Meri Luttinen: Myrskynsilmä

 


16-vuotias Kainu joutuu luopumaan entisestä elämästään ja tulevaisuuden haaveistaan, kun hänelle lankeaa suuren tietäjän rooli. Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva seikkailu kertoo koskettavasti nuoren aikuisen oman paikan etsimisestä ja löytämisestä.
Luttisen nuorille suunnattu fantasiaromaani oli yksi viime vuoden Finlandia -palkinto ehdokkaista. Esikoiskirjaksi Luttisen romaani onkin poikkeuksellisen taidokkaasti kirjoitettu ja tasokasta tarinointia. Se mikä minua tässä tarinassa kiehtoi oli juurikin tuo muinaissuomalainen fantasiamaailma, joka oli vakuuttava ja kiinnostava. 

Kirjan voi lukea perinteisenä fantasiaseikkailuna, jossa päähenkilö Kainu yrittää voittaa epäoikeudenmukaisuuden ja riiston, jota hallitsevassa asemassa oleva linnanherra alamaisilleen suorittaa. Pahat voimat ovat kietoneet Vallitun otteeseensa ja vain Kainu voi päihittää nuo voimat Myrskynsilmän avulla. Ensin Kainun on vain tehtävä vaarallinen matka riipuksen syntysijoille Sarajalaan. Kuitenkin nuortenkirjallisuudelle tyypillisesti Myrskynsilmä pitää sisällään myös Kainun kasvutarinan, ollen näin kertomus myös oman paikan löytämisestä. Lisäksi Myrskynsilmä on tarina näkemisestä, siitä miten yksilö näkee toiset, totuuden näkemisestä sekä itsensä näkemisestä. Tietiän ikiaikainen velvollisuus on nähdä ihmiset sellaisena kuin he ovat. Ja tietiän ikiaikaiset velvollisuudet painavat raskaina Kainun harteilla. On tärkeää nähdä maailma sekä toiset oikein, eikä niin, miten me haluaisimme ne nähdä. Luttinen onkin omistanut kirjansa "Teille, jotka näitte minut".  Tämä näkemisen teema oli hyvin kiehtova!

Myrskynsilmä piti sisällään sujuvasti etenevän tarinan, jossa jäin kaipaamaan hieman enemmän romantiikka. Fantasia ei koskaan tunnu täysin kokonaiselta ilman kunnollista romanttista sivujuonta. Nämä ovat toki onneksi makuasioita, eivätkä vähennä sitä faktaa, että Luttisen esikoisromaani on taidolla rakennettu kokonaisuus. Minulle Kainu ja kirjan muut henkilöhahmot jäivät kuitenkin hieman etäisiksi, ehkä siksi etten kokenut kirjaa täysin omakseni. Suosikkihahmoni oli ehdottomasti Viima-susi, jolle olisin toivonut hiukan isompaa roolia kirjan tapahtumissa. Viima oli kuitenkin Kainun voimaeläin, joten tämän suhteen syventäminenolisi tehnyt heidän symbioosistaan astetta kiinnostavamman. Nyt tuntui, että tuo upea susi vain jolkotteli mukana imagosyistä. Tietiällä nyt vain oli voimaeläimet, koska niin oli aina ollut. Miksi? Mitä tämä suhde pitää sisällään, mihin se perustuu, miten se toimii, miten se vaikuttaa? 

Jos muinaissuomalaiset maisemat kiinnostaa tai olet fantasiaseikkailuiden ystävä, suosittelen kyllä tarttumaan tähän kirjaan. Myrskynsilmän maailmassa viihtyy ja viipyilee aivan mielellään. Kirja sopii noin yläasteikäisistä ylöspäin aina sinne ikähaarukan toiseen päätyyn asti. 

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynty: 2020
Sivuja: 397

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Tätä voisi kyllä kokeilla. Siitä on aikaa, kun olen lukenut fantasiaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti