David Foenkinos: Vaimoni eroottinen potentiaali

Hector on tavaroiden Don Juan. Hän on keräillyt kaikkea: mertolippuja, vaalinkampanjamerkkejä,jäniksenkäpäliä jne...Kaikkea hän on aina keräillyt yhtä innokaasti ja antaumuksella,  huokuen vimmaa puhtaan euforian ja masennuksen kausineen. Ollessaan pohjalla Hector saa tarpeekseen ja päättää hankkia itselleen apua. Hän lopettaa keräilyn. Elämä alkaakin sujua paremmin, mutta keräilyvimma ei päästä irti vuosienkaan päästä. Eräänän päivänä Hector huomaa että on ajautunut keräilemään vaimoansa.

Olen lukenut aikaisemmin Foenkinonekselta Nainen nimeltä Natalie. Pidin kirjan kepeydestä ja huumorista, mutta se tietty ranskalainen vivahde sai minut hieman etääntymään kirjasta. Päätin kuitenkin tarttua Vaimoni eroottiseen potentiaaliin, sillä a) olen muutaman kerran yllättänyt itseni pitämästä ranskalaisista kirjoista ja b) kirjan nimi on jo niin hullunkurinen, että on pakko saada tietää mitä kansien välistä löytyy. Takakannessa kerrotaan että epätoivoisesta keräilyvimmasta toipunut Hector on päätynyt keräilemään vaimoaan. Siis kuinka uteliaisuutta herättävää on se että joku keräilee vaimoaan ja miten se on edes mahdollista?

Vaimoni eroottisessa potentiaalissa oli sitä samaa kepeää huumoria kuin Nataliessakin. Kuitenkin kirja jätti minut kylmäksi ja jotenkin kirjan pointti meni minulta ihan ohitse. Tarinaa vaivasi kummallisuus, joka ampui välillä ihan ylitse. Enkä voi sanoa juuri lämmenneeni henkilöhahmoillekkaan. Ja sitten se tietty ranskalaisuus vaivasi minua taasen. Kirja oli kuitenkin nopea lukuinen, melkoisen kepeä ja paikoitellen viihdyttävä. Harmi vain ettei tuo viihdyttävyys kantanut koko kirjan läpi, se olisi pelastanut jo paljon. Paikoitellen olin niin tympääntynyt kirjan lukemiseen että selailin sivuja läpi vain pintapuolisesti. Puolivälin jälkeen alkoin jo odottamaan että kirja loppuisi. Sinni ei kuitenkaan antanut periksi lopettaa kesken näin lyhyttä romaania. 

Vaikkei Natalie ollutkaan huippu hyvä kirja mielestäni, niin kyllä se tämän voittaa mennen tullen ja palatessa. Voi olla että minun täytyy Foekinoksen kohdalla todeta ettei hän ole minun kirjailija... Annan kirjalle arvosanaksi 2 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2012
Alkuteos: Le Potentiel érotique de ma femme (2004)
Sivuja: 203
Suomentanut: Pirjo Thorel

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta lainasin. Kirjan nimi on erikoisen houkutteleva.

Kommentit

 1. Tämä oli kyllä komiikassaan minun kirja...todella hauska parisuhdekirja...

  VastaaPoista
 2. Ei ollut minunkaan kirjani. :o En oikein osaisi sanoa, kenelle tämä oli suunnattu. Vaikka olihan siinä idealtaan aineksia. Ehkä sortuu liialliseen ranskalaisuuteen ja outouteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta juuri se ranskalaisuus on outoa, en vain ymmärrä heidän huumorintajuaan. :DD

   Poista

Lähetä kommentti