Hank Green: Ihan mieletön juttu

 


Parikymppinen taideopiskelija April May asuu New Yorkissa yhdessä kämppiksensä, on-off-tyttöystävänsä Mayan kanssa. Eräänä aamuyönä April törmää jalkakäytävällä seisovaan jättiläismäiseen patsaaseen. Hän nimeää patsaan Carliksi ja kuvaa siitä ystävänsä Andyn kanssa videon, jonka Andy jakaa YouTube-tilillään. Seuraavana päivänä videosta on tullut viraali-ilmiö ja Aprilista somejulkkis.

Käy ilmi, että Carleja on ilmestynyt kymmeniin kaupunkeihin eri puolille maapalloa. Aprilin odotetaan selvittävän Carlien salaisuus: mistä ne ovat tulleet ja mitä ne tarkalleen ottaen meiltä haluavat. Pian hän joutuu huomaamaan, kuinka kuuluisuus asettaa vaakalaudalle hänen ihmissuhteensa, turvallisuutensa ja identiteettinsä – koko hänen elämänsä.

#notfastbutfurious -lukupiirin kahdeksas kirja tuli päätökseen. Kahdeksanneksi yhteiseksi kirjaksi valikoitui John Greenin veljen, Hank Greenin Ihan mieletön juttu. Kirja on nuorille aikuisille suunnattua kirjallisuutta, jossa oli mukana hieman scifiä, kun maapallolle ilmestyy tyhjästä valtavia patsaita, jotka kirjan päähenkilö April nimeää Carleiksi nettivideollaan. Video nousee viraaliksi alta aika yksikön ja yllättäen April on somejulkkis, jota seuraa valtava määrä ihmisiä ympäri maailmaa. Aprilistä tulee Carlien lähettiläs ja puolestapuhuja, mutta pian epäilyttäville avaruuden vieraille tulee myös vastustajansa. 

Kirjan pääteema on hyvin synkassa nykyajan kanssa. Kirja nostaa esille somejulkisuuden. Kuinka yllättäenkin saattaa saavuttaa valtavan julkkisuuden, kun sattuu omaamaan omaperäisen idean, olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Julkisuudella on myös varjopuolensa ja vastuunsa. Some ohjaa paljon sitä, mistä maailmalla keskutellaan, mutta sillä on myös valtava vaikutus ihmisten mielipiteisiin. Liian avoimesti kaiken jakaminen somessa saattaa altistaa myös vaaroille alttiiksi. Somettamista, tubettamista ja muita pidetään myös ns. helppona rahana. Työnä, joka ei ole työtä ollenkaan, mutta minusta kirja osoittaa sen, että työnä se on hyvin vaativa, sillä se ei katso työaikoja ja vaatii veronsa hyvin nopeasti. Somepersoonana työ on aina läsnä, se saattaa päihdyttää ja vetää ihmisen mukanaan, jolloin negatiiviset vaikutukset ovat suuria. Kirjan päähenkilön some altistaa vaaraan, mutta saa myös janoamaan lisää julkisuutta. Kirjailija itse tunnetaan parhaiten vloggaajana, joten hänellä on omakohtaista kokemusta aiheesta.

April May, nimi, joka oli kirjassa kaikkien huulilla. April, joka oli valtavan rasittava henkilöhahmo. Kirja on rakennettu niin, että tarina on Aprilin omat muistelmat tapahtumista aina lopun yllättävään juonenkäänteeseen. Viimeisen luvun on kirjoittanut Aprilin ystävä Andy. April oli niin itsekeskeinen ja julkisuuden nälkäinen, ettei nähnyt enää eteensä tai ympärilleen. Muut sivuhenkilöt jäivät hyvin ohuiksi kaiken pyöriessä Aprilin itsensä ympärillä, toki tarina perustui hänen muistoihinsa tapahtumista. Ja kun haluttiin korostaa kuinka somejulkisuus vaikutti negatiivisesti Aprilin muille elämän osa-alueille, niin ehkä sen ymmärtää, ettei muut keskeiset henkilöt saaneet niin suurta roolia kirjassa. Mutta voi elämä, oli hyvin tuskastuttavaa lukea Aprilin egoistista suhtautumista ystäviinsä, ei noin voi kohdella toisia.

Tämä oli nopea ja helppolukuinen teos. Tarinakin oli ihan mielenkiintoinen, varsinkin Uni kaikkine outouksineen oli mielenkiintoinen. Uni, joka on kaikille yhteinen "puzzle solve game" pään sisällä - kuinka siistiä! Mutta toisaalta jäi olo, ettei kirja kuitenkaan ollut kovin kummoinen. Tuntui ettei kirjan luettua juuri ollut mitään sen kummempaa sanottavaa, vaikka lopulta sitä tuntui tulevan ainakin yhden postauksen verran. Mutta tämä postaus on pitkällisen pohdiskelun ja pohjatyön tulos. Jos minun olisi heti luettuani pitänyt alkaa keskustelemaan kirjasta, en olisi osannut sanoa juurikaan mitään muuta kuin nopeasti luettava kirja, jonka päähenkilö on ärsyttävä ja joka nostaa esiin somea. Lukukokemus oli pinnallinen, lukiessa en kokenut mitään mikä olisi koskettanut syvemmältä tai herättänyt ajatuksia, jotka olisi todella koskettaneet tavalla tai toisella. 

Some, asia joka voi olla melkoinen sudenkuoppa kirjallisuudessa. Luimme lukupiirin kanssa viime vuoden puolella hömppäkirjan Niin se sitten meni, joka oli muutaman vuoden vanha, mutta jossa somen käyttö kummastutti ja vaivaannutti. Kirjan julkistamisen aikaan somekäytös oli normaalia, mutta nykyajan mittapuulla noloa ja vaivaannuttavaa. Kuinka hyvin tämä kirja kestää aikaa? Kuinka paljon some ja tubetus muuttuu vaikka viidessä vuodessa. Tuleeko uudet sovellukset, jotka syrjäyttävät tässä kirjassa pinnalla olevat somekanavat? Tuleeko uusia ja erilaisia tapoja tehdä somea ja käyttäytyä somessa. Varmaankin, mikäli seuraa somen kehitystä vaikka viimeiseltä viideltätoista vuodelta. Jos näin menee jatkossakin, kirja on auttamatta vanha jo muutamassa vuodessa.

Ihan ok juttu, oli tämä teos. En halua ehkä lukea seuraavaa osaa, joka ilmestyy tänä keväänä, sen verran tämä jätti minut kylmäksi. Kiinostaa kyllä mitä Carlit on, mikä heidän suunnitelmansa on ja mitä Aprilille tapahtui, mutta en ole varma jaksanko Aprilia enää yhdenkään kirjan verran.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: An Absolutely Remarkable Thing (2018)
Sivuja: 388
Suomentanut: Kaisa Kattelus

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

 1. Mun mielestä April on tosi kiinnostava hahmo! Ihan hirveä ja äärimmäisen raskas tyyppi, mut just siksi kiinnosti päästä hahmon pään sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :) Nää on aina niin makuasioita, mulle taas Aprilin raskaus oli kynnyskysymys. :D

   Poista
 2. Tästä on paljon pöhisty kirjasomessa ja sen verran utelias olen, että luultavasti luen tämän jossain vaiheessa :) Itsekin välillä mietin blogatessani, että minulla ei ole jostain kirjasta tarpeeksi sanottavaa. Sitä kun haluaa kirjoittaa muutakin, kuin vain "tykkäsin/en tykännyt", mutta ei myöskään halua pitkittää postausta turhilla jaaritteluilla. Nää on näitä kirjabloggaajien ongelmia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaahan se kokeilla, mitä itse tykkää tästä. Monet on tykännyt tästä, vaikka April on äärimmäisen raskas päähenkilö.

   Kirjabloggaajan ongelmat, muista ehkä pieniä, mutta kun haluaisi kirjoittaa ja mitään ei tunnu irtoavan, niin kylläpä turhauttaa! :D

   Poista

Lähetä kommentti