Anilda Ibrahimi: Ajan riekaleita

Zlatanin ja Ajkunan isät ovat läheisiä ystäviä, vaikka toinen heistä on serbi ja toinen albaani, mikä tekee heistä kiristyvässä poliittisessa tilanteessa toistensa vihollisia. Nämä kaksi kansallisuutta ovat olleet sotajalalla keskenään jo ammoisista ajoista lähtien. Kun Ajkunan isä vangitaan yrittää Zlatanin isä tehdä kaikkensa pelastaakseen ystävänsä vankilalta. Mikään ei kuitenkaan auta ja Ajkunan isä saa kymmenen vuoden vankeus rangaistuksen. Ajkuna ja hänen äitinsä muuttavat Zlatanin perheen luo ja nämä kaksi lasta kasvavat rinnatusten kuin sisarukset. Ajan saatossa he rakastuvat toisiinsa. Sodan syttyessä perheet kuitenkin ajautuvat eri puolille, mutta Zlatan ja Ajkuna vannovat etteivät he koskaan eroa. Zlatan kuitenki  joutuu rintamalle Kosovon sotaan ja ajan virta tarttuu Ajkunaan. Elämä kuljettaa heidät eri maihin, jossa he aloittavat kumpikin tahollaan uuden elämän. Zlatan on kuitenkin luvannut lähtiessään etsiä Ajkunan ja muisto tytöstä ei jätä häntä rauhaan. Mutta kantaako rakkaus kuitenkin sodan ja vihan yli? Ja voiko kukaan pysyä samana ajan puristuksissa?

Ajan riekaleita on Balkanille sijoittuva rakkaustarina, mutta ennen kaikkea se on perhe- sekä selviytymistarina sodan keskeltä. Vaikka itse sodat taisteluineen eivät minua jaksa kovin kiinnostaa, niin on mielenkiintoista lukea ihan tavallisista ihmisistä sekä ihmiskohtaloista sodan keskellä. Sota kuitenkin aina muuttaa kaiken sen mihin ihminen on elämässään tottunut. Jokainen vastaavanlainen kertomus on surullinen ja niin oli tämäkin, kyllä kirjan henkilöiden kohtalot riipaisivat sydäntä.

Heti alusta asti olin vakuuttunut siittä että pidin käsissäni laatukirjaa. Ibrahimin kirjoitustyyli on suoraa, mutta kuvailevaa. Tarina koostuu henkilöiden muistoista, ajan riekaleista, jotka vaikuttavat henkilöiden nykyisyyteen. Nautin suunnattomasti jokaisen sivun lukemisesta, vaikka tunnelma kirjassa on alusta loppuun surumielinen ja melankolinen. Kuitenkin tarina on niin herkkä ja intensiivinen, että kaikesta ikävästä huolimatta kirja on kaunis. En olisi halunnut kirjan millään loppuvan ja vaikka yritin lukea hitaasti, niin tuntui että kirja loppui aivan liian pian. Olisin halunnut viipyä sen parissa vielä hetken pidempään. 

Albanialaissyntyiseltä, mutta italiaksi kirjoittavalta Ibrahimilta on aiemmin ilmestynyt teos Punainen morsian, joka kertoo Albanian diktatuurista. Tämän kirjan jälkeen Punaninen morsian kipuaa korkealle luettavien listalla. Ja nyt täytyy myöntää että Ajan riekaleita on ensimmäinen Jugoslaviaan ja Kosovoon sijoittuva kirja, mitä olen koskaan lukenut. Tuo maailmankolkka on ollut minulle täysin vieras. 

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi 
Ilmestynyt suomeksi: 2013
Alkuteos:  L’amore e gli stracci del tempo (2009)
Sivuja: 328
Suomentanut: Helinä Kangas

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta löysin uutuushyllystä

Kommentit

 1. Hienoa, että Ibrahimin tyyli vei sinua. Minä pidin tästä, mutta Punaisesta morsiamesta vieläkin enemmän. Jos pisteyttäisin, niin tämä olisi varmasti minulle 4 ja Punainen morsian 4,5.

  Anilda kirjoittaa hienovireisesti, mutta Punaisessa morsiamessa oli myös maagista realismia, jota löydän luettavakseni aivan liian vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kommenttisi nosti Punaisen morsiammen TBR-listalla melko kärkeen. Maaginen realismi on alkanut kiehtomaan minua viime aikoina ja Ibrahim osaa kirjoittaa! :)

   Poista
 2. Minuakin kiinnostaa tämä kovin paljon :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hyvä ja mielenkiintoinen kirja, suosittelen kyllä lämpimästi! :)

   Poista
 3. Oi, täytyy laittaa lukulistalle!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti