Dan Brown: Enkelit ja demonit

"Tiedettä palvova salaseura valitsee kohteekseen paavin valintaan valmistautuvat kardinaalit. Hyytävää jännitystä ja järisyttäviä paljastuksia.


Professori Robert Langdon saa pikaisen kutsun tulla tutkimaan Cernin ydinfysiikan tutkimuslaitoksessa Genevessä tapahtunutta murhaa. Uhrin rintaan on poltettu pahaenteinen merkki, jonka perusteella katolisen kirkon päävihollisekseen nimennyt salaseura on jälleen herännyt henkiin. Professori Langdonin ja fyysikko Vittoria Vetran tehtävänä on estää kostoa janoavan salaseuran kauhistuttava hanke, jonka kulku on käsikirjoitettu vuosisatoja sitten Rooman kirkkoihin, muistomerkkeihin ja kaduille."


Aloin lukemaan uudelleen Dan Brownin professori Robert Langdonista kertovaa sarjaa, sillä ensimmäisten osien lukemisesta on vierähtänyt sen verran aikaa, ettei kirjojen tapahtumat ole aivan tuoreessa muistissa. Enkelit ja demonit on itseasiassa se kirja, joka aloittaa sarjan ja Da Vinci -koodi on vasta toinen osa. Da Vinci -koodi on kuitenkin sarjan tunnetuin teos, joka ampaisi Dan Brownin julkisuuteen. Minulta löytyy sarjan kaikki osat hyllystä - kuvitettu, erittäin paljon luettu versio Da Vinci -koodista, vähemmän tunnettu Kadonnut symboli, Inferno sekä uusin Alku. Tavoitteena olisi lukea kaikki tämän vuoden aikana, mutta tavoite on kunninahimoinen minulle, joka harvemmin tarttuu oman hyllyn kirjoihin.

Kävimme mieheni kanssa huhtikuussa Roomassa, jonne kirjan tapahtumat sijoittuvat. Aloittelin kirjan lukemista jo lentokoneessa, mutta eihän reissussa malttanut lukea, joten jatkoin nyt kesällä. Oli aivan uudenlainen kokemus lukea tämä lemppari uudestaan, kun pystyi kuvittelemaan tutut tapahtumapaikat mielessään elävästi. Rooma on aivan upea kaupunki ja Vatikaani paikka, joka teki suuren vaikutuksen. Yksi Dan Brownin kirjojen hienoudesta onkin hyödyntää oikeita paikkoja sekä taideteoksia. Rooman tuntemisesta oli apua kirjan lukemisen kannalta, tiesin mistä puhutaan, vaikka onnistuu lukeminen ilman vierailua Ikuiseen kaupunkiin.

Dan Brown kuuluu suosikkikirjailijoihini. Pidän toiminnantäyteisyydestä sekä historian yhdistämisestä tarinaan symboliikan ja nimenomaan taidehistorian avulla. Tässä osassa, kuten myös seuraavassa osassa, sohitaan kivasti myös uskontoa, joka on minulle aina tervetullutta viihdettä. Alku tässä kirjassa alkaa hieman hitaasti, mutta kirjan loppu on hengästyttävää juoksua aikaa vastaan seikkaillein Rooman historiallisesti merkittävistä paikoista toiseen. Lopussa Langdonin pelastuminen räjähtävästä helikopterista pressun avulla laskeutuen hengissä Tiber-jokeen on todella epäuskottava, liiallinen ylilyönti suoraan sanottuna. Minusta myös asetelma, jossa nuhjuisen oloisesta professorista kuoriutuu melkoinen action-sankari, on hieman huvittava. Uudelleen lukeminen paljastaa näköjään vanhoista suosikeista uusia puolia, enkä osaa sanoa onko se aivan hyvä. Olin näitä lukiessa ensimmäistä kertaa yläasteikäinen, joten ehkä kokemus kirjallisuuden parissa saa lukemaan jo kriittisemmin. Silloinhan olin tästä ja Da Vinci-koodista aivan hurmoksissa, nyt taas löysin myös rutkasti kritisoitavaa. Silti, vaikka tämä ei aivan yhtä suurella tenholla uponnut minuun, en malttanut millään laskea kirjaa käsistä ja yli 500 sivua hupeni vauhdilla, kun jännitin tapahtumien tuoksinnassa. Vaikka pääpiirteittän tiesin mitä tapahtuu, olenhan lukenut tämän ennen ja katsonut elokuvan, kirja tempaisi aivan yhtä suurella imulla mukaansa kuin ensimmäisellä kerralla.
Minua häiritsee vain aivan suunnattomasti että Langdonin rooliin elokuvissa on valittu Tom Hanks. Totta kai lukiessa automaattisesti kuvittelin Langdonin Hanksin naamalla, miltä olisin mieluusti välttynyt.

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä! Uudelleen lukeminen sai silmissäni yhden pisteen putoamaan. Mutta huikea lukukokemus edelleen - koukuttava, jännittävä ja mielenkiintoinen. 

Poikkeuksellisesti lisäilen tähän postaukseen ottamiani kuvia Roomasta. Kuvat ovat kirjan keskeisiltä tapahtumapaikoilta napsastuja. Tuonne kaupunkiin haluan palavasti palata vielä uudelleen. 
Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2005
Alkuteos: Angels & Demons (2000)
Sivuja: 516
Suomentanut: Pirkko Biström

Mistä minulle: Tämän on varmaan ostanut isäpuoleni aikoinaan Brown-huumassa ja antanut luettuaan minulle. Kirja on ollut minnulla kauan.












Kommentit

  1. Tämän lukemisesta on aikaa, mutta muistelen sen olleen The Elämys kuten etenkin Da Vinci koodi. Alku ei sitten puhutellut ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäiset Robert Langdonit on kyllä elämyksiä, mutta olen kuullut monelta ettei Alku yllä läheskään sille tasolle mitä sarjan aiemmat osat. :/

      Poista

Lähetä kommentti