Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille



Pinnan alla kytee: tasavaltalaismieliset anarkistit yrittävät murtaa Suomen kuningaskunnan tiukkoja valtarakenteita. Säätyjako sanelee nuorten elämää, ja eriarvoisuus rehottaa. Tavallinen kansa elää köyhyydessä ja uhraa haltioille. Noituutta harjoitetaan laittomasti.
Lyseota käyvän Timin lemmikkilohikäärme karkaa. Sen seurauksena varaton Tim tutustuu Lynxiin, opiskelijatyttöön, joka kuuluu vauraaseen sukuun ja ritarisäätyyn. He ihastuvat ja alkavat tapailla, mikä ei miellytä kaikkia. Onko epäsäätyinen rakkaus edes mahdollista? Kuinka kova hinta on maksettava lupauksensa pitämisestä?

Nyt on kotimaasta tärähtänyt YA-fantasiankentälle kova haastaja käännösromaanien rinnalle. Miten huikean hyvä romaani Suomea lohikäärmeille olikaan! Olen niin onnellinen ja tyytyväinen, että sain lukea jotain näin upeaa. Tässä oli vain kaikki kohdallaan, mutta ennenkaikkea vaikutuin Hepo-ojan luomasta vaihtoehtoisesta Suomesta. Koko maailma oli kaikessa mielikuvituksellisuudessaan hyvin uskottava ja sai kihisemään uteliaisuudesta. Maailmassa oli samaan aikaan jotain hyvin tuttua, mutta kuitenkin jotain vierasta. Hepo-ojan Suomessa on kristinuskon rinnalla perinteinen pakanauskonto, jossa uskotaan luonnonjumaliin. Sen vanhat perinteet näkyvät muunmuassa siinä, etteivät pakanuskonnon harjoittajat usko moderniin lääketieteeseen. Vanha maailma ja moderni yhteiskunta limittyvät hauskasti toisiinsa. Yliluonnollinen on tuotu mukaan hyvin hienovireisesti. Noitia on olemassa, mutta heitä vainotaan edelleen ja he ovat kadonneet maailmasta lähes kokonaan. Lohikäärmeet ovat yhtä luonnollinen osa luontoa ja eläinkuntaa kuin kissat tai pelikaanit. Ne ovat omapäisiä ja älykkäitä eläimiä, mutta haastavia lemmikkeinä. Haltijoitakin on olemassa, tai niin ainakin uskotaan, ja on parempi muistaa veidä heille lahjoitukset tai epäonni kohtaa. Kaiken tämän lisäksi Suomi on monarkia ja sitä hallitsee kuningasperhe. Aateliset ovat yhteiskunnan hyväosaisia, joilla on etuoikeutettu asema tavallisiin kansalaisiin nähden. Luokkaerot ja eriarvoisuus ovat suuria, joiden myötä on syntynyt ääriliikkeitä, jotka toivovat monarkian ja aatelisten erikoikeuksien loppumista. He haluavat tehdä Suomesta tasavallan, hinnalla millä hyvänsä. Ja osa liikkeen kannatajista on hyvinkin radikaaleja. 

Tarinaa kerrotaan kahden nuoren näkökulmasta, jotka kohtaavat, kun yhteiskunta kiehuu kruunuprinsessan murhan takia. Heidän välille syttyy pieni kipinänpoikanen, mutta asioita hankaloittavat heidän erisäätyisyytensä. Lynx on ritariperheen vesa ja ritarien koodisto sitoo häntä, kun taas Timjami, lyhyemmin Tim, on vain aivan tavallinen köyhä kansalainen. Poliittinen kiehunta valtakunnassa tekee heidän tapailustaan vaarallista - aateliset syyttävät prinsessan kuolemasta TASAa, jotka ovat tunnettuja pommi-iskuistaan ja radikaaleista toimistaa, kun taas TASA syyttää prinsessan murhasta aatelien salajuonta, jolla yritetään nostaa valtaan vanhoillisia arvoja kannattava seuraava kruununperijä. Pienimmästäkin yhteydestä TASAan voi joutua kuulusteluihin ja pidätetyksi, Tim pelkää vuosi sitten kuolleen tyttöystävänsä aatteen saattavan hänetkin vaaraan. Päänvaivaa tuottaa myös Timin postissa lahjaksi saama lohikäärme, joka ei osaa sanakaan suomenkieltä.

Vetävää kerrontaa, helppolukuinen kieli, orastava romanssi, kiehtova maailma ja poliittista epävakautta valtakunnassa. Elämän pieniä ja suuria kysymyksiä yksissä kansissa. Suomea lohikäärmeille on sarjan aloitusosa ja tämä loppui niin jännittävään kohtaan, etten tiennyt itkeä vai nauraakko. Onneksi pikaisella googlauksella sain tietää, että seuraava osa Sydämiä seireeneille ilmestyy jo tänä syksynä eli siis aivan pian. En malta odottaa että pääsen lukemaan kuinka Lynxille ja Timille käy. Lisäksi odotan kovasti, että pääsen palaamaan taas tähän mielenkiintoiseen vaihtoehtoiseen maailmaan. Seuraavassa osassa päästään Kuusamon erämaille - en ehkä malta odottaa. 

Kirjassa käsitellään myös yhteiskunnallisia kysymyksiä. Ilmastonmuutos on ongelma, kuten meidän maailmassamekin, ja sen myötä mehiläiset katoavat ja lohikäärmeet kutistuvat. Luokkayhteiskunnassa on ongelmia kerrakseen, kun maanomistan äänellä on enemmän painoarvoa kuin tavallisen kansalaisen ja etuoikeudet periytyvät suoraan alenevaan sukupolveen. Kaikilla ei ole samanlaiset mahdollisuudet yhteiskunnassa ja tavallinen kansa on köyhää, mikä näkyy jo asuinalueiden valtavina eroina. Kasvavat luokkaerot on tuttua myös meidän maailmassamme, vaikkei aatelisia enää Suomessa olekkaan. Myös noitien ihmisoikeuksia nostetaan tapetille, vaikka se onkin puheenaiheena varsinainen kuuma peruna, mutta on kuitenkin heitä, jotka ajattelevat että on väärin tuomita kaikkia noitia vain sen perusteella, että jotkut heistä harjoittavat mustaa magiaa. Ei ole oikein tuomita koko ihmisryhmää sen takia, että joukkoon mahtuu muutama "mätä muna". Ja tämä on asia, joka pätee kummassakin Suomessa.

Jos et ole vielä tutustunut tähän sarjan aloitusosaan, niin suosittelen lämpimästi. Vaikka kirja onkin nuorille aikuisille suunnattua, niin tämä sopii kyllä aikuisempaankin makuun.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 309

Mistä minulle: Kirjastosta






Kommentit