tiistai 4. syyskuuta 2018

Jeffrey Archer: Vain aika näyttää

"Harry Clifton asuu Bristolin köyhässä kaupunginosassa yksinhuoltajaäitinsä kanssa. Harryn isästä ei kukaan suostu kertomaan muuta kuin sen, että isä kuoli sodassa. Harryn suunnitelmissa on mennä töihin satamaan heti kun koulu on käyty, aivan kuten suvun miehet ovat tehneet häntä ennen. Harrylla on kuitenkin poikkeuksellinen lahja, jonka ansiosta hänelle tarjotaan stipendi poikakouluun.

Ennen pitkää Harrylle paljastuu karmea totuus isän kuolemasta ja hän joutuu kyseenalaistamaan kaiken elämässään. Onko hän Arthur Cliftonin, Bristolin satamatyöläisen poika vai Barrington Shipping Linen perijän avioton esikoinen? Toisen maailmansodan kynnyksellä Harry joutuu myös valitsemaan, aloittaako opiskelut Oxfordin yliopistossa vai liittyäkö laivastoon ja lähteä taistelemaan Hitlerin Saksaa vastaan."

Vain aika  näyttää on seitsenosaisen Clifton-kronikan ensimmäinen osa. Kirja tuli minulle lukuun aivan sattumalta, kun en saanut kesälomareissun automatkoille valkattua kirjaa luettua edes sinnillä. Pysähdyimme huoltoasemalle, josta löytyi Kirjapörssi. Lasten käydessä vessassa juoksin pää kolmantena jalkana Kirjapörssiin ja valkkasin kiireessä tämän kirjan, sillä se sijoittui minusta kiehtovalle aikakaudelle ja kansikuva oli minusta upea. Ajattelin että syteen tai saveen, minä kokeilen. Ja en voisi olla onnellisempi siitä, että löysin tämän kirjan. Rakastuin täysillä sen tarinaan, maailmaan sekä sujuvaan kerrontaan. Kirja sijoittuu vuosille 1919-1939, mutta varsinaisesti tarina alkaa 1925 päähenkilö Harryn ollessa viisivuotias.

Kirjan tarinaa kerrotaan eri henkilöiden näkökulmasta, joka valottaa juonenkäänteitä eri valossa. Tarinan keskeisessä roolissa on kaksi perhettä - Cliftonit sekä Barringtonit. Harry luulee olevansa satamatyöläisenä työskennelleen Arthur Cliftonin poika, mutta saa lopulta selville, että hän saattaakiin kuulua Barringtonin perheeseen ollen Hugo Barringtonin avioton esikoispoika. Tieto kääntää Harryn koko elämän päälaelleen, sillä hänen koko elämänsä on kietoutunut näiden kahden perheen pilareihin tukevasti.

Harry oli päähenkilönä ihana, kerrassaan hurmaava ja mielenkiintoinen. Mutta kirjan eittämättä kiinnostavin hahmo oli mielestäni vanha Tar. Tar on asunnoton kulkija, joka asuu vanhassa junanvaunussa. Hän on viisas vanha mies sekä Harryn hyvä ystävä. Tarilla on kirjan tapahtumissa hieman kaikkeen osansa sekä monesti myös painava sanansa.
Kirja loppui niin huikean jännittävään kohtaan, että minun on piakoin marssittava ostamaan seuraava osa itselleni. Kunhan löytäisin sen jostain, en ole alkanut tilaamaan vain yhtä kirjaa ja Kirjapörsseistä seuraava osa oli loppunut. Haluan kerätä koko kronikat omaan hyllyyni, sillä en ole pitkään aikaan lukenut mitään näin mukaansatempaavaa, viihdyttävää ja koukuttavaa. Voisin ylistää tätä kirjaa ylistämästä päästyäni. Vain aika näyttää on kurkistus kahden sodan väliseen elämään Iso-Britanniassa, joka kerrotaan eri lähtökohdista olevien ihmisten näkökulmista. Se tarjoilee historiankirjojen ystäville upeaa ajankuvaa sekä juonivetoisuudellaan viihdyttää lukijaa pakottaen tämän ahmimaan kirjaa. Upea teos, suosittelen lämpimästi lukemaan!

Archer oli minulle entuudestaan tuntematon kirjailija, vaikka maailmalla hän on ilmeisesti tunnetumpi. Suomeksi häneltä on ilmestynyt Clifton-kronikoiden kolmen ensimmäisen osan lisäksi Kane ja Abel. Clifton-kronikoiden neljäs osa ilmestyy suomennettuna  nyt syksyllä. On ihana ajatella, että minulla on vielä paljon luettavaa tämän herran kirjojen parissa.

Osallistun kirjalla Helmet-lukuhaasteeseen ja kuittaan kohdan kirjasta, jonka kannessa on kulkuneuvo. Annan kirjalle täydet 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Sitruuna
Ilmestynyt suomeksi: 2016
Alkuteos: Only Time Will Tell (2011)
Sivuja: 422
Suomentanut: Susanna Tuomi-Giddings

Mistä minulle: Ostokirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti