Anniina Tarasova: Kuoleman kulissit

 


Reija Wren saa tarjouksen, josta hän ei voi kieltäytyä. Yhdysvaltalainen megakorporaatio haluaa Reijan avaamaan uutta Venäjän-toimistoa, ja työpaikkaa juhlistetaan hulppeassa gaalassa Kyproksella. Skumppa vaihtuu kuitenkin krapulaan, kun juhlapaikalta löytyy ruumis.

Reija palaa Pietariin ja saa huomata, että yrityskauppojen valmistelut eivät mene putkeen. Kaikki tuntuvat tavoittelevan härskisti omaa etuaan, ja mysteerit seuraavat Reijaa työn lisäksi yksityiselämän puolelle. Työyhteisö muuttuu räjähdysherkäksi viimeistään siinä vaiheessa, kun tuttu hahmo menneisyydestä ilmestyy kukkoilemaan toimistolle.

Kierrosten kiristyessä Reija on tiukan valinnan edessä: keneen hän voi luottaa? Koituvatko hänen epäortodoksiset tutkimusmenetelmänsä kunniaksi vai kuolemaksi?

*Kirja saatu arvostelukappale!

Tykkäsin todella paljon Reijasta kertovan sarjan aloitusosasta Venäläiset tilikirjani, joten oli ihana palata Reijan pariin Venäjälle ja bisnesmaailmaan jälleen. Odotin tätä tämän syksyn uutuuskirjaa todella kovasti ja olinkin otettu, kun kirjailija itse tarjosi tätä luettavakseni. Kiitos sinulle Anniina sekä Gummerukselle myös. 

Omalaatuinen, rouhea, itsepäinen, rohkea ja tarmokas Reija on saanut uuden työpaikan, vieläpä Yhdysvaltalaisessa megakorporaatiossa, jonka Venäjän-toimistoa Reijan on määrä olla avaamassa. Reijan työnantajan päämääränä on solmia yrityskaupat erään venäläisen tehtaan kanssa. Reijan sekä hänen uuden tiiminsä tarkoitus on tehdä kyseiselle firmalle sisäistätarkastusta ja varmistua siitän ettei yrityksellä ole mitään salattavaa ja että kauppa on kannattava. Tietenkään tämä ei olisi jännäri eikä mikään, jos venäläisen tehtaan kaapista ei alkaisi paljastumaan luurangon osia, joiden vuoksi Reija joutuu vaaraan. Myös hänen kauan sitten kadonneen äitinsä hämärä menneisyys alkaa kiinnostamaan Reijaa, kun hän löytää sattumalta laukkunsa vuorista vanhan kuvan äidistään neuvostoaikainen koulutodistus kädessään. Äidin menneisyys ei näytä olevaan sitä, mitä Reija on sen kaikki nämä vuodet ajatellut olevan ja siihen tuntuu liittyvän suurempikin mysteeri. Mysteeri, joka jätettiin cliffhangerina ilmaan roikkumaan ja tiedonjanoinen lukija odottelemaan kuumeisesti seuraavaa osaa.

Eikä tässä vielä kaikki, Venäjän-toimiston ylimmäksi esimieheksi tulee Reijan rekrytointi tapahtumassa kuolemaansa syöksyneen Ezran tilalle, kukapas muukaan kuin, Konsta. Se pissipää, joka teki inhottavan tempun Reijalle edellisessä kirjassa. Siinäpä sulateltavaa ja vaikea paikka, kun Reija ei halua heidän suhteensa paljastuvan alaisilleen, eikä ylipäätänsä olla koko miehen kanssa edes samassa rakennuksessa. Mutta Konstassa on sitä jotain, hän on sellainen naistenmies, johon on helppo langeta. Mitenhän näiden kahden suhde jatkossa kehittyy? Toivoisin että Reija antaisi miehelle samalla mitalla takaisin, sillä eihän tiikeri raidoistaan mihinkään pääse. Eihän?

Runsaasti juonikuvioita, bisnesmaailman kiemuroita ja ihmissuhdesoppia. Vaikkei sarjan toinenosa ollutkaan juonellisesti yhtä jännittävä kuin ensimmäinen osa, pidin tästä ja viihdyin sen parissa mainiosti. Hieman keskivaiheilla tuntui olevan liikaa kaikkea ja liian hidas etenemistahti, mutta pienen köhimisen jälkeen olin taas tarinan imussa. Silti olen edelleen sitä mieltä, että Tarasovan kirjojen parasta antia on Venäjän, venäläisyyden, venäläisen arjen ja elämän kuvaus sekä Pietarista maalattu kiinnostava ja elävä kuva. Taas minussa heräsi vastustamaton halu matkustaa joku kaunis päivä itärajan yli ja nähdä tuo kiehtova kaupunki itse, omin silmin. Venäjällä kaikki on niin erilaista kuin täällä ja siittä on todella mielenkiintoista lukea. 

Toki myös Reija on henkilöhahmo, jonka vuoksi kirjat kannattaa lukea. Näin kahden osankin jälkeen hän on hieman arvoitus edelleen. Hän ei ole millään muotoa perinteinen sankaritar - viina maistuu, joskus liikakin, sikari käryää ja konsolipelit on Reijasta hyvää viihdettä. Hieman on elämänsuunta hukassa, mutta kuitenkaan Reija ei ole sellainen moniongelmainen päihteidenkäyttäjä, joita usein jännitysgenressä tapaa. Reija on omalaatuinen persoona ja hyvin aito. Hän onnistuu ärsyttämään ja kuitenkaan en voi samaan aikaan olla pitämättä hänestä.

Bisnesmaailma ei yleensä minua kiinnosta, kuullostaa tylsältä tuollainen kaikenmaailman maksuliikenteen ja paperiarkistojen koluaminen, mutta Tarasova on saanut siitä loihdittua kuitenkin kiinnostavan taustan tarinoilleen. Kannattaa tutustua hänen kirjoihin, suosittelen lämpimästi. Kuoleman kulissit voi mielestäni lukea ennen ensimmäistä osaakin, osat toimivat kumminpäin vain luettuna. Enemmän saa kuitenkin irti jos kirjat lukee oikeassa järjestyksessä.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2020
Sivuja: 384

Mistä minulle: Arvostelukappale

Kommentit