Leigh Bardugo: Ninth House

 


Galaxy “Alex” Stern is the most unlikely member of Yale’s freshman class. Raised in the Los Angeles hinterlands by a hippie mom, Alex dropped out of school early and into a world of shady drug dealer boyfriends, dead-end jobs, and much, much worse. By age twenty, in fact, she is the sole survivor of a horrific, unsolved multiple homicide. Some might say she’s thrown her life away. But at her hospital bed, Alex is offered a second chance: to attend one of the world’s most elite universities on a full ride. What’s the catch, and why her? 
Still searching for answers to this herself, Alex arrives in New Haven tasked by her mysterious benefactors with monitoring the activities of Yale’s secret societies. These eight windowless “tombs” are well-known to be haunts of the future rich and powerful, from high-ranking politicos to Wall Street and Hollywood’s biggest players. But their occult activities are revealed to be more sinister and more extraordinary than any paranoid imagination might conceive.

Leigh Bardugo, suositun ja minutkin lumonneen Grishaversumin luoja sekä hypetetyn Six of Crows -duologian kirjoittaja, on kiinnostava kirjailija, jota on alettu vastikään suomentamaan. Maailmalla Bardugo on jo iso nimi, mutta mikäli hänen kirjoihinsa haluaa tutustua laajemmin tulee malttamattomimpien valita lukukielekseen englannin. Mitään takeita ei edes ole sille, että Ninth House julkaistaan suomeksi, joten päätin että minun on saatava lukea tämä englanniksi. En ole varma oliko se aivan paras mahdollinen idea, sillä ainakin minun taidoilleni Ninth House osottautui melko haastavaksi luettavaksi. Jouduin turvautumaan sanakirjaan useammin, mitä normaalisti joudun, ja pidän itseäni kuitenkin melko hyvänä englannissa tai ainakin sen ymmärtämisessä luetussa muodossa. Tuntuu, että suomenkielellä olisin saanut kirjasta paljon enemmän irti, kun olisin ymmärtänyt kaikki vivahteet ja nyanssit paremmin kuin mitä alkuperäisellä kielellä luettaessa.

Ninth House oli nimittäin kirja, joka käynnistyi varsin hitaasti. Piti edetä rutkasti yli puolenvälin ennenkuin tapahtumat tuntuivat saavan alkavan siinä määrin, että lukeminen alkoi maistumaan. Alkupuolella kiinnostusta piti yllä lähinnä Bardugon luoma mielenkiintoinen maailma - dark academy henkinen miljöö toi mieleeni Buffy Vampyyrintappajan. Tässä tummansävyisessä fantasiamaailmassa Alex siirtyy opiskelemaan Yaleen. Hän on yliopisto-opiskelijaksi kuitenkin varsin epätodennäköinen valinta, sillä hippiäidin kasvattama Alex jätti koulun kesken jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja huumediileri poikaystävän saattelemana ajautui huumeiden maailmaan. Kuitenkin maatessaan sairaalasängyllä Alex saa vastustamattoman kädenojennuksen hyväntekijältä, joka  tulee muuttamaan Alexin elämän suunnan kokonaan. Alexista tulee Yalen opiskelija ja hyväntekijänsä alaisuudessa Alexin tehtävänä on valvoa Yalen kahdeksan okkultistisen salaseuran toimia ja raportoida kaikista epäilyttävistä toimista Lethe Houselle. Alexilla on nimittäin kyky, joka tekee hänestä hyvin erityisen Lethe Houselle. Salaseurat ja se miten taikuus toimi tässä maailmassa olivat niin  mielenkiintoisia, että tekipä mieleni melkein itsekkin opiskella Yalessa.

Kirjassa tarina etenee kahdessa aikatasossa, mutta kummassakin Alexin näkökulmasta. Tapahtumat on jaettu kahteen osaan siten, että Talvi osioissa kerrotaan tapahtumista Alexin ohjaajan Darlingtonin katoamisen jälkeen sekä Kevät osioissa ajasta ennen tämän katoamista. Sivupolussa avataan Alexin menneisyyttä ennen kuin hänestä tuli opiskelija arvostetussa yliopistossa. Kaikki nivoutuu lopulta yhteen ja jättää sopivasti avoimeksi seuraavaa osaa varten. Salaseurojen toiminnan tarkkailu on työ, jonka johdosta Alex joutuu keskelle murhatutkintaa. Nuoren tytön ruumis löydetään läheltä kampusta ja rutiinitarkistuksen lomassa Alexin epäilyt salaseurojen sekaantumisesta murhaan heräävät. Pidin ihan valtavasti ideasta sijoittaa salapoliisiromaania fantasiakirjaan, siksipä minua harmittikin suuresti etten pysty varauksetta liittymään kirjaa kehuvien äänten kuoroon. 

Kaikenkaikkiaan Ninth House jäi hieman etäiseksi, varsinkin kaikki keskeiset hahmot Alexia lukuunottamatta. Lisäksi vähempi olisi varmasti ollut parempi kirjan kohdalla, sillä mukaan mahtui aidosti tylsiä lukuja, joiden vastapainoksi onneksi löytyi myös todella vetäviä lukuja. En tiedä, jatkanko sarjan parissa, ainakaan jos sitä ei saada suomenkielellä, mutta loppujenlopuksi Ninth House oli kuitenkin maailmallaan ja juonellaan sen verran kiehtova, että kirja nousi keskinkertaiseksi lukukokemukseksi, vaikka kerronnan kanssa hieman takkusikin. Ninth House on Bardugon ensimmäinen selkeästi aikuisille suunnattu kirja, mutta jäin pohtimaan sitä, että Bardugo tuntuu olevan enemmän vahvoilla kirjoittaessaan nuorille aikuisille suunnattuja kirjoja. 

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Flatiron Books
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 459

Mistä minulle: Kirjastosta 


Kommentit

  1. Leigh Bardugon teoksia on tosiana hehkutte aikamoisen paljon, mutta itse en ole niihin vielä tarttunut. Grisha-trilogian ensimmäinen osa kyllä löytyy englanninkielisenä kirjahyllystä, ehkäpä näin syksyn pimenevinä iltoina voisi olla taas aika lukea jotain fantasiaa. Mutta kun kirjastosta on taas lainassa useampikin teos, jotka menevät etusijalle... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bardugo on nimi, joka tuntuu olevan monen kirjadiggarin huulilla. Mulla on lainassa kirjastosta Grishaversumin toinen osa suomeksi. Se sopii kyllä hyvin näihin pimeneviin syysiltoihin. :)

      Poista
  2. En luota englannintaitoihini, joten pääsen odottamaan. Aion lukea tämän, mutta vasta ensi kesänä kun kirja julkaistaan suomeksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti