perjantai 21. helmikuuta 2020

Patricia G. Bertényi: Salaisuuksien galleria

FBI:n entisellä erikoisasiantuntijalla taidehistorioitsija Jackie Saratogalla on erikoiskyky: hän kuulee taulut, niiden puheen, laulun, naurun. Mutta kun Jackie eräänä päivänä astuu sisään gallerian ovesta, hänen korviinsa kantautuu jotain sellaista mitä hän ei ole koskaan aiemmin kuullut: seinällä roikkuva valtava maalaus valittaa ja kirkuu, huutaa apua.

Pian paljastuu että taulun maalannut Rodolfo on kuollut vuosia sitten hämärissä olosuhteissa ja että hänen mesenaattinsa epäillään sotkeutuneen murhaan. Poliisi ei ole koskaan onnistunut selvittämään tapausta, mutta Jackien avulla murhaaja voidaan kenties vihdoin saada kiinni.
Bertényin esikoinen aloittaa uuden dekkarisarjan, joka erottuu lajin perinteisistä edustajista etsivän erikoisten kykyjen ansiosta. En tiedä voiko Jackie Saratogan kyvyt laskea suoraan fantasian alle vai liikutaanko edelleen maagisen realismin alueella, mutta ehkä saan selvyyden tähän kysymykseen sarjan edetessä. Uusin osa Varjojen saari ilmestyy tänä keväänä. Salaisuuksien galleria alkaa melko tavallisen dekkarin tavoin, mutta sijoittuu kiehtovaan taidemaailmaan. Loppua kohden alkaa menemään jo hieman omituiseksi, enkä ole aivan varma ymmärsinkö koko loppuratkaisua kokonaa, Bertényi nimittäin ei välitä selitä asioita juuri ollenkaan. 

Sekava, se on päälimmäinen sana tästä esikoisesta, joten kehittymisen varaa on vielä rutkasti. Nautin kyllä kirjan lukemisesta, juoni tempaisi mukaansa ja pidin sen kansainvälisestä tunnelmasta sekä salamyhkäisyydestä mitä tulee Jackieen. Mutta kaikki sivuhenkilöt meinasivat mennä sekaisin ja dialogipainotteista kerrontaa oli välillä haastava seurata. Bertényi ei juurikaan kuvaile, esittele tai tutustuta lukijaa lähemmin sivuhenkilöihinsä. Lukijan vain tulisi tietää tai hoksata puolikkaasta lauseesta kuka kukin on, mistä he tuntevat ja mikä on keidenkin keskinäinen suhde. Kirjan vahvuus onkin ehdottomasti onnistunut tunnelma ja Jackie, etsivien massasta erottuva erikoisuus. Jackie FBI:n entinen erikoisasiantuntija, italialaiset juuret omaavat, varakkaasta ja huomattavasta taidepiirien nimikko perheestä tuleva nainen, joka on julkisesti gay, omaa taidon kuunnella tauluja. Hän on varakas nainen, joka omistaa neljä kallista autoa, asuu lukaalissa kahden suden kanssa ja kantaa mukanaan menneisyyden salaisuuksia sekä vaiettuja perhemysteerejä. Kipinää juoneen iskee myös Jackien ja Robertan välinen kemia.

Pienestä ontumisesta huolimatta onnistunut kirja, vaikka loppu saattoikin minut suuren hämmenyksen valtaan. Minusta se meni vähän yli, mutta en voi paljastaa enempää etten spoilaa juonta, vaikka haluaisinkin tästä aiheesta keskustella hieman syvällisemmin. Mutta kuten sanoin, muodostan lopullisen mielipiteeni tästä käänteestä ja sen tarpeellisuudesta sekä yliampuvuudesta, kun sarja etenee. Ensimmäinen kirja kun tuppaa aina olemaan vähän johdantoa tulevaa varten, joten vielä on huono antaa lopullista tuomiota, varsinkin kun tässä kirjassa on hyvätkin puolensa. Mutta toivon todellä että tulevissa osissa vaivauduttaisiin avaamaan asioita ja tapahtumia hieman enemmän lukijallekin.  

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 331

Mistä minulle: Kirjastosta

4 kommenttia:

 1. Minunkin mielestäni tämä kirja oli hyvin sekava, ja siksi se loppujen lopuksi jäi minulta kesken. Tuntui, etten jaksanut tarpeeksi pinnistellä kaikkien niiden sivuhenkilöiden ja koukeroiden kanssa, sillä kuten kirjoitit, niitä ei juuri selitelty enkä jaksanut pysyä kärryillä. Sääli sillä aihe tuntui kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, annan itse kirjailijalle mahdollisuuden seuraavan kirjan verran, mutta jos on yhtä sekavaa en viitsi enempää nähdä vaivaa. Aihe on kyllä kiehtovan erilainen.

   Poista
 2. No voi harmi, jos kirja on jäänyt sekavaksi. Päähenkilö kuulostaa mielenkiintoiselta ja puhuvat taulut houkuttaisivat. Ehkä luen kuitenkin, jos osuu sopivasti vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaahan se kokeilla, jos vaikka itse pidät enemmän.:)

   Poista