sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Katariina Vuori: Erään tapon tarina

”Ihan mitä vaan, että se piina ja pelko olisi saatu loppumaan”

"Tositarina todellisista rikoksista, isän kaltoin kohtelemasta äidistä ja pojasta, jonka lapsuus on väkivallan värittämä. Pikkukaupungista, jossa kaikki tietävät, mutta kukaan ei puutu tilanteeseen. Ennen kuin on liian myöhäistä."

Tässä on tärkeä tarina, jonka ei toivoisi toistuvan ikinä. Samalla se saa kuitenkin miettimään kaikkia niitä lapsia ja äitejä, jotka elävät piinassa, pelossa ja väkivallan uhreina.
Erään tapon tarina ei ole mikään dekkari, vaan tositapahtumien pohjalta kerrottu kuvaus perhehelvetistä, jossa rikollinen, väkivaltainen ja päihderiippuvainen Esko pitää perhettään piinassa vuosikausia ilman, että kukaan puuttuu asioihin. Voisin kuvitella että oikea-aikaisella puuttumisella ja väliintulolla tämä tarina olisi saanut aivan toisenlaisen lopun. Lopussa esiin nousee kuitenkin yksi sankari, ja nimenomaan sankari, joka tekee piinasra viimein lopun. Sankari, jonka tasavallan presidenttikin lopulta armahtaa. 

Tätä tapausta on ruodittu aika tyhjentävästi lehdissä. Tiesin koko ajan mitä tuleman pitää, sillä nimenomaan lehtiartikkelin perusteella kirjasin tämän kirjan nimen itselleni ylös. En kuitenkaan halua spoilata ketään, jos sattuu ettei ole tästä murhenäytelmästä vielä tietoinen. Mielenkiintoinen tarina, jota on mahdotonta mitenkään suuremmin arvostella, sillä tämä tarina sydänverellä julkituotu Eskon pojan Askon näkökulmasta. Hän onkin tarinan keskiössä - pieni poika, joka joutuu joka kerta koulusta tullessaan pelkäämään onko isä päässyt vankilasta ja tunkeutunut hänen sekä äidin kotiin. Pelkäämään että isä, saa silmiinä hullunkiillon ja alkaa pumppaamaan uhkaavasti nyrkkejään. Poika, joka joutuu useammin kuin kerran pakenemaan äitinsä kanssa mummolaan turvaan humalaisena riehuvaa isää. Poika, joka ei aina ehdi pakoon...

Kaikista surullisinta oli ettei kukaan puuttunut, vaan kaikki tämä sai tapahtua. Jokaikinen ihminen katsoi tapahtumia läpi sormien, paitsi mummo, joka uskalsi sanoa sekopäiselle Eskolle vastaan ja puolustaa tytärtään ja tyttärenpoikaansa, senkin uhalla että sai itse kärsiä siitä.

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Like
Ilmestynyt: 2018
Sivuja: 250

Mistä minulle: Storytel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti