Maria Semple: Missä olet Bernadette?

Bernadette Fox on omalaatuinen persoona. Hän on palkittu, mutta erakoitunut arkkitehti, joka asuu kamalassa talon rähjässä Seattlessa. Hän välttelee kotikaupunkinsa ihmisiä ja on palkannut virtuaalisen assistentin Manjulan, joka hoitaa asiat hänen puolestaan, niin paljon Bernadette vihaa joutumista kontaktiin ihmisten kanssa. Pahimpia hänen mielestään ovat hänen tyttärensä yksityiskoulun muut vanhemmat, joita hän kutsuu hyttysiksi. Muiden vanhempien mielestä Bernadette on taas häpeä pilkku. Mutta tyttärelleen Beelle, Bernadette on maailman paras äiti.

Juuri ennen perheen suunniteltua Etelämantereen matkaa Bernadette saa asiat sekaisin pahemman kerran. Niin pahasti että hänen nörttimiehensä huolestuu ja uhkaa sulkea vaimonsa pakkohoitoon. Bernadette kuitenkin katoaa. Bee ryhtyy selvittämään mitä hänen äidilleen on tapahtunut ja minne hän on mennyt.

Ai että tulin hyvälle mielelle tätä lukiessa. Tämä oli minulle kyllä viihdekirjallisuuden helmiä. Helppo lukuinen, hauskalla huumorilla höystetty, mutta ei kuitenkaan liian höttöinen, vaan oli sopivassa suhteessa jopa viiltävän terävä. En osannut arvata mitä tuleman pitää, sillä Bernadette oli niin omalaatuinen henkilö etten tule varmaan koskaan enään törmäämään vastaavaan. Hän on samaan aikaan niin ärsyttävä, mutta kuitenkin hauska, loppua kohden häneen ei voinut olla kiintymättä. Lisäksi kirja oli tarpeeksi helppolukuinen väsyneille aivoilleni ja juuri sopivanlaista viihdykettä raskaampien lukukokemusten jälkeen. Jotenkin tälläiset sopivasti kevyet romaanit hullunkurisine hahmoineen on juuri oikeanlaista luettavaa vauva-arjen väsyttämälle mammalle, joka meinaa pestä kakkavaippoja ja keittää kahvia korvikkeeseen.  Jotenkin viihdekirjat joihin yleensä törmään ovat sitä iän ikuista vaaleanpunaista pilvihöttöä, jossa kaikki on niin ihanaa että ihan oksettaa. On ihana löytää tämmöinen kirja, jossa kaikki ei mene niinkuin sadussa.

Kirja koostuu erilaisista sähköpostiviesteistä, dokumenteista ja kirjeistä, jotka koskevat Bernadetten edesottamuksia. Välillä hänen tyttärensä valottaa tilannetta omissa osioissaan. Lopussa selviää että kirja on itse asiassa kirja, jota Bee on ollut kirjoittamassa äidistään.

En osannut odottaa kirjaa aloittaessa mitään muuta kuin kannen perusteella jonkin sorttista viihdekirjaa. Aikaisemmat kokemukseni viihdekirjallisuudesta saivat ehkä suhtautumaan hieman varauksella, sillä kaikki  perinteisne chic lit -tyylinen kirjallisuus saa lähinnä vihaiseksi. Jotenkin yhdistin kannen juuri siihen höttömäiseen chic littiin, vaikka takakansi lupaili muuta. Veikkaan että koin kirjan niin huikean hyvänä siksi että se osottautuikin aivan muuksi kuin mitä olin odottannut! Olen vain intoillut kuinka hyvän kirjan luinkaan. Voin kertoa että huonosti nukkuvan vauvan ja uhmaikäisen minäitsen kanssa on nauru ollut tiukassa viime aikoina. Mutta tämän kirjan tarjoamalle tilannekomikaalle ei voinut olla nauramatta. Tai sitten nauroin vain siksi että tarpeeksi väsyneenähän naurattaa kaikki. No on sanomattakin selvää että tämä sattui parhaaseen saumaan. ;)

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2013
Alkuteos: Where'd you go, Bernadette? (2012)
Sivuja: 319
Suomentanut: Outi JärvinenKommentit

 1. Minustakin tämä oli todella ihana kirja, taisin myös lukea otolliseen aikaan :) Ei mitään perinteistä chic litiä tai hömppää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä virkistävän erilainen viihdekirja! :)

   Poista
 2. Mä tykkäsin tästä myös tosi paljon! Mutta toisaalta tykkään yleensä muutenkin viihteestä, vaikka tässä ei mennäkään sen normaalin kaavan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdekirjat on hyvää viihdettä, harvemmin vain satun enään löytämään sellaisia hyviä ei-hömppä viihdettä. :D Tuntuu että kun on lukenut muutaman höttöhömpän on jo lukenut kaikki. :D

   Poista
 3. Mukavaa, että pidit tästä. Vaikuttaa tosiaan, että osui sinulla oikein sopivaan saumaan. Itsekin pidin tästä siinä määrin, että lainasin juuri tänään Semplen uusimman 'This one is mine.'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ooo, uusi Semple. Olen ihan pudonnut uutuskirjojen tulvasta, kun aika on ollut viimeaikoina hieman kortilla. :D

   Poista

Lähetä kommentti