Elizabeth Acevedo: Kaikilla mausteilla

 


Emoni Santiago on high school -opiskelija, pikaruokalan työntekijä ja pienen tytön yksinhuoltajaäiti. Kun luokkatoverit katsovat jo tulevaisuuteen, Emonin vaihtoehdot ovat rajatut. Keittiö onkin ainoa paikka, jossa hän voi päästää irti huolistaan. Keittiössä hän saa aikaan taikoja. Kun koulussa alkaa ruoanlaittokurssi, Emoni haluaa osallistua, vaikkei hänellä ole varaa kurssiin sisältyvään opintomatkaan. Hän päättää kuitenkin murehtia sitä myöhemmin. Lähipiirin sekä inspiroivan opettajan kannustuksen avulla Emonille aukeaa uusia, odottamattomia polkuja.

Tiedättekö, kun joskus vain lukee sellaisen kirjan, josta tulee uskomattoman hyvälle mielelle. Minulle tämä runoilijana tunnetun Acevedon nuorille aikuisille suunnattu romaani Kaikilla mausteilla oli juuri sellainen. Lukiessa tuli vain niin lämmin olo ja viihdyin todella hyvin Emonin kanssa. Kirja kertoo sellaisen tarinan - teiniäiti, vieläpä vähemistöön kuuluva, ei etuoikeutetusta perheestä - jossa ääni annetaan sellaiselle, jonka ääni tahtoo usein jäädä taka-alalle. Toki, ymmärrän ja tiedän sen, ettei kaikille käy aivan yhtä hyvin kuin Emonille, mutta mielestäni kirjan tärkein sanoma on siinä, ettei se mitä yleisesti paheksutaan, ole välttämättä kuitenkaan niin suuri paha, mitä annetaan ymmärtää. Oma asenne ratkaisee valtavan paljon.

Emonia ajaa eteenpäin intohimo ruuanlaittoon. Kaikki eivät myöskään ole niin onnellisessa asemassa, että tietäisivät jo noin varhaisessa vaiheessa, mitä he haluavat tehdä ja mitä päämäärää kohti he haluavat elämässä kulkea. Minulla ei hyvänenaika ole vieläkään mitään selkeää ammatillista unelmaa. Mutta tärkeä sanoma on myös kirjalla sanottavanaan siinä, että kun uskaltaa ja luottaa itseensä on mahdollista kurkottaa kohti unelmiaan, vaikka se välillä pelottaakin ja pistää kohtamaan isoja muutoksia elämässä. Samalla, kun Emoni on vastuussa tyttärestään, hän painii niiden tavallisten teini-ikäisten ongelmien kanssa, jotka hän joutuu vain käsittelemään tyystin eri tavalla kuin ikätoverinsa. Emoni on äiti ja hänen on jokaisessä päätöksessään otettava huomioon nyt myös pieni tyttärensä. Jos mietitään sitä pääasiallista kohderyhmää, jolle tämä kirja on kirjoitettu, niin tämä tarina kätkee sisäänsä tärkeän sanoman, joka on Emonin kautta kerrottu.

Tätä kirjaa on myös täysin mahdotonta lukea ilman, että tulee koko ajan nälkä. Emoni on taitava kokki, jolla on niin sanotusti intohimoa lajiin ja taito vakaasti hyppysissään. Ruokaa tehdään aika paljon ja kerrassaan herkullisen kuuloisia ruokia tehdäänkin. Jaetaan kirjassa myös muutama resepti, joten tämä sopii erinomaisesti myös Helmet-lukuhaasteeseen kohtaan kirjasta, jossa jaetaan resepti. Rakastan itsekkin ruuanlaittoa, vaikken yhtä tulisesti kuin Emoni tai omaa samanlaista kuudetta aistia tämän taiteenlajin eri vivahteisiin, mutta mielenkiintoista luettavaa kuitenkin.

YA kirjana tämä oli helppo ja nopealukuinen teos. Vaikkei kirjan sivuilla mitään mullistavia juonenkäänteitä tapahdukkaan, on kirjan tunnelma ja Emoni itse niin ihastuttavia, ettei kirjaa halunnut laskea käsistään. 

Annan kirjalle 4 / 5 pistetä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Karisto
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: With the Fire on High (2019)
Sivuja: 337
Suomentanut: Leena Ojalatva

Mistä minulle: Kirjasto

Kommentit

 1. Tämä oli kyllä kiva kirja, kuuntelin sen äänikirjana tuossa alkuvuodesta! Onhan juoni suhteellisen ennalta-arvattava, mutta tästä tuli kyllä todella hyvä mieli, tykkäsin kovasti Emonista päähenkilönä. Oletko lukenut Acevedon säeromaanin Runoilija X? Se osui ainakin minulle syvemmälle kuin Kaikilla mausteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut, pidin siitä kyllä kovasti. :) Runoilija X oli kyllä tyystin erilainen teos kuin tämä. Tämä oli tosiaan enemmän sellainen hyvänmielen kirja, vaikka käsitteleekin tärkeitä teemoja, kun taas Runoilija X oli vakavasävyisempi.. Hienoja teoksia kumpikin tahollaan. :)

   Poista
 2. Tämä on minulta juuri kirjastossa lainassa ja kovasti haluan tämä myös lukea! Tammikuussa lukemani Runoilija X oli hyvä ja sai minut vakuuttumaan sen verran, että tahdon lukea kaiken, mitä Acevedo kirjoittaa jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hyvin erilainen verrattuna Runoilija X:n, mutta ehdottomasti hyvä kuitenkin omassa genressään. Acevedolla on kuitenkin ajankohtaisia aiheita kirjoissaan. :)

   Poista

Lähetä kommentti