Colin Meloy & Carson Ellis: Sysimetsä

 Prue on 12-vuotias tyttö, joka asuu Portlandissa. Hänen kotikaupunkissa vieressä sijaitsee Tietön Korpi, metsä jonne vanhemmat ovat vannottaneet tyttöä menemästä. Prue joutuu kuitenkin uhmaamaan vanhempiensa määräyksiä, kun varisparvi sieppaan Pruen pikkuveljen puistosta keskellä kirkasta päivää. Prue on valmis tekemään mitä vain saadakseen pikkuveljensä takaisin, vaikka astumaan tuohon metsään, jota asuttavat nälkäiset kojootit.

Metsästä paljastuukin toinen toistaan ihmeellisempiä salaisuuksia, kuten puhuvia eläimiä ja kokonainen kunigaskunta, jonka juonitteleva leskihallitsijatar yrittää tuhota ilkeillä juonillaan.

Oi, kuinka lumoavan ihana satufantasia kertomus Sysimetsä olikaan. Minä kerrassaan nautin tämän kirjan lukemisesta alusta loppuun. Koko komeuden kruunasi vielä kirjailija Colin Meloyn vaimon Carson Ellisin kuvitus. Melko perinteistä satufantasiaahan tämä oli puhuvine eläimineen ja ilkeine hallitsijattarineen, mutta tämä tarina oli osattu herättää henkiin hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla.

Jostain syystä metsästä, joka eksyttää ulkopuoliset "vierailijat" loputtomaan labyrinttiin, jossa he vaeltavat ikuisuuden tai hulluuteen asti, toi minun mieleeni vastikään lukemani Holdstockin Alkumetsän. Kummassakin teoksessa seikkaillaan metsässä, jossa asustaa yliluonnollisia olentoja. Kumpikin metsä pyrki eksyttämään tunkeilijat. Joten samankaltaisia piirteitä on havaittavissa, vaikka tarinat itsessään on erityyppisiä. Myös Narnian tarinat käväisi mielessäni tätä lukiessa. En kuitenkaan tarkoita että Sysimetsä olisi jäljennös näistä kirjoista, vaan sen tarina on kuitenkin ihan omanlaisensa kertomus.

Vaikka tämä onkin satufantasia kertomus, en suosittelisi tätä ihan nuorille lukijoille, koska kirjassa on väkivaltaisia sekä verisiä taistelukohtauksia. Mutta nuorille ja lapsenmielisille aikuisille lukijoille tämä Sysimetsän kronikoiden ensimmäinen osa on oivaa lukemista. Jatkoakin on luvassa, joten jään innolla odottamaan seuraavaa osaa. Kirjan elokuvaoikeudetkin on myyty, enkä yhtään ihmettele - Sysimetsässä oli ihanaa seikkailla yhdessä Pruen ja tämän ystävän Curtisin kanssa. Kirjan loputtua ihan jäi ikävä päähenkilöitä, varsinkin Curtisia, supersankarisarjakuvien raapustajaa, joka löytää itsestäänkin pienen ja jalon sankarin.

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2012
Alkuteos: Wildwood  (2011)
Sivuja: 518
Suomentanut: Peikko Pitkänen

-Aletheia

Kommentit

 1. Oi, tämä olisi hauska lukea!!

  VastaaPoista
 2. Viime yönä luin tämän loppuun, väsytti jo armottomasti mutta eihän Prueta ja Curtisia voinut jättää kesken kaiken pulaan! Ihastuin siis minäkin kovasti tähän kirjaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama kävi minullekkin. Luin iltaisin niin kauan aikaa kunnes nukahdin kirja käteen. Ei vain voinut lopettaa, koska seikkailu vei vain mennessään! :D

   Poista

Lähetä kommentti