Candice Carty-Williams: QueenieQueenie Jenkins on nuori britannianjamaikalainen toimittaja, jonka vuosi ei ole mennyt aivan putkeen. Queenien poikaystävä haluaa ‘tauolle’. Queenien gynekologi luulee, että hänet on pakotettu seksityöhön. Queenielle #blacklivesmatter ja #metoo eivät ole pelkkiä hashtageja, mutta juttuideat niistä eivät kiinnosta hänen päätoimittajaansa. Queenien ystävät ovat parhaita maailmassa, kunnes eivät enää ole. Queenien perhe ei usko terapiaan. Queeniekään ei jaksa kaikkea. Queenie on hauska, aito ja niin hiton samastuttava. Queenie on ilmiö.

Luulin alkavani kuuntelemaan jotain kevyttä chic lit -kirjaa. Kannen kuvitus, värimaailma, käytetyt lainaukset ja mainonta nimittäin antoivat kirjasta juuri sellaisen kuvan. Verrattiinpa kirjaa jopa Bridget Joneseihin. Yllätyksekseni kirjan teemat ovatkin melko rankkoja - Queenien vuosi on kertakaikkisen kamala ja mikään ei mene putkeen. Kirja alkaa erolla ja keskenmenolla, jonka myötä Queenie päätyy asumaan vuokralle kimppakämppään. Hänen harteillaan painaa menneisyyden painolasti, töissä takkuaa ja itsetunto-ongelmien kanssa painiva Queenie ajautuu kammottavista irtosuhteista toisiin ja joutuu kokemaan alentavaa kohtelua miehiltä. 

Me too - ja Black Lives Matter -hengessä kulkeva tarina nostaa elävästi esille, mitä on olla rodullistettu nainen nykypäivänä. Vaikka tapahtumat sijoittuvat Lontooseen, en usko rodullistettujen naisten elämän olevan juuri sen helpompaa muuallakaan valkoisissa länsimaissa. Queenien gynekologi luulee, että nainen on pakotettu seksityöläiseksi, Queenie joutuu kuuntelemaan törkeitä kommentteja miehiltä, häntä esineellistetään, vähätellään ja hänen kehoaan kommentoidaan kuin se olisi jokin nähtävyys. Jamaikalaiset perhetaustat toivat kontrastia tarinalle entistä enemmän, sillä perheen kulttuuri on törmäyksellä länsimaisen kulttuurin kanssa usein.

Menneisyyden painolasti on painavana Queenien harteilla, hän on selkeästi terapian tarpeessa. Kuitenkaan hänen perheensä ei usko terapiaan ja sillä on negatiivinen stigma. Queenie altistaa itsensä kaltoinkohtelulle ja kuvittelee ansaitsevansa sen. Hänen koko elämänsä lähtee eron myötä syöksykierteeseen, jonka vauhtia on aivan hirvittävää seurata sivusta. Queenien omaan napaan tuijottava surkutteleva asenne ottaa hermoille, mutta samalla hän on niin aito ja rehellinen henkilöhahmo, että toisaalta sattuu sydämeen. Myös Queenien ystävillä on vaikeaa seurata vierestä, kun Queenie tuhoaa hiljaa itseään ja kaivaa maata jalkojensa alta, mutta onneksi chic litille ominaisesti loppupuolella alkaa jo mennä paremmin.

Ei tosiaan mitään perinteistä chic litiä, vaikka lajityypillisiä elementtejä löytyikin. Kirjassa oli omat paikkansa, jotka kirvoittivat kuunnellessa, jopa hymyn huulille, mutta pääasiassa en osannut pitää tätä mitenkään kevyenä viihdekirjallisuutena. Sutjakkaasti etenevä tarina, joka piti otteessaan kuitenkin. Kuunneltuna helppo seurata, mutta ihmisten väliset viestiketjut eivät toimineet kovin hyvin ääneen luettuina. 

Hyvinkin ajanhermolla oleva kirja, jota kyllä suosittelen lämpimästi!

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2021
Alkuteos: Queenie (2019)
Kesto: 11h 22 min
Suomentanut: Natasha Vilokkinen

Mistä minulle: Nextory


Kommentit

  1. Vaikka tässä on kiinnostavia teemoja, joku esti kirjastossa tarttumasta. Olen vähän huono sietämään haahuilevia päähenkilöitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, Queenie oli juuri sellainen. Aivan hukassa omassa elämässään. 😅

      Poista

Lähetä kommentti