Satujen mailta unten valtakuntaan - iltasatukirjoja lasten kanssa

 Thomas Taylor - Gargantis 

Wsoy, 2020


"Herbie Sitrus ja Orvokki Parma jatkavat uhkarohkeita mutta tuloksekkaita tutkimuksiaan mystisessä merenrantakaupungissa. Aaverantaa riepottavat toinen toistaan hurjemmat talvimyrskyt ja on syytä epäillä, ettei niiden alkuperä ole tästä maailmasta. Onko legendaarinen Gargantis tulossa etsimään aarrettaan ja sitä raukkaa, joka sen alun perin vei?"

Oli ihastuttavaa palata lasten kanssa jälleen Aaverantaan. Pääsimme jälleen kutkuttavan jännittävälle seikkailulle vanhojen tuttujen Herbertin ja Orvokin kanssa. Jo sarjan ensimmäinen osa Malamanteri hurmasi meidät huikealla seikkailullaan, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puuttunut. Mutta, ei tämä toinenkaan osa jalkoihin jäänyt, sillä tämä oli lasten mielestä jopa jännittävämpi kuin ensimmäinen osa. Allekirjoitan tämän kokemuksen täysin. Lapsia jahtaavat merimiehet, mystinen Syvä Huppu, jonka hupun alta luikertelee lonkeroita, tarunhohtoinen merihirviö, joka moukaroi myrskyllä Aaverannan kaupunkia uhkaten romahduttaa koko kaupungin mereen. En aivan herkemmille kuulijoille lukisi tätä ainakaan iltasatuna. Omat poikani ovat sen verran huimapäisiä, että mitä jännittävämpi kirja on sitä varmemmin he malttavat asettua joka ilta kuuntelemaan. Mutta olihan tämä hurja, jos olisin tiennyt, olisin ehkä odottanut nuorimman kohdalla vuoden tai pari, vaikka painajaisilta onneksi vältyttiin.

Aaverannan kaupunki ja sen omalaatuinen asukaskunta ovat kyllä kiinnostavia. Onneksi on sarjasta kyse ja pääsemme vielä palaamaan Aaverantaan uudestaakin. Tämä kaupunki kätkee sisälleen monia taianomaisia salaisuuksia.

Petronella Grahn: Pomenia - taikamaailman suuri seikkailu
Eräänä keväänä kaikki taikamaailman kauneus kasvaa niin upeaksi, että Pimeydenvelho Käämä ärsyyntyy, uhkaa estää taikapölyn keräämisen ja langettaa ikuisen talven. Pomenia on vaarassa, sillä mitä olisi taikamaailma ilman taikaa!

Hätäännys hiipii Pomenian asukkaiden mieliin, kunnes yks kaks yllättäen ihmisten maailmasta apuun saapuu Teo-poika. Pomeniassa Teo muuttuu peikonpoikaseksi, joka on pieni mutta rohkea ja sinnikäs seikkailija. Juuri tätä Pomenia tarvitsee! Yhdessä Sisu-lohikäärmeen ja muiden pomenialaisten kanssa Teo alkaa suunnitella, kuinka taikamaailma pelastetaan Käämän pimeiltä voimilta.Petronella Grahnin Pomeniasta kertova satukirja aloittaa trilogian, joka on koottu Grahnin lapsilleen kertomista tarinoista. Tämä lempeä satu toi mieleeni Smurffit ja sen minun lapsuudesta tutun Hugo -peikon. Muistaako kukaan?

Siinä missä moitin Gargantista jännittäväksi, moittivat lapset tätä hieman tylsäksi ja liian lapselliseksi. Kuulijana olivat esikoululainen ja tokaluokkalainen, jotka olisivat toivoneet juonelta enemmän sekä 4-vuotias, josta taas tämä satu oli ihastuttava. Löytyihän kirjasta ihastuttavan kuvituksen kera keijuja, kaunis lohikäärmetyttönen ja prinsessa. Toisinssanoen Pomenian seikkailut upposivat paremmin meillä nuorimpaan, kuin sitten näihin isompiin poikiin, mutta nuorimalle tämä reilu 180 sivuinen kirja taas oli sitten liian pitkä, jotta hän olisi jaksanut keskittyä kuuntelemaan pidempiä aikoja. Minusta Pomenian taikamaailma oli varsin soma, vaikka nurinkurisesti pidin eniten Pimydenvelho Käämästä, joka rakasti järjestystä. Osasin samaistua häneen hieman liiankin hyvin.

Kimmo Ohtonen; Ikimaa - Soturin tie

 "Pohjoisimman maankolkan pohjoisimmasta kylästä katoaa nainen. 12-vuotias Oliver lähtee etsimään äitiään ainoana tukenaan Jätti-karhu.
Kaukana Ikimaassa Kalla-tyttö opiskelee viimeistä vuottaan soturikoulussa. Hän haaveilee vapaudesta, elämästä Aarniolan muurien takana.
Kallan ja Oliverin hartioilla lepää toivo, kun kuiskaajien kilta ja klaanien vastarinta nousevat kuningas Viktoria vastaan pelastaakseen aarniokansan tuholta."

Ikimaa - Soturin tie aloittaa kotimaisen fantasiatrilogian, joka sijoittuu pohjoisiin luonnonmaisemiin. Runsasta luontokuvausta sisältävä teos vie kaksi nuorukaista seikkailuihin. He ovat tahtomattaan osa sukujen ja klaanien välisiä valtataisteluita. Viimeiset kuiskaajat Oliver ja Kalla, nuoret, jotka haluavat palauttaa ikiaikaiset voimat ja voimaeläimet entiselle paikalle yhteiskunnassa.

Maa, jossa Oliver on syntynyt vaikuttaa dystooppiselta uhkakuvalta, mutta Ikimaa on jotain aivan muuta - sen luonto on oikea runsaudensarvi. Itse olin luomoutunut runsaasta luontokuvauksesta, se herätti upeasti miljöön henkiin. Melkein saatoin aistia metsän tuoksun ja pakkasviiman. Tarinaa kuuntelevat pojat eivät olleet yhtä lumoutuneita. Olin aistivinani levotonta liikehdintää sängyissä, kun tarina ei edennyt, mutta kuvailua oli senkin edestä. Tämä ensimmäinen osa oli hyvin selkeästi vasta käynnistysosa. Moni kysymys jäi vaille vastausta ja tulevaa vasta pohjustettiin. Seuraavissa osissa uskon tarinan ottavan kunnolla tuulta alleen.

Perinteisia fantasianelementtejä oli bongattavissa aina hyvän ja pahan vastakkainasettelusta, valtataisteluihin sekä taikavoimiin ja taruolentoihin. Päähenkilöinä ovat tasavertaiset tyttö ja poika, jolla taataan se, että tarina sujahtaa mukavasti kaikille sukupuoleen katsomatta. Raakuutta oli mukana, olisi pitänyt tustua kirjaan enemmän, eikä valita tätä iltasatukirjaksi pelkän takakannen perusteella. Lisäksi juoni oli hieman monimutkainen, enkä usko poikien täysin ymmärtäneen mistä kirjassa oli kokonaisuutena kyse. Suosittelisin tätä 11-12-vuotiaista ylöspäin. Sopii hyvin myös aikuiseen makuun.

Kovasti pojat pyysivät, että luettaisiin seuraavakin osa, mutta taidamme odottaa hetken ennenkuin palaamme sarjan pariin yhdessä.


Jenny Pearson: Freddien super ihmeellinen seikkailuFreddie Yates pitää faktoista. Paitsi siitä faktasta, ettei hänen salainen suunnitelmansa lähteä etsimään biologista isäänsä pysy salaisena. Matkalla kohti Walesia Freddie joutuu kahden ystävänsä kanssa jos jonkinlaisiin yllätystilanteisiin, mm. osallistumaan sipulinsyöntikilpailuun ja esiintymään supertytön asussa televisio-ohjelmassa.

Matka ei aina vie sinne, mihin on tarkoitus. Mutta ihmeitä tapahtuu!

*Arvostelukappale 
Hauska kohelluskirja, juuri sellainen, mistä meillä kuuntelijat tykkää. Esikoinen piti niin paljon, että aikoi lukea vielä itse uudelleen ihan itsekseen tämän. Tämä alakoululaisille suunnattu super ihmeellinen seikkailu vie Freddien kavereineen, ja sitä myöten tietysti myös lukijat/kuulijat, seikkailulle Walesiin. Sanotaan, että puoliksi suuniteltu on puoliksi tehty. Pojat eivät kuitenkaan juurikaan välitä suunnittella reissuaan etukäteen, joten toinen toistaan kummallisimmilta sattumuksilta ei vältytä, kun mikään ei menekkään aivan niinkuin strömsössä. Rahat loppuvat, vaatteet palavat ja karkumatkalla olevat pojat päätyvät jopa uutisiin.

Vaikka kohellusta on mukana paljon, on kirjassa myös vakavempia teemoja aina surusta perhesuhteisiin. Käsittämättömältä tuntuva matka opettaa jokaisella pojista tärkeitä asioita siitä, mitä on perhe. Mukaan on ujutettu myös hauskoja faktoja ja tarinaa visualisoi Rob Biddulhin hauska kuvitus. Sopii erityisesti Neropattien ystäville. Kuvitusta ei ole yhtä runsaasti, tekstiäkin on enemmän, mutta väljästi aseteltu teksti on helppolukuista ja sujuvaa. Sanoisin tämän sopivan 9-10-vuotiaista ylöspäin, on niin sanotusti lasten- ja nuortenkirjallisuuden väliin sijoittuvaa varhaisnuorille suunnattua kirjallisuutta.

Kommentit

  1. Ihastuttavan oloisia kirjoja! Varsinkin tuossa Pomeniassa on kaunis kansi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvitus ylipäätään on Pomeniasta kertovissa kirjoissa todella kaunis. :)

      Poista

Lähetä kommentti