Stephen King: Elevation

"Castle Rock is a small town, where word gets around quickly. That's why Scott Carey wants to confide only in his friend Doctor Bob Ellis about his strange condition: he's losing weight, without getting thinner, and the scales register the same when he is in his clothes or out of them, however heavy they are. Scott also has new neighbours, who have opened a 'fine dining experience' in town, although it's an experience being shunned by the locals; Deidre McComb and her wife Missy Donaldson don't exactly fit in with the community's expectations. And now Scott seems trapped in a feud with the couple over their dogs dropping their business on his lawn. Missy may be friendly, but Deidre is cold as ice. As the town prepares for its annual Thanksgiving 12k run, Scott starts to understand the prejudices his neighbours face and he tries to help. Unlikely alliances form and the mystery of Scott's affliction brings out the best in people who have indulged the worst in themselves and others."

Tuli taas pitkästä aikaa luettua jotain englanniksi. Tätä Stephen Kingin lyhytromaania ei ole ainakaan vielä suomennettu ja halusin tämän tarinan lukea, sillä se sijoittuu Kingin luomaan pieneen Mainelaiseen kaupunkiin Castle Rockiin, jossa tuppaa paha vierailemaan aina mitä erilaisimmissa olomuodoissa. Tällä kertaa pahuus asuu kaupunkilaisten asenteissa ja suhtautumisessa kaupungin uusia tulokkaita kohtaan, jotka ovat aivoimesti lesboja ravintoloitsijoita. Tähän epäkohtaan päättää puuttua tarinan päähenkilö Scott Carey, joka omalta osaltaan kärsii kummallisesta vaivasta, jonka aiheuttaja on mystinen. Hän nimittäin menettää painoaan pelottavaa vauhtia, mutta kummallista tästä painonputoamisesta tekee se, että hän ei tunnu pienenevän fyysisesti ollenkaan. Vielä kummallisemmaksi kaikki tekee se, että oli hänellä miten paljon vaatetta päällä ja vaikka taskutkin olisi täynnä kolikoita, hän painaa aina saman verran. Scott kertoo ongelmastaan ainoastaan ystävälleen, eläköityneelle lääkärille Bob Ellisille, sillä pienessä kaupungissa juorut leviävät nopeasti, eikä Scott halua vaivaansa muiden tietoon. Scott joutuu kohtaamaan myös sen pelottavan kysymyksen; mitä sitten tapahtuu kun puntari näyttää nollaa?

Tämä oli varsin kummallinen pieni kirja, joka ei ihan avautunut minulle. Kirjan tunnelma on unenomainen, eikä syitä esimerkiksi Scottin kummallisen vaivan takana selitetä. Oliko sen aiheuttaja yliluonnollinen, superbakteeri vai geenivirhe? Eikä tämä ollut pelottava tai tiivistunnelmainen tarina mihin Kingin kirjoja lukiessa on tottunut. Olisin todellakin kaivannut enemmän avaamista, varsinkin kun pidemmälle edetessään Scottin vaiva alkoi saamaan yhä absurdimpia piirteitä. 

Pidin kuitenkin tarinan toisesta puolesta, jossa Scott suhtautuu lähenevää loppuaan kohtaa yllättävän avomielisesti ja viimeisenä tekonaan maanpäällä hän pyrkii kääntämään kaupunkilaisten suhtautumista naapurissa asuvien Deidreen ja Missyyn, joiden kanssa Scott itsekin ollut tukkanuottaisilla kakkivien koirien takia. Tällä tarinalla on kuitenkin opetuksensa ja sentimentaaliset hetkensä, joten ei tästä voinut olla pitämättä edes himppusen. Kirjahan on todella lyhyt, hieman päälle 100 sivua ja suhteellisen helppotajuista englantia, joten se sopii myös luettevaksi sellaisille, jotka eivät usein englanniksi lue.

Annan kirjalle 2,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Hodder
Ilmestynyt: 2018
Sivuja: 144

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit