kirja on luettu ja huomaa sen sopivan johonkin kohtaan. Siinä mielessä vapaus lainata kirjastosta fiiliksen pohjalta säilyy ja sattumanvarainen tarttuminen oman hyllyn sisältöön. Jotta voin avata enemmän suunnitelmia kurkistetaan ensin tämän vuoden haastekohtiin, jotka näyttävät seuraavalta:

1. Kirjassa muutetaan
2. Kotimainen runokirja
3. Kirja aloittaa sarjan
4. Kirjan nimessä on jokin paikka
5. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit
6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa
7. Kirja tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan
8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja
9. Kirjan kansi on yksivärinen
10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
11. Kirjassa käy hyvin
12. Sarjakuvaromaani
13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan
15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja
16. Kirjassa luetaan kirjaa
17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa
18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä
19. Kirja käsittelee vanhemmuutta
20. Taiteilijaelämäkerta
21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi
22. Kirjassa on viittauksia populaarikulttuuriin
23. Kirjassa on mukana meri
24. Surullinen kirja
25. Novellikokoelma
26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta
28. Sanat kirjan nimessä ovat aakkosjärjestyksessä
29. Kirjassa on lohikäärme
30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan
31. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan
33. Selviytymistarina
34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta
35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja
36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa
37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi
38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo
39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama
40. Kirjassa on lemmikkieläin
41. Valitse kirja sattumanvaraisesti
42. Kirjan nimessä on adjektiivi
43. Suomalainen kirja, joka on käännetty jollekin toiselle kielelle
44. Kirja liittyy johonkin peliin
45. Palkittu tietokirja
46. Kirjan nimessä on vain yksi sana
47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta
48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö
49. Vuonna 2018 julkaistu kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Omasta hyllystä näin alustavasti valkkasin mielenkiintoisen pinon!


Johannan Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi kaavailin haastekohtaan kotimaisesta käännetystä kirjallisuudesta. Sinisalon kirjoja, ja tätä nimenomaistakin, on käännetty useammalle kielelle. Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää on mieheni eli perheenjäsenen minulle valitsema kirja. Yann Martelin Piin elämässä on mukana meri. Gavril Trojepolskin Bim Mustakorva menee kohtaan kirjassa on lemmikkieläin, Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja menee lapsennäkökulmasta kirjoitettuun ja Fitzgeraldin Kultahatussa kansi on yksivärinen. Paula Hawkinsin Tummiin vesiin nimessä on adjektiivi ja Juuli Niemen Et kävele yksin nimessä sanat ovat aakkosjärjestyksessä. Doris Lessingin Viides lapsi sopii haastekohtaan vanhemmuudesta ja Donna Trattin Jumalat juhlivat öisin käydään koulua. Kamilla Shamsien Kartanpiirtäjä sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyin ja Tolkienin Hobittissa on lohikäärme. Lars Keplerin Hypnotisoija aloittaa sarjan. Kuvasta puuttuu Mary Ann Shafferin Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville, sillä en ole täysin varma sopiiko se kohtaan kirjasta, jossa luetaan kirjaa. Kertokaa viisammat kirjan jo lukeneet sopiiko vai etsinkö jotain muuta? Toinen jota jäin miettimään on Nikki Sixxin Heroiinipäiväkirjat kohtaan viittauksia populaarikulttuuriin. Olisin varmasti löytänyt hyllystäni lisääkin haastekohtiin sopivia kirjoja, kuten nimessä on vain yksi sana ja olisin voinut itse valita sokkona jonkun kirjan pinon jatkeeksi. Mutta aloitetaan nyt tämän kasan kaatamisella.

Kirjastosta varasin jo Antti Holman Kauheimmat runot kotimaiseksi runokirjaksi. Baltialaisen kirjailijan kirjoittamaksi kirjaksi kaavailin Aino Kallaksen Sudenmorsianta. Kirja, jossa käsitellään yhteiskunnallista epäkohtaa oli hieman hankala löytää, mutta päädyin laittamaan tähän kohtaan vaihtoehdoksi Ken Keseyn Yksi lensi yli käenpesän. Kirja, joka kertoo elokuvan tekemisestä oli helppo valinta: Alan Bradleyn Filminauha kohtalonkäsissä, joka on seuraava lukematon osa Flavia De Luce -sarjassa. Ernest Clinen Ready Player One täyttäisi haastekohdan kirjasta, joka liittyy peliin ja Agatha Christien Hercule Poirot ja salainen kaava kohtaan kirjasta, jossa keksitään tai luodaan jotakin uutta. Vaikka olen näitä kirjoja suunnitellut lainaavani haastetta varten, pidätän oikeuden muuttaa suunnitelmia, jos keksin jotain vielä parempaa tai satun lukemaan kirjan, joka täyttää kyseisen haastekohdan myös. Tuleva kirjakevät on kutkuttavan mielenkiintoinen ja tarkoitus on tarttua myös uutuuksiin.

Hyviä vinkkejä kirjoista, jotka sopivat kohtiin: sarjakuvaromaani, kirjassa on yksi tai kaksi hahmoa, taiteilijan elämänkerta, sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta, liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan, entisen itäblokin maasta kertova kirja, runo on kirjassa tärkeässä osassa, maahanmuuttajan kirjoittama kirja sekä palkittu tietokirja. Näihin en ole vielä keksinyt mitään kiinnostavia kirjoja, joten hyvät suositukset otan ilomielin vastaan!

Mitäs te olette kaavailleet lukevanne haasteeseen liittyen?

Kommentit

  1. Kivalta kuulostaa tämä Helmet-haaste :)

    VastaaPoista
  2. Itse en tähän haasteeseen suhtaudu ainakaan tässä vaiheessa suunnittelulla vaan täyttelen haastekohtia sillä mitä milloinkin luen, sillä tavalla karsiutuu ensin helpot mutta menee siinä sivussa jokunen vaikeampikin kun huomaa että kas, tämä kirja sopiikin tuohon kohtaan.
    Miettimisen voi aloittaa sitten kun alkaa kohdat vähentyä ja toisaalta lukuun tulee kirjoja jotka eivät enää sovi mihinkään kohtaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna tämä tekniikka ei toiminut minulla, joten päätin että nyt hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Silti jotkut kohdat tuottavat päänvaivaa, kun helpot kohdat on jo käytetty. Toki olen sijoittanut kirjoja haasteeseen nyttenkin fiilispohjalla, mutta ainakin joihinkin kohtiin on valmiiksi ehdokkaita. :)

      Poista
  3. Tosi hyvän kuuloisia kirjoja! Itse en kovin paljoa suunnittele etukäteen, katsotaan kuinka käy :)

    Vinkkejä: Pierre Lemaitren Näkemiin taivaassa sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan ja oli huikea kirja. Kannattaa se tsekata, jos et ole lukenut. Sarjakuvaromaaniksi itse kaavailin Sagaa. Sitä on kai suomennettu, mutta ainakin kehuttu.

    VastaaPoista
  4. Minä luin myös tuon Lemaitren Näkemiin taivaassa ja sijoitin sen ensimmäisen maailmansodan kohtaan. Helmetin FB-ryhmässä tosiaan sain siihen vinkin. Oikein mielenkiintoinen ja vetävä kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kirja on pakko jossain kohtaa varata kirjastosta, tätä olen nyt useasti nähnyt kehuttavan. :)

      Poista

Lähetä kommentti