keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Tatiana de Rosnay: Nimeni on Sarah

"Heinäkuussa 1942 Ranskan poliisi tekee laajan ratsian ja kokoaa Pariisin juutalaisia pyöräilystadionille odottamaan siirtoa keskitysleirille. Heidän joukossaan on myös perheineen kotoa haettu 10-vuotias Sarah, joka ennen lähtöä ehti lukita pikkuveljensä komeroon piiloon. Kaiken kaaoksen ja hädän keskellä tytön päässä on kuitenkin vain yksi ajatus: palata takaisin kotiin ja pelastaa pikkuveli.

Kuusikymmentä vuotta myöhemmin Pariisissa asuva amerikkalainen toimittaja Julia Jarmond kirjoittaa artikkelia tuosta mustasta päivästä Ranskan historiassa. Taustatutkimuksia tehdessään hän tulee paljastaneeksi miehensä perheen vanhoja salaisuuksia, jotka liittyvät Sarahin kohtaloon. Julian on saatava selville mitä tytölle tapahtui."

Nimeni on Sarah on yksitoista kirjaa julkaisseen Tatiana de Rosnayn ensimmäinen kirja, jonka hän julkaisi äidinkielellään englannilla. Rosnay on Pariisissa asuva ranskalais-englantilainen kirjailijatar, joka on toiminut myös toimittajana. Nimeni on Sarah on aiemmin ilmestynyt suomeksi nimellä Avain, joka on minusta kuvaavampi nimi kirjalle kuin tässä uudessa painoksessa.
Nimeni on Sarah kertoo riipaisevan tarinan Ranskan osallisuudesta juutalaisvainoihin, kuinka suuri määrä juutalaisia perheitä sekä lapsia kerättiin Vélodrome d'Hiverille heinäkuun ratsioissa ja kuinka lopulta nuo tuhannet ihmiset lähetettiin keskitysleireille kuolemaan. Tapahtumat ovat tosia, vaikka kirjan henkilöt ovatkin fiktiivisiä. 

Tarinaa kerrotaan kahdessa aikatasossa, jotka lomittuvat hiljalleen tarinan edetessä toisiinsa. Osasin toki odottaa tiettyjä asioita, mutta kuinka nuo kaksi aikatasoa toisiinsa kietoutuvat ja kuinka vahvasti menneisyys vaikutti henkilöiden nykyisyyteen tuli yllätyksenä. Vuonna 1942 alkanutta tapahtumaketjua kuvataan nuoren ranskanjuutalaisen Sarah-tytön näkökulmasta. Hänen perheensä viedään velodromille ja siitä eteenpäin keskitysleireille. Sarah on ratsian tiimellyksessä sulkenut pienen veljensä komeroon piiloon poliiseilta, turvaan, sillä tyttö oletti heidän palaavan pian kotiin. Nuori Sarah ei osannut kuvitellakkaan millaisen kohtalon hän ja tuhannet muut ranskanjuutalaiset joutuvat kohtaamaan, ja ettei hän ole heti palaamassa päästämään veljeään komerosta. Pikkuveljen kohtalo, ja hänelle annettu lupaus palata pian, ajavat Sarahia eteenpäin toisen maailmansodan kauheuksien keskellä. 

Nykyajassa tapahtumia seurataan Amerikassa syntyneen, mutta pariisilaistuneen toimittajan Julia Jarmondin näkökulmasta. Julia saa tehtäväkseen tehdä artikkelin heinäkuun 1942 ratsioista lehteensä ja hän alkaa tutkimaan tapahtumia. Yllättäen Julia huomaa, että nuo historian synkät tapahtumat linkittyvät hänen aviomiehensä perheeseen ja hän törmää Sarahin tarinaan. Kaikki vain eivät halua että Julia kaivaa Sarahin kohtalon esille, on hyvä että joistakin asioista vaietaan. Sarahin kohtalo ei kuitenkaan jätä Juliaa rauhaan ja hän jatkaa sinnikkäästi tutkimustöitään. Samaan aikaa Julian avioliitto ratkeilee liitoksistaan.

Tämä kirja oli todella koskettava ja mieleenpainuva lukukokemus. Tulen tuskin koskaan unohtamaan tätä tarinaa, se hiipi minulla niin ihon alle ja sai silmät kostumaan. Tämä oli unohtumaton tarina niistä ihmisistä ja tapahtumista, joita ei pitäisi koskaan unohtaa. Luulin jo lukeneeni niin paljon holokaustista, juutalaisvainoista ja natseista ettei mikään enään niin kosketa ja yllätä, mutta luen tämän kyllä em. teemojen kärkikastiin. Ja kirja avasi minulle taas uuden verhon epätietoisuuden tieltä, sillä en ollut aikaisemmin kuullutkaan Vélodrome d'Hiverin tapahtumista. Aina puhutaan ja kirjoitetaan enemmän siitä, mitä Saksassa ja Puolassa tapahtui.

Nimeni on Sarah on sujuvasti kirjoitettu tarina ja Rosnay on onnistunut tavoittamaan kouriintuntuvasti lapsennäkökulman, pelon, surun, menetyksen ja tuskan. Ajottain kirjan lukeminen ja sen tapahtumat kävivät ahdistaviksi, jota siirtyminen toiseen aikatasoon lievitti. Pidin tästä kirjasta todella paljon ja haluan nähdä ehdottomasti kirjan pohjalta tehdyn elokuvan Sarah's Key. Suosittelen lämpimästi lukemaan!
Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Bazar kustannus
Ilmestynyt suomeksi: 2014
Alkuteos: Sarah's Key (2006)
Sivuja: 355
Suomentanut: Irmeli Ruuska

Mistä minulle: Kirjastosta

4 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä pakahduttavan koskettava teos, kun sen aikanaan luin. Minun kirjassani vain oli erilaiset kannet. Onkohan tästä tehty elokuvaa? Nuo sinun kantesi näyttävät jotenkin elokuvallisilta.

    VastaaPoista
  2. Tämä on iki-ihana kirja. Aivan loistava tarina ja koskettava ♥

    VastaaPoista