Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa

Syrjäisen maaseutukartanon tanssiaisiin kutsuttu Aiden Bishop saa kylmäävän tiedon: juhlapäivän iltana klo 23 kartanon tytär Evelyn murhataan.

Evelyn ei kuitenkaan kuole ainoastaan kerran. Kun hänet on murhattu, kartanon vieraat heräävät mystisesti aina uudelleen samaan tanssiaispäivään. Painajaismaisen kierteen katkaistakseen Aidenin on löydettävä murhaaja, ennen kuin rikosta ehtii edes tapahtua.
Aivan mieletön trilleri. Koko paketti on niin mielikuvituksellinen ja taidolla luotu, että se löi minut ihan ällikällä. En ole koskaan törmännyt mihinkään vastaavaan. Aikasilmukat eivät ole mikään uusi keksintö, kuten eivät ole murhamysteeritkään, mutta aikasilmukka, jossa täytyy yrittää ratkaista murha, samalla kun hypit isännästä toiseen ja elät samaa päivää yhä uudestaan ja uudestaan - se on jo jotain hyvin omalaatuista, erikoista ja ennennäkemätöntä.

Evelynin seitsemän kuolemaa haastaa lukijansa, henkilöhahmoja ja tapahtumia on paljon. Jouduin itsekkin muutaman kerran tarkistamaan alusta löytyvästä vieraslistasta, kun Danielit ja Donaldit menivät sekaisin, että kuka oli kukin. Kuitenkin kirja palkitsee lukijansa huikealla lukuelämyksellä. Tätä ei kuitenkaan kannata valita kirjaksi sellaisena ajankohtana, kun keskittyminen riittää parhaimillaan vain kevyeen cozy crimeen tai viihteelliseen tykitykseen, sillä keskittymistä kirjan lukeminen vaatii. Varoituksen sananen myös äänikirjojen kuluttajille, että tämä on enemmän kirja, joka pitää lukea, sillä kuunnellessa on vielä isompi riski sille että asiat ja ihmiset menevät sekaisin, jolloin kirja saattaa vaikuttaa lähinnä sekavalta. Luin itse Aidenin kahden viimeisen isännän päivät korkeassa kuumeessa, vähän kerrallaan, hitaasti ettei mitään menisi ohi. Silti huomasin, että kun järjen valoni ei ollut kirkkaimmillaan, tuntui kuin jotakin olennaista olisi mennyt ohi. Ei kannatta siis harkita tätä myöskään lukevansa sairasvuoteella. Tämä kirja vaatii huomionsa, jotta se avautuu kaikessa kukoistuksessaan.

Onneksi sain tämän kirjan kustantajalta arvostelukappaleena, suurkiitos Otavalle. Nyt voin ottaa Evelynin seitsemän kuolemaa uudelleen lukuun myöhemmin, sillä en pääse kalvavasta tunteesta eroon, että jotain jäi minulta huomaamatta. Mutta kirja onkin juuri sellainen romaani, josta uskon saavan irti jokaisella lukukerralla jotain uutta ja erilaista, sillä Evelynin seitsemän kuolemaa on suoraansanottuna pirullisen nerokas mestariteos.

Täysiä pisteitä en kuitenkaan päädy antamaan, ainakaan tämän lukukerran perusteella. Johtuiko korkeasta kuumeesta, en tiedä, mutta minusta kirjassa olisi kuitenkin ollut hieman typistämisen varaa. Hieman lyhyempänä versiona mielenkiinto olisi pysynyt paremmin yllä.  

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle (2018)
Sivuja: 494
Suomentanut: Jaakko Kankaanpää

Mistä minulle: Arvostelukappale

Kommentit

  1. Kiva kuulla, että pidit tästä kirjasta!
    Minä kuuntelin sen äänikirjana ja juurikin noiden vaihtelevien henkilöhahmojen vuoksi se tuntui lähinnä sekavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä pitäisi äänikirjassa olla jokaisella hahmolla vähintään oma ääninäyttelijänsä, että pysyy kärryillä. :)

      Poista
  2. Yrutin kuunnella tätä äänikirjana, mutta alun henkilöluettelo pelästytti minut niin, että päätin pyytää kirjan arvostelukappaleena Otavalta, enkä sitä saanut. Katkerana odottelen siis, että kirjastot aukeavat ja varausjono alkaisi edetä.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmi, onneksi kirjastot nyt availevat oviaan viimein. Toivottavasti saisit kirjan nopeasti luettavaksi. :)

      Poista

Lähetä kommentti