Kaiken kirjavia äänikirjoja

 Amanda Gorman: Kukkula jolle kiipeämme

Tammi, 2021


Amanda Gorman on Yhdysvaltain historian nuorin presidentin virkaanastujaisissa esiintynyt runoilija. Hänen lausuntansa Joe Bidenin ja Kamala Harrisin virkaanastujaisissa teki siihen asti melko tuntemattomasta Gormanista välittömästi koko maailman puheenaiheen. 22-vuotias runoilijasensaatio todisti runouden voiman: hän valloitti kansakunnan ja valoi uutta toivoa kuulijoihin ympäri maailman.

Joe Bidenin virkaanastujaisruno. Kuuntelin äänikirjana.  Oli kyllä nopeasti kuunneltu, ehdin samalla juuri ja juuri ripustaa pyykit kuivumaan. Jotenkin tuntui edes huijaukselta merkitä tätä luetuksi kirjaksi Goodreadsiin. Mutta ymmärrän miksi Gormanin runo on saanut niin paljon huomiota. Se on mahtipontinen, upea ja voimakas runo. Sen kun vielä suhteuttaa Yhdysvaltojen yleiseen tilanteeseen, niin vaikuttavuus nousee potenssiin kymmenen. Odotan suurella mielenkiinnolla Gormanilta ilmestyvää kokoelmaa. Vaikken runoudesta piittaa juurikaan, on Gorman kiistatta kiinnostava nimi nykyrunoilijoiden joukossa. 


Minna Rytisalo: Lempi

Gummerus, 2016

Kuka on Lempi? Mitä on lempi?
Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät kuin ruletissa. Viljami joutuu jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lähtemään rintamalle. Kaikkien on uskallettava lähteä, tartuttava tilaisuuteen ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi.

Hieno, hieno ja vaikuttava esikoisromaani. Vahva tarina, Lempistä, jonka tarinaa kerrotaan aviomiehen, aputytön ja siskon näkökulmasta. Tarina sijoittuu Lapin sodan aikaan ja aikaan sen jälkeen. Rytisalo on rakentanut juonen kirjan keskushamon Lempin ympärille, mutta itse Lempi ei pääse koskaan ääneen. Lempi maalataan lukijalle kolmesta hyvin erilaisesta näkökulmasta. Kuka Lempi loppujen lopuksi oli?

Hieno rakenne ja kaunista kieltä. Kantava teema on rakkaus ja sen eri muodot. Ajankuva oli mielestäni myös hyvin onnistunutta. En tiennyt yhtään mitä odottaa aloittaessani kuuntelemaan kirjaa, mutta yllätyin positiivisesti. Kirja teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Lempi oli karu, mutta kauniisti kirjoitettu tarina, joka soljui vaivattomasti eteenpäin. Kun lukijana toimi vielä oma lemppari, Krista Putkonen-Örn, oli täydellinen paketti kasassa.

Jos pitää historiallisista romaaneista, fanittaa kotimaista kirjallisuutta, niin Rytisalo on nimi joka kannttaa ehdottomasti laittaa korvan taakse. Rouva C. odotteleekin jo omassa hyllyssä lukemista.

Paula Nivuskoski: Nopeasti piirretyt pilvet

Otava, 2019

Vahvatunnelmainen esikoisteos sinnikkäästä 1920-luvun pohjalaisnaisesta, jota elämä taivuttaa muttei murra. Isälle annettu lupaus joutuu koetukselle, kun aviomies pakenee merten taa.

Kun Liisa menee naimisiin Kallen kanssa, edessä siintävät onnelliset vuodet täynnä hellyyttä. Mutta avioliitto onkin rahapussin nyörien kiristämistä, laskiämpärin tyhjentämistä ja valittava vanha äiti tuvan nurkassa.

Kalle lähtee paremman elämän perässä Amerikkaan, ja Liisa jää lastensa kanssa Isoonkyröön. Häntä painaa lupaus, jonka hän antoi isälleen tämän kuolinvuoteella: talo on pidettävä suvussa. Mutta kuinka paljon nuori nainen jaksaa harteillaan kantaa?


Odotin tältä Nivuskosken esikoiskirjalta todella paljon, sillä olen kuullut monien kehuvan tätä. Harmikseni en kuitenkaan rakastunut niin palavasti kuin Lempiin, joka nosti riman korkealle. Halusin kuunnella jotain samantapaista ja Bookbeat minulle tätä ehdotti Lempin kuuntelun jälkeen. 

Kirjan päähenkilön Liisan tarina oli kyllä koskettava, se tuli iholle ja kosketti. Liisan elämä ei olekaan aivan sellaista, miksi hän sen kuvittelee Kallen kanssa avioituessaan. Avioelämää varjostaa köyhyys, Liisan kärkevä äiti, joka elää samassa pirtissä sekä Liisan isälleen antama lupaus pitää talo suvussa. Yhden naisen harteilla painaa valtava taakka ja sitten Kalle lähtee laivalla Amerikkaan, lupauksenaan palata, kunhan hän on tienannut tarpeeksi rahaa perheelleen. Alkaa pitkä odotus...

En tiedä kuinka paljon formaatti vaikutti siihen, että koin tämän paikoitellen hieman raskassoutuiseksi. Tunnelmaltaan Nopeasti piirtyvät pilvet oli hyvin melankolinen, mutta sen ajankuva oli upeaa, se lumosi minut. Sinänsä ristiriitainen kuuntelukokemus, sillä pidin ja en pitänyt. Pääasiassa kuitenkin tykkäsin, raskassoutuisuudesta huolimatta, olisin vain niin kovin halunnut pitää tästä vielä enemmän. Esikoiskirjaksi kyllä vahva esitys. 

Historiallisten kirjojen ystäville sopiva, varsinkin jos kiinnostaa tavallisen talollisen elämä ja arki 1920-luvun Suomessa. 

Kommentit