John Kåre Raake; Jää


Traumaperäisen stressin piinaama entinen erikoisjoukkojen kommando Anna Aune on paennut maailmaa ja sen kauhuja Pohjoisnavalle. Hän viettää kokonaisen arktisen talven tutkijakollegansa kanssa dokumentoiden ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja. 

Pyhäinpäivän iltana sysimustan taivaan valaisee yhtäkkiä lähistöltä ammuttu hätäraketti. Raketin ampujaa etsiessään Anna kollegoineen löytää arktisen jään keskeltä Kiinan valtion salaisen tukikohdan. 

Tukikohdassa heitä odottaa kauhistuttava näky. Miehistö löytyy kuolleena, jokainen luonnottomaan asentoon jäätyneenä. Päälle vyöryvä myrsky katkaisee yhteydet ulkomaailmaan. Pahinta on kuitenkin se, kun Anna ymmärtää jonkun murhanneen kaikki. Ja murhaaja odottaa uusia uhreja myrskyn pimeydessä.

Voi hurja, miten hyytävän jännittävä trilleri tämä olikaan. Mies onkin yksi Norjan suosituimmista käsikirjoittajista ja hänen käsialaansa ovat muunmuassa mainetta niittäneet elokuvat The Wave ja The Quake. Jää on kuitenkin hänen ensimmäinen kaunokirjallinen teos, mutta erittäin vahva sellainen. Kåre Raake on luonut hermojakiristävän tunnelman kirjaansa, jossa näyttämönä on jäätävä Pohjoisnapa. Päähenkilöt Anna ja Daniel ovat jumissa kiinalaisten salaisella tutkimuslaitoksella ankaran pakkasen ja arktisen myrskyn keskellä. Yhteydet mantereelle ovat poikki ja lähistöllä vaanii mielipuolinen sarjamurhaaja, joka on murhannut kylmäverisesti koko tutkimuslaitoksen henkilökunnan. Olosuhteet huomioiden murhaaja ei voi olla kaukana ja alkaa kamppailu aikaa vastaan. Kumpi ehtii ensin, murhaaja vai myrskyn laantumista odottava pelastusryhmä?

Samalla toisessa aikatasossa pureudutaan Annan menneisyyteen Norjan erikoiskomppanian sotilaana. Menneisyydessä, paahtavalla Lähi-Idän komennuksella on tapahtunut jotain kamalaa, joka on aiheuttanut Annalle vaikean traumaperäisen stressireaktion, joka saa aikaan lamaannuttavia paniikkikohtauksia aivan yllättäen, halvaannuttaen hänen toimintakykynsä. Anna ei pysty edes koskemaan aseeseen, mikä on Pohjoisnavalla olevalle parhain turva esimerkiksi  nälkäisiä jääkarhuja vastaan.

Ei tätä kyennyt laskemaan käsistään. Oli vain pakko lukea vimmaisesti eteenpäin, miten Annalle ja Danielille käy. Kirja on myös ajankohtainen, sillä Pohjoisnapa luonnonvaroineen kiinnostaa useampaa valtiota. Jäässäkin totuus on tarua ihmeellisempää, kun salainen poliittinen vyyhti Jäälohikäärmeen tutkimuslaitoksen toiminnan ja tapahtumien taustalla rupeaa purkautumaan. Anna on itseäpäinen ja rohkea päähenkilö traumoineen päivineen ja erikoissotilaan koulutuksella on hyötynsä kiperissä tilanteissa. Loppuratkaisu oli mielestäni hieman venytetty, tutkimuslaitoksen toiminnan motiiveja vatvottiin liian pitkään, mutta muuten kirja oli niin hyvä etten lopulta antanut asian suuremmin häiritä.

Jää on juonellisesti runsas, jouhevasti etenevä sekä sujuvasti kirjoitettu trilleri, joka osoittautui oikeaksi page turneriksi. Suosittelen tätä, suosittelen ja suosittelen. Kirjan jäisistä maisemista ulostempautuessani jäin miettimään, että tämän takia minä luen - vaikka Jää hyytää sisintä, niin mieltä lämmittää  ajatus siitä, että näin mahtavia kirjoja on oikeasti olemassa.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Bazar
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: Isen (2019)
Sivuja: 352
Suomentanut: Virpi Vainikainen

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Minäkin pidin tästä kirjasta, kun sen syksyllä kuuntelin. Maisemat ja paikankuvaukset oli kyllä tosi kivoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli ja Pohjoisnapa miljöönä muutenkin sellainen, ettei ihan kovin usein tule vastaan kirjoja, jotka sinne sijoittuvat. :)

      Poista
  2. Samaa mieltä, Jää on mahtava kirja.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa aivan ihanalta, juuri minun kirjaltani! Heti lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kannattaa kyllä lukea sitten ehdottomasti. :)

      Poista

Lähetä kommentti