"Bulgarian Sofiaan sijoittuvan kirjan tapahtumat alkavat siitä, kun
kovasti Greenwellin oloinen amerikkalaisopettaja ostaa Kansallisen
kulttuuripalatsin vessassa seksiä nuorelta Mitkolta. Kaikki mikä sinulle kuuluu
on kipeä kuvaus pakahduttavasta kaipuusta, miehestä joka etsii itseään
vieraassa maassa ja törmää kaikkialla oman menneisyytensä kahleisiin."
Olen monesti tullut siihen tulokseen, että minussa on lukijana jotain perustavanlaatuista vikana, sillä en koskaan löydä ja ymmärrä sitä hienoutta, mikä palkituissa ja palkintoehdokkaina olevissa kirjoissa on niin upeaa, hehkutettavaa tai hienoa. Nemo kustantamon sivut kertovat, että tämä Greenwellin esikoisromaani on kahminut ennätysmäärän erilaisia palkintoehdokkuuksia ja voittanutkin British Book Award for Début Book of the Year -palkinnon. Esquire puolestaan on valinnut kirjan kirjallisuudenhistorian kaikkien aikojen eroottisempien kirjojen joukkoon, ja tätä mainostetaan myös suurin kirjaimin takakannessa. Muut lukijat ovat lumoutuneet kirjan kauniista ja runollisesta kielestä, vaikuttuneet sen tuokiokuvista ja löytäneet siitä syvempiä merkityksiä.
Meikä mandoliini, tälläinen perusjuntti juonivetoisten tarinoiden ystävä mietin ensimmäiseksi, kun kirja alkoi kokonaisuutena minulle hahmottumaan, että jos tämä kirja on eroottisimpien kirjojen joukossa niin Fifty Shades of Grey on varmaan jo hardcore pornoa. Kaikkea oikeasti eroottista lähinnä välteltiin. Laitettiin ensin tapahtumat alkuun, pikkusievästi puhutaan esileikeistä ja kierretään lopulta itse akti jättämällä se lukijan mielikuvituksen varaan, ja sitten siirrytäänkin jo sujuvasti eteenpäin. Jos aloittaa kertomaan, sen voi viedä loppuun tai sitten jättää koko toimituksen rivien väliin. Ei ole eroottinen kirja tämä, eikä se minua haittaa, ettei kirjassa menty yksityiskohtiin, mutta se että kirjaa mainostetaan eroottisena on hämmentävää.
En voi kieltää etteikö Greenwellin soljuva ja runollinen kieli olisi ollut kaunista. Kerronta on hyvin tiivistä, tekstikappaleet ovat hyvin pitkiä, mutta lukeminen on kuitenkin yllättävän vaivatonta ja sujuvaa. Olin aluksi myös hiukan ihastunut Greenwellin taitoon maalata esiin hienoja tuokiokuvia ja viipyillä kuvailemassa yhtä sun toista kohtausta tarinan ympäriltä. Kuitenkin loppua kohden mentäessä ei jaksanut enään innostaa, junakohtauskin alkoi tutuntumaan jo niin tavattoman pitkältä, että myönnän harpponeeni hieman. Onneksi kirja on kuitenkin verrattain lyhyt. Vaikka olinkin yllättynyt siitä, kuinka tuhti tämä pieni kirja onkaan, olin iloinen että sen sai luettua suhteellisen nopeasti loppuun.
Kaikki kirjassa tuntuu hyvin loppuun asti hiotulta, ehkä jopa liianki viimestellyltä. Odotin itse jotain rouheampaan, kun tapahtumapaikkana on kuitenkin Bulgaria, josta miljöönä ei tuoda esille vain sitä kiiltävää puolta, vaan mielikuvat, joita maasta ja sen tilasta luodaan, ovat hyvin kolkkoja. Mitko puolestaan on katujenkasvatti, huolittelematon ja kovia kokenut ihminen, joka selkeästi on rikki sisältä. Minusta tähän asetelmaan kerrontatyyli ei vain istu. Tai sitten en kyennyt vain sukeltamaan tarpeeksi syvälle rivien väliin, jolloin olisin saanut enemmän irti. Tarina jäi ikäväkseni hyvin etäiseksi.
Kirjan päähenkilö pohtii sekä itseään että omaa identiettiään suhteessa seksuaalisuutteensa. Hänen lapsuudentraumat vaikuttavat häneen vielä aikuisuudessakin ja hän yrittää päästä lapsuudessa aiheutetun häpeän tunteen yläpuolelle. Lisäksi hän joutuu kohtaamaan epäterveen suhteen Mitkoon, jota hänen on vaikea lyödä lopullisesti poikki, sillä himo ja rakkaus, mitä hän tuntee tuota miestä kohtaan tekevät sen vaikeaksi. Lopulta suhde muodostuu jopa vaaralliseksi. Tarina itsessään on hyvin tavanomainen, ei mitenkään yllättävä tai erikoinen. Pääpaino on enemmän kirjan tunnelmassa kuin juonikuvioissa.
Ei minun kirja ollenkaan, en kyennyt löytämään sitä hienoutta mitä niin monet muut ovat tästä kehutusta kirjasta löytäneet.
Annan kirjalle 2,5 / 5 pistettä!
Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Nemo
Ilmestynyt suomeksi: 2017
Alkuteos: What Belong to You (2016)
Sivuja: 216
Suomentanut: Juhani Lindholm
Mistä minulle: Kirjastosta
Kommentit
Lähetä kommentti