Ransom Riggs: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Jacob on koko lapsuutensa saanut kuunnella isoisänsä mielikuvituksellisia kertomuksia orpokodista saarella, jossa asuu eriskummallisia lapsia sekä toinen toistaan hurjempia kertomuksia hirviöistä. Nuori Jacob kuitenkin ajattelee isoisänsä vain kertovan satuja. Kun isoisän surmaa outo hirviö, jonka suusta tulee lonkeroita, lähtee Jacob Walesin edustalla sijaitsevalle pikku saarelle selvittämään onko isoisän jutuissa ollut sittenkin jotain perää. Saarelta Jacob löytää kuitenkin vain autioituneen vanhan kartanon rauniot, jossa lastenkoti on sota-aikana toiminut. Kuitenkin tuntuu että nuo kummalliset lapset ovat vieläkin elossa eivätkä he ole vanhentuneet yhtään. 

Ransom Riggs on rakentanut huikean tarinansa aidoiksi väittämiensä vintage valokuvien ympärille. Nuo kuvat tukevat tarinaa ja luovat aivan ainutkertaista tunnelmaa. Osa kuvista on pelottavia ja saavat niskakarvat nousemaan pystyyn. Joitakin kuvia taas pysähtyy tutkailemaan useammaksi toviksi pelkästä mielenkiinnosta. Väistämättä mietin, että mitkähän ovat oikeat tarinat noiden kummallisten kuvien takana. 

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille oli minulle loistava lukukokemus. Vaikka jotkut ovat olleet sitä mieltä ettei tämä kauhufantasiaksi luokiteltu kirja ollut kyllin jännittävä, niin minulle se oli jännittävä juuri sopivassa suhteessa. Jos kirja olisi ollut hiukankin enemmän jännittävä tai pelottava olisin todennäköisesti menenttänyt yöuneni. Kuvat yhdessä muutamien tiivistunnelmaisten juonenkäänteiden kanssa pystyivät vakuuttamaan minut. Ja oikeastaan oli helpotus ettei eriskummalliset lapset olleetkaan niitä kirjan pahiksia, vaan ne lonkerosuiset hirviöt. Mutta jos kirjaa lähtee lukemaan kauhukirjana niin pettymys voi olla suunnaton.

Minulla ei ollut juuri minkäänlaisia ennakkokäsityksiä kirjasta, enkä tiennyt mitä minun pitäisi odottaa. Näin tarina itse sai johdatella minua eivätkä ennakko-odotukset päässeet pilaamaan lukukokemusta. Fantasia osastolta kirjan nappasin mukaani kirjastosta, mutta juonen kuvauksen perusteella kuitenkin tiesin ettei luvassa ole mitään perinteistä fantasiakertomusta. 

Hieno kirja, joka piteli minua otteessaan. En olisi halunnut kirjan loppuvan niin pian! Tim Burton on ohjaamassa kirjasta elokuvaa. Se on kyllä pakko nähdä kun se ilmestyy, pääasissa olen pitänyt kovasti Burtonin persoonallisen tyylisistä elokuvista ja en voisi kuvitella osuvampaa ohjaaja tälle tarinalle.

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Schildts & Söderström
Ilmestynyt suomeksi: 2012
Alkuteos: Miss Peregrines Home For Peculiar Children (2011)
Sivuja: 350
Suomentanut: Virpi Vainikainen

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta lainasin, hätkähdyttävä kansi kiinitti huomion.

Kommentit

 1. Minäkin lainasin tämän kannen ja upean ulkonäön vuoksi, ja tykkäsin kirjasta. Ei kirja minua pahemmin jännittänyt, mutta viihdyttävä tämä kyllä oli. Taitavasti rakennettu juoni koukutti tehokkaasti. :)

  VastaaPoista
 2. Kirjalla on jännittävä nimi ja kansikuva vastaa kirjan tarinaa...ilmassa oleva tyttö...

  VastaaPoista
 3. Pelkästään kannen ja nimen perusteella tekisi mieli lukea tämä kirja. Tulee vähän samanlainen mielikuva kuin Orpokoti-elokuvasta. En tiedä millon ehtisi tämän lukemaan, mutta ainakin Burtonin elokuvan aion katsoa, kun nyt mainitsit sen!

  VastaaPoista
 4. Tämä on eriskummallisen kirja, josta pidin. Varsinkin ne valokuvat toivat kirjaan vielä ihan uuden visuaalisen ulottovuuden.

  VastaaPoista
 5. Minä tykkäsin tästä hirvittävän paljon! Osa kuvista tosiaan kylmäsi selkäpiitä :) Kirja on myös esineenä upea, kansipapereiden alta paljastuvia kansia (tai lähinnä kirjan selkämystä) myöten.

  Tim Burtonin elokuva tulee varmasti olemaan myös mahtava! Harmi vain, että hänen luottonäyttelijänsä Johnny Depp ei ihan taida sopia noin nuoren pojan (Jacobin) rooliin ;)

  VastaaPoista
 6. Oi että, kuulostaapa mainiolta! Täytyykin pitää silmät auki kirjastossa.

  VastaaPoista
 7. Tämä on kyllä ihana kirja, tykkäsin, tosi hyvä nuortenkirja, löytyy omasta hyllystä peräti! =D

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta ja juuri sellaiselta tarinalta josta tulee varmasti hyvä Tim Burton elokuva. En malta odottaa. :)

  VastaaPoista
 9. Oi että! Uskallankohan mä lukea tämän, nyt kyllä kiinnostus heräsi! Ja Burtonin leffakin tulossa tästä. Oi joi!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti