torstai 8. maaliskuuta 2018

Hang Kang: Vegetaristi

"Toistuvien painajaisten takia korealainen kotirouva Yeong-hye päättää lopettaa lihan syönnin. Tämä näennäisen pieni päätös vaikuttaa maanjäristyksen tavoin hänen avioliittoonsa ja ennen niin seesteiseen elämäänsä. Yeong-hyen aviomies, hänen lankonsa ja sisarensa yrittävät kaikki tavallaan käyttää valtaansa asioiden saattamiseksi takaisin raiteilleen, mutta Yeong-hyen ruumis ja mieli ovat jo saavuttamattomissa."

Booker-palkinnon voittanut Vegetaristi on hämmentävä lukukokemus. Osasin odottaa sen perusteella, mitä olin kirjasta kuullut ja lukenut etukäteen, että se on jotain mihin en ennen ole törmännyt. Kuitenkin se onnistui säväyttämään. Silti koin kirjan jäävän minulle etäiseksi. Osa kirjasta meni minulta yli ymmäryksen.

Vegetaristi on lyhyt romaani, mutta sisällöltään todella tuhti. Se ei anna lukijalleen hengähdystaukoja, vaan antaa tulla heti ja täysilaidallisen. Tarina on kerrottu kolmesta eri näkökulmasta. Ensimmäisenä ääneen pääse Yeong-hyen narsistinen aviomies, jolle vaimon päätös kieltäytyä lihasta on katastrofi. Toisena ääneen pääsee Yeong-hyen lanko, joka käyttää omien pakkomielteisten fantasioidensa toteuttamiseen Yeong-hyen murtunutta mieltä. Viimeisenä tapahtumia kuvataa Yeong-hyen siskon vinkkelistä, joka on joutunut uhriksi kaikkien tapahtumien tuoksinnassa. Itse Vegetaristia ei koskaan päästetä ääneen ja hänen mielenliikkeensä, jotka ovat koko kirjan liikuttava voima, jäävät arvoitukseksi. Olisin kyllä kovasti halunnut päästä kurkistamaan Yeong-hyen mieleen, enemmänkin kuin vinksahtaneiden unien verran.

Vegetaristi on tarina mielenterveyden murenemisesta ja siittä, kuinka se vaikuttaa ihmisen lähipiiriin. Se on myös kannanotto naisen itsemäärämisoikeutta omaa vartaloa kohtaan. Kirjassa voi nähdä myös muita teemoja, mutta vahvimmin minusta nämä kaksi teemaa kuvaavat teosta. Kuitenkin kirjan kannet suljettuani tuntui siltä etten ollut ymmärtänyt kirjasta mitään. Siinä oli paljon kaikkea, mutta syvintä olemusta en ainakaan minä pystynyt tavoittamaan, jos sellaista edes tavoitettavissa. Tarina oli kuin sekava uni, osa tapahtumista jäi selkeänä kuvana mieleen, mutta koko kokonaisuutta on mahdotonta jälkeenpäin rakentaa. Ehkä juuri kaiken selittämättömyys on se the juttu tässä kirjassa. Minuun se ei kuitenkaan tehnyt vaikutusta.

Kirjan kirjoitustyyliä voisi kuvailla vimmaiseksi. Sen tapahtumat ovat välillä irvokkaita, eikä lukukokemusta ole edes yritetty keventää esimerkiksi huumorin voimalla. Tunnelma oli välillä tukehduttava. Romaani on ilmestynyt Etelä-Koreassa jo kymmenisen vuotta sitten, mutta Bookerin se voitti vasta 2016. Sari Karhulahti on suomentanut teoksen englanninkielisestä versiosta. 

Osallistun kirjalla Helmet-lukuhaasteeseen ja kuittaan kohdan palkitun kääntäjän kääntämästä kirjasta. Karhulahti on palkittu mm. kirjallisuuden valtionpalkinnolla.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2017
Alkuteos: The Vegetarian (2015) & 채식주의자   (2007)
Sivuja: 2015
Suomentanut: Sari Karhulahti

Mistä minulle: Kirjastosta

2 kommenttia:

  1. Vimmainen ja hämmentävä tämä todella oli! Itsekään en vielä tänäkään päivänä tiedä, mitä tämän kanssa silloin vuosi sitten luin, mutta hyytävän vahvana se on kaikki nämä kuukaudet pysynyt mielessä. Sekin on kai jo jotain. Minuun siis teki vaikutuksen, vaikkei tuoreeltaan siltä tuntunutkaan. :)

    VastaaPoista