Anniina Mikama: Tinasotamiehet

 


Tomin ja Minan nimet näyttävät hyvältä yhteisen taikashow’n mainosjulisteessa. Kulissien takana Mina pohtii voiko hän rakastaa Tomia, vai ovatko he tuomittuja olemaan toisilleen vain hyviä ystäviä?Matka Lontooseen tarjoaa seikkailuja suuren maailman tyyliin. Tom tutkii omaan menneisyyteensä kytkeytyvää arvoitusta ja käynnistää tapahtumaketjun, jonka seurauksena vanha vihollinen pääsee hänen jäljilleen. Mina ja Tom yhdistävät vielä kerran voimansa taistelussa, apunaan uskollinen Tinasotamies, Tomin mekaaninen kaksoisolento.

Niin tuli päätökseen yksi suosikikseni nousseista YA-trilogioista. Haikeudelta ei voinut välttyä, kun viimeinenkin lause oli nautittu. Onneksi mikään ei estä palaamasta näiden omien suosikkien pariin vielä moneen kertaan. Mutta, silti mikään ei voita sitä tunnelmaa, kun saa ensimmäisen kerran avata sen kirjan ja kokea kaiken tuoreeltaan ilman tietoa siitä mitä on tulossa.  Trilogian ensimmäinen osa Taikuri ja taskuvaras palkittiin lasten Topelius -palkinnolla ja toinen osa, Huijarin oppipoika, puolestaan oli ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon saajaksi. Ansioituneesti alkanut trilogia sai arvoisensa lopun ja voi, minkälainen matka se olikaan.

Siinä missä Huijarin oppipoika vei meidät vielä kauemmas kuviteltuun menneisyyteen ja tutustutti lukijat Tomin sekä Wiktorin varhaisiin vaiheisiin, palaa Tinasotamiehet siihen, mihin ensimmäinen osa jäi, tai oikeastaan pari vuotta on jo ehtinyt kulua. Mina, Tom ja Wiktor ovat matkustamassa kesäksi Lontooseen, missä heidän on määrä esittää taikurishow'ta, ja vieläpä kahdessa teatterissa samaan aikaan. Lontoossa ei nimittäin tiedetä Tomin mekaanisesta kaksoisolennosta, Tinasotamiehestä, mitään. Show'ta mainostetaan näyttävästi suurella banderollilla, jota komistaa sekä Minan että Tomin kasvot. Tämä kuitenkin saa aikaan sen, että viholliset Tomin menneisyydestä sekä tulevaisuudesta saavat vihiä Tomista ja alkaa ajojahti. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei todellakaan puutu, sillä Tinasotamiehet on trilogian osista kaikista vauhdikkain sekä toiminnantäyteisin. Vaikka kirja alkaakin hieman hitaasti, loppua kohden rytisee jo siihen malliin, että lukijan on parempi pitää kiinni penkistä pysyäkseen matkassa. Sain pelätä ihan tosissaan tuttujen sekä uusienkin henkilähahmojen puolesta.

Tarinan näyttämönä toimiva Lontoo sopi tarinaan paremmin kuin hyvin. Juoni tarjoilee myös yllätyksiä ja Mikama on hyödyntänyt vanhaa englantilaista lengendaa tarinaa punoessaan. Hieman ensin nikottelin, mutta loppujen lopuksi aika nerokas veto. Myös Minan ja Tomin monimutkaiseksi muuttunut suhde saa jatkoa - löytävätkö he keinon olla yhdessä vai jatkavatko he erillään? Enempää en oikeastaan halua kertoa, vaikka tämä kirjoitteluni onkin hyvin ympäripyöreää. En halua kuitenkaan spoilata kirjan juonta, koska juonivetoisuus on kirjan valttikortteja ja liika ennakkotieto voisi pilata ne juonenkäänteet, jotka saavat leuan loksahtamaan. 

Olen kehunut aikaisemmin ja kehun edelleen kuinka rohkeasti Mikama on sekoittanut eri genrejä ja luonut aivan omanlaisensa tarinan. Todella hienoa kotimaista YA:ta, jota on vaikea edes kuvailla. Mikama yhdistää niin steampunkia, scifiä, dystopiaa, romantiikkaa sekä historiallista romaania ja tekee sen onnistuneesti ja eheästi. Kaikkien kolmen kirjan lukeminen on ollut suurta nautintoa ja saanut hyvälle mielelle. Kun jotain on niinkin mukava lukea, kuin tätä Mikaman trilogiaa, hymyilyttää jo siitä kertominenkin. Jos kaipaa luettavaksi jotain sellaista, mitä ei ole koskaan vielä kokenut, niin silloin kannattaa kyllä tutustua tähän trilogiaan. Ja mikä parasta - sarjan pariin voi asettua niin yläasteikäinen kuin aikuinenkin.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2020
Sivuja: 397

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit