Jessica Townsend: Nevermoor - Morriganin koetukset

"Morrigan Korppi on kirottu. Koska hän on syntynyt ehtoona, ajan viimeisenä päivänä, häntä syytetään kaikista onnettomuuksista, sattuivat ne kenelle tahansa. Mutta mikä pahinta, hänen on määrä kuolla yhdentenätoista syntymäpäivänään.

Kun Morrigan odottaa kohtaloaan, merkillinen mies nimeltä Jupiter Pohjoinen astuu hänen elämäänsä ratsastaen jättimäisellä mekaanisella hämähäkillä. Mustien savupetojen ja varjo-olentojen jahdatessa heitä Jupiter kiidättää Morriganin turvaan taianomaiseen kaupunkiin nimeltä Nevermoor.

Jupiter on valinnut Morriganin Nevermoorin Meineikkaan Seuran kokelaaksi. Saadakseen paikan Morriganin on kilpailtava neljässä huippuvaikeassa koetuksessa. Kaikilla ehdokkailla on jokin erityiskyky, mutta Morrigan ei itsestään sellaista löydä. Hänen on keksittävä keino suoriutua koetuksista - tai hänen pitää jättää Nevermoor."

Jessica Townsendin esikoisromaani Nevermoor - Morriganin koetukset aloittaa Morriganin elämästä kertovan fantasiasarja, joka on suunnattu nuorille. Sitä on verrattu Harry Potteriin ja on saanut aikaan melkoisen pyörteen ympärilleen. Kirjasta on myyty käännösoikeudet useisiin maihin ja Twentieth Century Fox on ostanut kirjan elokuvaoikeudet, kirja on lumonnut useita lukijoita ympäri maailman. Kiistatta kirja muistuttaakin Harry Pottereita todella paljon, vaikka päähenkilönä onkin tyttö. Uskoisin kirjailijan ammentaneen inspiraatiotaan tuosta omanaikansa fantasiailmiöstä, sillä alkuasetelmat kummassakin kirjassa on silmiinpistävän samanlaiset. Ajottain kuitenkin tuntui, että kirjailija on hyväksikäyttänyt liikaa Pottereita, eikä keksinyt omaa uniikkia tarinaa.. Onneksi loppuakohden Morriganin tarina muotoutuu enemmän omannäköisekseen, eikä jatka kehnona Potter jäljennöksenä.

Minun silmissäni tämä ei millään muotoa yllä Pottereiden tasolle, jotka ovat lumoavuudessaan omaa luokkaansa ja uppoavat aikuiseenkin makuun. Ei tämäkään huono ollut, mutta jos tätä lähtee lukemaan sillä mielin, että se on täydellinen Potter-faneille, niinkuin takakansi lupaa, saattaa hieman pettyä niinkuin minulle kävi. Pidin kyllä valtavasti kirjan maailmasta ja päähenkilö Morriganista. Tarina imaisi mukaansa ja taitava sanankäyttö sekä Kapari-Jatan loistava suomennos saivat minut viihtymään kirjan parissa. Kuitenkaan en voisi sanoa, että tämä oli kuin hieman keskivertoa parempi lukukokemus nuorten fantasian saralla. Olen melkeinpä varma, että 11-13-vuotiaaseen minuun tämä olisi tehnyt suuremman vaikutuksen kuin mitä se teki minuun nyt. Suosittelen tätä kuitenkin lämpimästi jos kaipaa nuorille suunnaatua seikkailua, jossa on satujen lumoa. Kunhan ei odota saavansa käsiinsä uutta Potter -ilmiötä. 

Jään mielenkiinnolla odottamaan mihin suuntaan tarina etenee ja mihin suuntaan Morrigan kehittyy sarjan edetessä. Kirjasarjasta on puhuttu tulevan yhdeksän kirja mittainen, joten uusien seikkailuiden loppumista Nevermoorissa ei tarvitse pelätä vielä hetkeen. Aion jatkaa sarjan parissa ja kun lapseni kasvavat tarpeeksi, haluan muistaa tämän kirjan nimen, kun pääsen suosittelemaa heille lukemista.

Osallistun kirjalla Helmet-lukuhaasteeseen ja kuittaan kohdan kirjasta, jossa on lohikäärme. Osallistun kirjalla myös Ajattomia satuja ja tarinoita 3 -haasteeseen.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä! 

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2018
Alkuteos: Nevermoor - The Trials of Morrigan Crow
Sivuja: 366
Suomentanut: Jaana Kapari-Jatta

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit