Agatha Christie: Murha Mesopotamiassa -äänikirja

Arkelogin vaimona Christie on sijoittanut osan kirjoistaan arkeologisille kaivauksille, Murha Mesopotamiassa on yksi niistä. Hercule Poirot saa selvitettäväkseen tohtori Leidnerin vaimon tuoreen murhan. Rouva Leidner on saanut uhkauskirjeitä ja pian sen jälkeen hänet löydetään kuolleena huoneestaan. Nokkelan Poirot'n apuna murhaa selvittää retkikuntaan kuuluva teräväpäinen sairaanhoitaja Amy Leatheran.

Äänikirja pitkästä aikaa, kun lukemiselle jää vähemmän aikaa, mutta haluttaa kuitenkin olla kosketuksissa jollakin tavalla kirjallisuuteen, on kätevää laittaa äänikirja pyörimään. Siinä arkea pyörittäessä tulee tavallaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Christien dekkareiden hienovaraisen klassinen jännitys sekä tiivis ja hienovarainen tunnelma välittyy hyvin myös äänikirjamuodossa. Pidin Christien kirjoista Kuolema Niilillä ja Idän pikajunan arvoitus todella paljon luettuina, mutta pidin Murhasta Mesopotamiassa myös kuunneltuna. Joissakin äänikirjoissa on vikana se ettei ääneen luettuna oikea sanoma tai tarkoitus välity kuulijalle niinkuin se välittyisi lukijalle. Lisäksi lukija Pekka Autiovuorella on miellyttävä ääni ja selkeä lukutyyli, joten tätä kuunteli ihan mielikseen. Silti en voinut olla ihmettelemättä, miksi lukijana on mies kun tarinan kertojana on nainen, Amy Leatheran??

Jälleen kerran Christie on rakentanut mielenkiintoisen tarinan, jossa jokaisella on ollut mahdollisuus murhaan. En jälleen kerran osannut arvata kuka murhan takana oli todellisuudessa. Tämä dekkarikuningatar kun osaa johdatella lukijan sivupoluille ja saa epäilemään jokaista vuorollaan. Loppuratkaisu on tullut aina minulle hienoisena yllätyksenä, kuten se tuli nyttenkin. Kun kaikki palapelin palat ovat loksahtaneet kohdalleen tulee ahaa-elämys, niinhän se täytyykin olla.

En ole normaalisti suuri dekkareiden ystävä, mutta syy miksi pidän Christien dekkareista on se ettei murhalla ja muilla inhottavuuksilla mässäillä. Kirjoissa on myös tietty nostalginen tunnelma, eivätkä teokset ole ainakaan vielä minulle mitenkään ennalta-arvattavia. Nykydekkareissa tunnutaan kiertävän kokoajan samaa kaavaa, eikä murhaaja ja motiivi tule kovinkaan usein yllätyksenä. Lisäksi monet nykydekkarit ovat niin raakoja ja häikäilemättömiä, että lukeminen on ahdistavaa ja saa niskakarvat nousemaan pystyyn. Christienkin kirjoissa on tunnelmaa ja jännitystä, ne eivät kyllä jätä kylmäksi. Ne ovat myös mukavia aivopähkinöitä!

Tietoa äänikirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2010
Alkuteos: Murder in Mesopotamia 
Kesto: 8h 13min (7CD)
Suomentanut: Eero Ahmavaara
Lukija: Pekka Autiovuori

-Aletheia


Kommentit

Lähetä kommentti