Lyhyt arvioita sunnuntain ratoksi

 Jälleen olen niputtanut yhteen postaukseen niitä viime aikoina luettuja tai kuunneltuja kirjoja, joista sanottavaa ei riitä kokonaisen postauksen verran, mutta joita haluan nostaa täällä blogissa esille.

Aura Nurmi: Leijonapatsailla


"Intensiivisistä ja kunnianhimoisista lavarunoesityksistään tunnettu Aura Nurmi kuvaa toisessa kokoelmassaan vaaroille alttiin rippikoululaisen ja köyhän laivasiivoojan elämää. Vahvatunnelmainen proosarunoteos vie lukijan Hangon huviloihin ja hotelleihin. Se näyttää muskeliveneiden tahmaiset kajuutat, lähiöiden vesitornit, kalliot joilta grillikanan kääre lepattaa maahan kuin kaunein lintu."


Proosarunoteos, ei lähelläkään tyyliltään sitä minulle ominaisinta kirjallisuutta. Mutta koska olen viime aikoina yllättänyt itseni pitämällä mm. säeromaaneista aivan valtavasti, niin ajattelin antaa mahdollisuuden myös tälle. Jo kirjan kansi on hyvin huomiota herättävä! 

Päädyin kuuntelemaan tämän Aura Nurmen teoksen äänikirjana, sillä se oli Nurmen itsensä lukema. Ja pidin tästä kovasti, vaikka alussa hieman runomuoto jännittikin. Kuitenkin tarinan edetessä kerronta muuttuu enemmän proosaksi, mikä helpotti tarinan seuraamista. Leijonapatsailla oli hyvin kipeä kuvaus tyttöydestä, aikuiseksi kasvamisesta ja köyhyydestä. Kokoelma kertoo tarinaa polusta, jota ei ole ollut helppo kulkea ja jonka karikot ja kivet ovat iskeneet kovaa. Runoista välittyy kipua, mikä sivalta suoraan ja kaunistelematta. Tämä onnistui herättämään valtavasti tunteita sen lyhyen tunnin aikana, jona kirjan kuuntelin. Toisaalta on olo, ettei ole olemassa sanoja, joilla kuvata kokemaani.

Hieno teos, suosittelen!


Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus


"16-vuotiaan Rosan elämä jumittaa. Catering-opinnot keskeytyivät, yhteishaku meni sivu suun ja tulevaisuus ahdistaa. Onneksi on turvallinen koti, jonne voi rauhassa syrjäytyä katsomaan Netflixiä. Ainakin siihen asti, kunnes äidin miesystävä Jari muuttaa saman katon alle. Uuden isäpuolen kylkiäisenä Rosan reviirille änkeää myös Jarin poika, joka on päässyt Tampereen ilmaisutaidon lukioon. Koulumenestykseen panostava besserwisser-Iiro on täysin eri planeetalta, sen paljastaa jo ensikohtaaminen."
Kotimaista YA:ta, joka kertoo uusperhe-elämän haasteista sekä paineista löytää itselle se oikea urapolku ja elämän suunta. Joillekkin nuorille on selvää jo hyvin varhaisessa vaiheessa, mihin haluaa suunnatta heti peruskoulun jälkeen. Sitten on myös meitä, jotka eivät oikein tiedä välttämättä vielä näin aikuisenakaan mikä haluaa olla isona. Sellaisille itseään ja suuntaansa etsiville nuorille tämä on varmasti teos, josta voi löytää samaistumispintaa. Tarinaan mahtui mukaan myös se kiintiöromanssi, joka jäi ikävä kyllä minun mielestäni hieman valjuksi.

Ilmatilaloukkaus oli kirja, jonka koin olevan suunnattu rehellisesti heti paljon minua nuoremmille lukijoille. En löytänyt kirjasta oikeastaan mitään samaistuttavaa, eikä kirjassa juonellisestikkaan ollut mitään suurta draamankaarta. Kirja, joka ei herättänyt sen suurempia tunteita, mutta tuli kuitenkin luettua. Ihan ok lukukokemus ja sain täytettyä tällä yhden haastekohdan YA-lukuhaasteesta ja ensimmäisen bingon. Nopeasti luettu ja verrattain lyhyt kirja.

Rainbow Rowell & Faith Erin Hicks: Viimeinen ilta - Pumpkinheads



"Joka syksy high schoolin ajan Deja ja Josie ovat tehneet yhdessä töitä maailman mahtavimmalla kurpitsatilalla Nebraskassa. He jättävät hyvästit joka halloweenina ja kohtaavat jälleen syyskuun koittaessa. Mutta tämä halloween on erilainen. He ovat molemmat valmistumassa, ja edessä on viimeinen työrupeama. Viimeinen työvuoro, viimeiset hyvästit.

Josie on surkeuden perikuva, mutta Deja on päättänyt ottaa viimeisestä päivästä kaiken irti. Nyt heidän on aika kokea kaikki kurpitsatilan hauskat aktiviteetit ja parhaat naposteltavat! Ja Josien on viimeinkin uskaltauduttava toffeekojun söpön tytön puheille... Entä jos heidän viimeinen työvuoronsa olisikin kaikkien aikojen seikkailu?"


Nyt on harvinaista herkkua tarjolla suomeksi, sillä Rainbow Rowellin ja kuvittaja Faith Erin Hicksin YA -sarjakuvaromaani Viimeinen ilta - Pumpkinheads ilmestyi vastikään myös suomeksi Aivan loistava syyssarjis, väreistä ja tunnelmasta lähtien. Hetkessä lukaistu, mutta sitäkin viihdyttävämpi sarjakuva, jonka kuvitus varsinkin hiveli silmiä. Tarina itsessään on sympaattinen, aika perinteinen ja ennalta-arvattakin, mutta jotenkin tarina istui hyvin kansien väliin. 

Kerranki halloween teeman alla on tarjolla muutakin kuin kauhua ja kylmiäväreitä, sillä Viimeinen ilta on ihanan lämminhenkinen ja jotenkin vain niin söpö. Viimeinen ilta on myös kirja, jota lähtisin vinkkaamaan 12-16-vuotiaille lukijoille ja erityisesti niille, jotka lukemisesta eivät ole aikaisemmin innostuneet. Sarjakuvat voi olla hyvä väylä tutustua kirjallisuuteen ja nykyään sarjakuvien joukosta löytyy oikeasti todella huikeitakin teoksia. 

Plussaa myös monipuolisista henkilöhahmoista! 

Saana Rossi: Rekrytoija


"Rekrytoinnin yllättävä maailma imee mukaansa työelämän kulisseihin ja rekrytoijan värikkääseen arkeen. Rekrytoija on autofiktiivinen, huumorilla terästetty teos, joka paljastaa rekrytoinnin ja työnhaun salat. Se tarjoilee poikkeuksellisen yhdistelmän hykerryttävää työelämäviihdettä ja oivalluksia kaikille, jotka ovat joskus hakeneet tai ovat aikeissa hakea töitä tai ovat muuten tekemisissä rekrytointien kanssa.

Kirja on myös henkilökohtainen kasvutarina rekrytoijan työstä, vallasta, vastuusta ja tunteista."
Kun sain mahdollisuuden tarttua Rossin esikoisteokseen arvostelukappaleena, olin heti kiinnostunut. Työelämään liittyvä kirjallisuus on aina kiinnostanut minua ja Rekrytoija vaikutti mielenkiintoiselta kirjalta. Enkä ollut väärässä! Kiitos arvostelukappaleesta Saanalle ja Basam Booksille.

Rekrytointi on minulle tuttua lähinnä vain haastateltavan puolelta ja siitäkin hyvin rajoitetusti. Siksi oli mielenkiintoista sukeltaa sinne toiselle puolelle. Rossi kertoo alastaan ja ammatistaan monipuolisesta ja hyvin hauskalla tavalla. Huumori tosiaan terästi tätä kirjaa ja onnistui nostamaan hymyn huulille. Rossin kerronta ja kieli on myös mukaansatempaavaa ja sopivan kevyttä, tätä oli todella miellyttävä lukea.

Mukavan informatiivinen lukukokemus ja sainkin muutamia vinkkejä takataskuun tulevaa varten, mitä salaa hieman toivoinkin kirjaan ennakkoon tutustuessa. Kilpailu työelämässä on todella kovaa ja jokainen pienikin vinkki siihen, että erottuu edukseen on aina tervetullutta. 


Kommentit

  1. Kiva kokoelma kiinnostavia kirjoja. Minua kiinnostaisi erityisesti tuo Rekrytoija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kyllä kannattaa lukea, jos yhtään kiinnostaa. Yllätyin todella positiivisesti ja tykkäsin kyllä paljon! :)

      Poista

Lähetä kommentti