Markus Falk: Profeetan soturit

"Suomalaistutkija saa käsiinsä tulenaran käsikirjoituksen, jonka vuoksi monet ovat valmiita tappamaan. Kiivastahtinen trilleri iskee kansainvälisten uhkakuvien ytimeen.

Lähi-idän tutkija Tuomas Pyy on tullut työmatkalle Libanoniin. Häneen ottaa yhteyttä viehättävä italialainen kollega Carla Conti, joka haluaa vaihtaa näkemyksiä salaperäisestä käsikirjoituksesta.

Teksti vaikuttaa itsensä profeetta Muhammadin sanelemalta, ja kun tieto löydöstä vuotaa, sitä alkavat tavoitella väkivaltaiset terroristit. Tuomas ja Carla huomaavat pian joutuneensa äärimmäiseen vaaraan. Alkaa päätähuimaava kissa ja hiiri -leikki, joka johtaa historian tarkimmin vartioitujen salaisuuksien äärelle."

Markus Falk pseudonyymin taakse kätkeytyy aviopari Jaakko ja Virpi Hämeen-Anttila. Virpi on varsin tunnettu kotimainen kirjailija ja hänen aviomiehensä Jaakko on arabiankielen ja islamin tutkimuksen professori. Yhdessä he ovat luoneet mielenkiintoisen Dan Brownin Robert Langdonin jalan jäljissä kulkevan kissa ja hiiri asetelmaa kantavan trillerin, joka aloittaa Tuomas Pyystä kertovan sarjan. Kirjassa on varsin tarkkaa islamilaisen ja arabialaisen kulttuurin tuntemusta, joka toi tarinaan oman säväyksensä.

Tuomas Pyy on varsin nuhruinen ja väritön arabialaisen kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija. Hänen italialainen kollegansa, säpäkkä ja elegantti Carla Conti, on saanut käsiinsä perin harvinaisen ja hyvin vanhan käsikirjoituksen, jonka hän haluaa Tuomaksen arvioivan. Käsikirjoituksen uskotaan olevan itsensä profeetta Muhammadin sanelema ja sen väitetään tuovan huonoa onnea omistajalleen. Carla ja Tuomas ymmärtävät löydöksen olevan mullistava, mutta myös aiheuttavan närää tietyissä uskonnollisissa piireissä. Ei mene kauaakaan, kun käsikirjoitus varastetaan ja kopioita hallussaan pitävät Tuomas ja Carla huomaavat olevan niin terroristien tappolistalla, mystisen veljeskunnan juostessa heidän kannoillaan myös samaan aikaan. Myös luihu antiikkikauppias on hyvin kiinnostunut vanhasta käsikirjoituksesta ja on valmis ostamaan sen itselleen hinnalla millä hyvänsä. Onnekkaan sattuman kautta käsikirjoitus pääyy jälleen Tuomakselle ja Carlalle, mutta he haluavat silti pitää tiedon arvokkaasta Koraanista pois jätetystä Suurasta itsellään. Carla on järjestämässä suurta vanhojen arabialaisten käsikirjoitusten näyttelyä Lontooseen ja hän haluaa toimittaa käsikirjoituksen itse henkilökohtaisesti näyttelyyn ja kerätä kunnian löydöstä itselleen sekä Tuomakselle. Vastaava löytö ja sen julkistaminen olisi heidän urilleen merkittävä meriitti.

Hieman olisin toivonut juonelta tiivistämistä, mutta muuten viihdyin mainiosti tarinan parissa. Tylsän oloisesta Tuomaksesta kuorituu tarinan edetessä uusia puolia ja voisin hyvin kuvitella viettäväni toisenkin hetken kirjan parissa, jossa Tuomas häärii sankarina. Hänestä tuli kieltämättä mieleen vahvasti Robert Langdon, joka on nuhruinen tutkija itsekkin, mutta tosipaikan tullen kivenkova toimintasankari. Hieman olisin kaivannut enemmän toimintaa, vaikka uskomattomilta hengenvaarallisilta tilanteilta ei vältytä. Mutta, tämä oli vasta sarjan aloitusosa, jonka tarkoituksena on myös pohjustaa tulevia tarinoita, joten seuraavat osat voivat yllättää. Toivon totisesti että kunnianhimoisesta Carlastakin kuullaan jatko-osissa sekä palan halusta tietää jääkö Tuomaksen ja Carlan suhde vain ajatuksen tasolle. Mikään charmikas naistenmies Tuomas ei kyllä ole, joten on hyvin mahdollista että hän jää jumiin kuuluisalle friendzonelle. 

Minä pidin - juuri sopivaa kesälukemista. Pidän tämän tyyppisistä vauhdikkaista trillereistä, joissa on käytetty kissa ja hiiri -leikkiä sekä historiallisia elementtejä hyväksi. Kertoo varmaan paljon sekin että lapsena minun lempparisarjani oli Aarteenmetsästäjät, jota katsoimme äidin kanssa yhdessä. Pidin valtavasti Muumio ja Indiana Jones elokuvista ja teininä tykkäsin pelata Tomb Raidereita. Minusta sentään ei ole tullut nuhruista tutkijaa, ainakaan vielä, mutta elämästä ei koskaan tiedä.

Dan Brownin kirjat jo tiedänkin, mutta olisiko jollain muulla vihjata samantyyppisiä kirjoja kuin tämä ja em. Robert Langdon -sarjan kirjat? Tämän sarjan kakkososan lisään ehdottomasti lukulistalle.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2018
Sivuja: 345

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit