Viihdyttävää lomalukemista

Kesä on jo puolessa, mutta kesälomailijoita riittää varmasti joka kuukaudelle. Nykyinen hektinen elämäntyyli takaa sen, että monet ihmiset eivät koe ehtivänsä juurikaan lukemaan normaalin arjenpyörityksen ohessaa. Mutta kun loma koitta, tykkää moni viettää lomapäiviä hyvien kirjojen parissa. Kirjat ovatkin loistavaa mökkiseuraa tai kaveri niin riippumattoon, rannalle kuin piknikillekkin. Usein kesälomalla tulee reissattua, mikä saattaa vaatia pitkiäkin siirtymisiä paikasta toiseen erilaisilla kulkuneuvoilla. Jos ei itse ole kuskin roolissa, eikä kärsi matkapahoinvoinnista, voi matkustustunteja taltuttaa lukemalla tai vaikka kuuntelemalla äänikirjaa. Mutta joskus voikin sitten iskeä hämmennys - mikä olisikaan sitten viihdyttävää kesälukemista? Eipä hätää, sillä tästä voit napata muutamia vinkkejä takataskuun niin kesää kuin vaikka tulevaa syyslomaa tai miksei joululomaakin varten. Kirjavinkkauksethan eivät ole kovin nopeasti pilaantuvaa sorttia.


Lucinda Riley


Lucinda Riley on niittänyt paljon suosiota, varsinkin tällä hänen Seitsemän sisarta -sarjallaan, jossa kerrotaan nimensä mukaisesti seitsemän, keskenään hyvin erilaisten, sisarusten tarinat. Sisarukset on adoptoinut mystinen Papa Salt, joka kuollessaan jättää tytöille vihjeet heidän syntyperästään. Jokaisessa kirjassa pureudutaan yhden sisaruksen tarinaan, niin historiassa kuin nykyajassa. Tämän sarjan lisäksi Rileylta on julkaistu myös kolme muuta teosta, joista uusin Perhosten huone julkaistiin tänä kesänä. 

Jos kaipaa viihdyttävää, juonivetoista tarinointia, jossa on mukana myös romatiikkaa sekä yllättäviä juonenkäänteitä, tartu Rileyn kirjoihin. 

Kate Morton


Kate Morton on Rileyn ohella viihdekirjallisuuden aatelia. Takuu varmasti koukuttavat lukuromaanit imaisevat lukijan historian aikakausiin, draamoihin ja tradegioihin sekä kertovat tarinoita, joihin et voi olla tarttumatta jokaisena liikenevänä vapaahetkenä. Morton on niittänyt suosiota ympäri maailmaa ja lumonnut kirjoillaan niin lukijoita että kriitikoita. Omiin henkilökohtaisiin suosikkeihini hänen tuotannostaan kuuluvat ylhäällä kuvassa oleva Paluu Rivertoniin sekä Hylätty puutarha. Tuorein Mortonilta julkaistu teos on viime vuonna ilmestynyt Kellontekijän tytär, jossa mukana on myös yliluonnollisia ilmiöitä. Kellontekijän tytär oli minulle myös täyden viiden pisteen lukukokemus, enkä ole kovin avokätinen jakelemaan täysiä pisteitä kirjoille. 


Liane Moriarty



Australialaisen Liane Moriartyn kirjoja on luettu myös paljon ympäri maailmaa ja suosio on kyllä täysin ansaittua. Moriarty lähestyy kirjoissaan rankkojakin aiheita, mutta pitää kerronnan koko ajan sopivan kevyenä, jolloin lukeminen ei muodostu liian raskaasksi. Yleensä tapahtumia lähestytään myös useasta kertojanäkökulmasta, joten lyhyet kappaleet ja vaihteleva kertojaääni rytmittävät taiten kerrottuja tarinoita ja tuo siihen samalla syvyyttä. Oma suosikkini hänen kirjoistaan on Hyvä aviomies, vaikka kaikista tähän mennessä lukemistani olen pitänyt. Uusin tähän mennessä ilmestyneistä on on Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista, mutta Mortiartyn faneja hemmotellaan syksyllä, sillä lokakuussa ilmestyy Sulje silmäsi ja laske kymmeneen

Monelle Moriartyn nimi voi olla jo tuttu HBO:n menestyssarjan Big Little Lies myötä, sillä tuo sarjahan pohjautuu Moriartyn saman nimiseen kirjaan, joka on suomennettu nimellä Mustat valkeat valheet.

Ruth Ware


Ruth Ware kirjoittaa arvoituksellisia psykologisia trillereitä, joita ei kertakaikkiaan kykene laskemaan käsistään. Varsinkin hänen uusin kirjansa Lukitut ovet oli jotain niin hyvää, ettei ylistyssanat riitä kuvamaan lukukokemusta. Pieni gallup Instagramin puolella osoitti, että monet lukijat ovat ihastuneet Waren kirjoihin, ei hän siis suotta keiku kirjoillaan bestseller -listoilla. Yhteensä Warelta on ilmestynyt viisi kirjaa suomeksi, joten näiden parissa saa kulutettua rattoisasti lomapäivän jos toisenkin.

Lisa Jewell


Lisa Jewell on tullut tunnetuksi viihdekirjoistaan, mutta hänen jännitysromaaninsakin ovat erittäin viihdyttävää luettavaa. Varsinkin hänen ensimmäinen jännitysromaaninsa Sitten hän oli poissa oli oikea page turner. Uskottavia henkilöhahmoja ja kiinnostavat sopivassa tahdissa etenevät, tarinat ovat osoittaneet että Jewellillä on tarinankerronan jalo taito hyppysissään. Marraskuussa saamme lisää Jewelliä, kun hänen romaaninsa Joka askel jonka otat ilmestyy suomeksi. Senhän voi napata vaikka joululukemiseksi tai kääriä läheiselle lahjapakettiin. Itse en ainakaan panisi pahitteeksi moisesta lahjasta.

Minna Lindgren


Minna Lindgrenin kirjat ovat nasevia ja hauskoja, mutta ottavat kuitenkin samalla yhteiskuntakriittisiä ja kantaaottavia. Varsinkin Ehtoolehto-trilogia oli sellainen, joka valloitti sydämeni täysin, sillä päähenkilöinä seikkailevat ikäihmiset olivat valloittavan sympaattisia romaanisankareita. Samalla se kuitenkin otti hauskalla tavalla kantaa maassamme oleviin vanhustenhuollon epäkohtiin. Myös Vihainen leski oli sarkastisella otteella kirjoitettu tarina vallan mainiosta mummosta, joka alkaa vihdoin elämään omaa elämäänsä. Jos ei ole aikaisemmin Lindgrenin tuotantoon tutustunut, lämmin suositus.

Enni Mustonen



Enni Mustonen lukeutuu tällä hetkellä kotimaamme suosituimpiin kirjailijoihin ja hänen Syrjästäkatsojan tarinoita-sarjansa on löytänyt monen suomalaisen lukijan käsiin. Ja sarja onkin vallan mainio. Uusin osa saatiin taas tälle kesälle ja sarjan kirjoista onkin tullut erottamaton osa minun kesiäni. Mustosen vahvuus on ehdottomasti ajankuvassa sekä kyvyssä tuoda todellisia historiallisia merkkihenkilöitä osaksi hänen fiktiiviä tarinoitaan. Itse henkilökohtaisesti pidän enemmän sarjan alkupään kirjoista, joissa päähenkilönä on vielä Ida, mutta silti en yhtään sarjan kirjaa jättäisi lukematta. Mutta ei kannata sivuuttaa muitakaan Mustosen kirjoja, ainakin Järjen ja tunteen tarinoita-sarja on osoittautunut oman kokemukseni mukaan yhtä vahvaksi tarinoinniksi, mitä Syrjästäkatsojatkin. Myös kirjailijan Koskivuori-sarja on kerännyt kehuja ja löytyy omaltakin luettavat-listalta.

Milja Kaunisto


Milja Kaunisto on myös vahva historiallisten viihderomaanien kirjoittaja, jonka kirjoissa esiintyy historiasta tuttuja merkkihenkilöitä. Hänen kirjansa sijoittuvat Ranskaan, eri aikakausille, ja niistä uusin on kuvassakin esiintyvä Tulenpunainen kabaree, joka on ollut hänen tähänastisista kirjoistaan kaikkein kevyin. Kauniston kirjat ovat hieman roisimpia kuin monet muut, mutta erittäin koukuttavia ja mielenkiintoisia.  Itse henkilökohtaisesti pidän todella paljon Kauniston tyylistä kirjoittaa ja hänen romaaninsa ovat aina imaisseet mukaansa ensi sivuista lähtien. Kustantamon sivut tiesivät kertoa, että Kaunisto tutkii kirjoittaessaan vallan mekanismeja sekä niiden vaikutuksia ihmisiin ja pohtii, kuinka historia toistaa itseään oppimatta virheistään. Kaunistolta on ilmestynyt Tulenpunaisen kabareen lisäski Olavi Maununpojasta kertova trilogia sekä Purppuragiljotiini -trilogia.

V. E. Schwab


F
antasian ystäville uskallan suositella V. E. Schwabin Magian syvempi sävy -trilogiaa, jonka päätös osa Loihdittu valkeus saatiin suomeksi juuri. Schwabin luoma fantasia maailma on upea, siinä seikkaillaan kolmen keskenään hyvin erilaisen Lontoon välillä, ja vain lähes kokonaan hävinneet antarit kykenevät siirtymään rinnakkaisista maailmoista toiseen. Päähenkilöinä seikkailevat toinen jäljellä olevista antareista nimeltään Kell sekä orpotyttö Lila, joka tempautuu keskelle tapahtumia, joihin liittyy valtataistelua sekä kiellettyä magiaa. Ehdottomasti ahmittavaa sorttia oleva trilogia, parhaimpia hetkeen lukemiani.


Muita ehdottomasti kokeilemisen arvoisia kirjoja ja kirjailijoita ovat Gail Honeymanin Eleanorille kuuluu ihan hyvää, joka oli hieman surumielinen viihdekirja, josta löytyi kuitenkin aimo annos lämminhenkistä huumoria. Jos lämminhenkisestä huumorista pitää, suosittelisin myös Ruth Hoganin Kadonneiden tavaroiden vartijaa, joka oli ihastuttavan lempeä ja hyväntuulinen tarina. Romantiikan nälkäisille suosittelen tietenkin Jojo Moyesia, mutta kotimaisen kirjallisuuden kentältä kannattaa tutustua myös ehdottomasti Nina Meron Englantilaiseen romanssiin, jossa on sekoitettu upeasti vanhaa englantilaista kartanoromantiikkaa sekä humoristista nykyaikaista chic litiä. Jos mieli halajaa cozy crimen pariin kannattaa tutustua Elly Griffithsin Ruth Gallowaysta kertovaan sarjaan, jossa arkeologina toimiva Ruth joutuu poliisin apuna ratkomaan jos minkälaisia rikoksia. Samalla kuitenkin Ruthin ja etsivän välillä kipinöi mielenkiintoisesti. Toinen huomionarvoinen cozy crime sarja on Alan Bradleyn Flavia de Lucesta kertova sarja, jonka etsivänä häärää pikkuvanha kotikemistinä tunnettu tyttö Flavia nimeltään. Kauhusta pitävien taas kannattaa tutustua Stephen Kingin uudempaan tuotantoon, varsinkin alkuvuodesta ilmestynyt Laitos oli todella hyvä. 

Olen itse aina myös otettu kirjavinkeistä, joten kertokaa kommenteissa teidän omia vinkkejä lomakirjoiksi. :)

Kommentit

  1. Kivoja kirjavinkkejä. 4 niistä olen lukenut. Tällä hetkellä luen buertoricolaisen Esmeralda Santiagon Sokeriplantaasin valtiatar teosta. Sopii hyvin kesälukemistoon. Viihdyttävä teos, jossa on historiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla odottaakin tuo Sokeriplantaasin valtiatar kirjastopinossa. Rakastan historiallisia viihdekirjoja, joten odotan viihtyväni kyllä sen parissa. :)

      Poista

Lähetä kommentti