Jane Smiley: Sydänmailla

"Larry Cook on kotiseutunsa mahtimiehiä, suuren iowalaisen maatilan omistan. Eläkeikää lähestyessään hän päättää jakaa tilan kolmen tyttärensä kesken, mutta kuopus Caroline kieltäytyy kunniasta. Raivostunut isä rankaisee nuorimmaistaan tekemällä hänet perinnöttömäksi.

Perintöriidan myötä kaikki muuttuu suurten mittojen tragediaksi. Rose muistuttaa sisarelleen Ginnylle, että he ovat todellakin ansainneet osuutensa tilasta: varhain leskeksi jäänyt isä ei pelkästään piiskannut tyttöjään, hän myös käytti kahta vanhinta hyväkseen. Viimein Ginnyn on pakki kohdata torjutut muistot
."

Sydänmailla on siis kertomus perhesuhteista, joiden perustukset alkavat nitistä liitoksistaan tarinan edetessä. Lopulta koko neljän sukupolven ajan vaivoin rakennettu kukoistava maatila hajoaa, sillä perhe ei pääse keskenään yksimielisyyteen ja sopuun. Mukaan mahtuu rakkautta, insestiä, lapsettomuutta sekä mutkikkaita ihmissuhteita.

Näin alkuasetelma äkkiseltään voi vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kun kannessa vielä komeilee tieto, että kirja on Pulitzer palkittu (vuonna 1992). Itse ajattelin etten voi olla pitämättä tästä kirjasta. Olin väärässä, hirvittävän väärässä...

Juoni etenee hitaasti ja viipyilevästi. Välillä pysähdyin miettimään, että mitäs tuo kirjailija on alkanut jorisemaan, menisi jo asiaan. Kunnolla alkoi tapahtua vasta puolivälin jälkeen, mutta koska kirjan alku oli minulle välillä melkoista tervan juontia, ei loppu saanut minua enään innostumaan. Otin selvää mitä kullekkin henkilölle tapahtui ja painoin kirjan kannet tyytyväisenä kiinni, koska vihdoin ja viimein sain nakata kirjan takaisin kirjastokassiin.

Koska kirja ärsytti minua suurimman osan ajasta, en ala enempää puimaan teosta ettei mene ihan kauheaksi mollaamiseksi. Toisaalta tuntuu etten keksi muuta sanottavaa kuin tylsä, ärsyttävä, hidaslukuinen, jaaritteleva kirja, jossa oli mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Jokainen voi päätellä itse takakannen kuvauksen ja em. sanojen perusteella päättää haluaako itse tarttua teokseen. Minulle tämä oli kuitenkin huikea pettymys.

Mainittakoon vielä että Wikipedian mukaan teos perustuu William Shakespearen Kuningas Lear -näytelmään. Itse en osaa sanoa asiaan juuta enkä jaata, koska Kuningas Lear ei ole minulle tuttu kuin nimenä. Wikipedia ei myöskään ole ehkä se kaikista luotettavin tiedonlähde, joten voi olla että tieto on täysin tuulesta temmattu. Kirjan lukeneet, osaatteko te sanoa asiaan mitään? :)

Kirjasta on myös tehty elokuva, jonka pääosissa näyttelee Michelle Pfeiffer, Jessica Lange, Jennifer Jason Leigh ja Jason Robards. Että jos ei kirjaan halua tarttua, mutta tarina kiinnostaa, niin helpompi tie löytyy. Itse en ole leffaa katsonut, joten en tiedä onko sekin yhtä pitkäveteinen kuin kirja.

Annan kirjalle arvosanaksi 1,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 1997
Alkuteos: A Thousand Acres (1991)
Sivuja: 389
Suomentanut: Marja Alopaeus

-Aletheia

Kommentit