maanantai 18. marraskuuta 2019

Sofi Oksanen: Koirapuisto

Koirapuisto on kahdessa aikatasossa vyöryvä kertomus nykypäivän Helsingistä ja Ukrainan itsenäisyyden vuosista, hedelmöitysbisneksestä ja korruptiosta. Samalla se on syvän inhimillinen tarina uskollisuudesta, rakkaudesta ja lapsensa menettäneestä naisesta. ​
Sofi Oksasen uutuus oli minulle yksi tämän syksyn odotetuimpia uutuusteoksia.  Puhdistus oli, ja on minulle edelleen, yksi kaikkien aikojen parhaimpia kirjoja, joita olen lukenut. Myös Norma oli huikea lukukokemus, ja vaikkei Kun kyyhkyset katosivat minuun syvää vaikutusta tehnytkään oli siinäkin kirjassa eittämättä mielenkiintoisia elementtejä. Oksasella on vahva kertojanääni ja hän tarttuu aiheisiin, jotka ottavat kantaa, mutta onnistuvat myös puhuttelemaan lukijaa. Hänen kirjoistaan myös huomaa sen valtavan pohjatyön, jonka hän aina kirjojensa eteen tekee. 

Niin teki Koirapuistokin, jossa on tartuttu Ukrainan köyhiin naisiin ja massiiviisen hedelmöitysbisnekseen, josta köyhät naiset voivat munasolujaan myymällä tienata mukavan toimeentulon. Sivutuotteena nämä naiset vain usein sairastuvat hormoonien liikakäytön seurauksena vakavasti ja pahimassa tapauksessa kuolevat. Mutta hedelmöitysbisnes on tuottoisaa ja Ukrainan löyhä lainsäädäntö mahdollistaa munasolujen myymisen sekä kohdunvuokraamisen, joten soluja tullaan shoppailemaan jopa toiselta puolelta maailmaa. Oksanen maalaa aidontuntuista kuvaa kommunismin jälkeisestä Ukrainasta, jossa mikään ei ole yhtä varmaa kuin epävarmuus. Korruptio rehottaa ja maa on yksi iso rikollisten ja pettureiden temmellyskenttä.

Kirjan päähenkilö Olenka palaa Pariisista kotimaahansa mönkään menneen mallinuran jälkeen. Hän yrittää epätoivoisesti löytää töitä ja eräs ilmoitus tolpassa kiinnittää hänen huomionsa. Niin Olenka päätyy hedelmöitysbisneksen pariin, toimien ensin itse luovuttajana, mutta edeten pian älykkyytensä avulla kordinaattorin saappaisiin. Hänen tehtävänään on etsiä ja houkutella uusia tyttöjä firman listoille sekä löytää parhaat mahdolliset luovuttajat asiakkaille. Asiakkailla on mahdollisuus vaatia tiettyjä piirteitä ja ominaisuuksia tulevilta lapsiltaan aina sukupuolesta lähtien ja Olenkan tehtävä on pitää asiakkaat tyytyväisinä. Pesti tuo Olenkalle taloudellista turvaa ja tulevaisuus näyttää mukavalta sekä turvatulta, kunnes kaikki menee yllättäen aivan pieleen. Olenka joutuu pakenemaan Suomeen uuden henkilöllisyyden turvin.

Mielenkiintoinen kirja aiheensa puolesta, mutta kirjan keskeiset henkilöt jäivät hyvin etäisiksi. Mielikuvani Olenkasta ja Dariasta jäivät hyvin suurpiirteisiksi ja kaksiulotteisiksi. Jotta heidän tarinansa olisi onnistunut menemään ihon alle, olisivat he kaivanneet enemmän täytettä ääriviivojen sisään. Ainainen pelko ja varuillaan olo teki varmaan osansa, mutta ei heidän olisi tarvinut olla varpaillaan lukijan suuntaan. Juoni kulkee kahdessa aikatasossa, jossa Ukrainaan sijoittuva osuus oli enemmän mieleeni, Suomen tapahtumat jäivät minulle toisarvoisiksi. Juoni on rakennettu trillerimäisesti ja onnistuu koukuttamaan sopivasti, kieli taas on hiottua ja jokainen sana on napsahtanut paikalleen upeasti. Vaikka munasolubisnes ja naisten kohtalot Ukrainassa herättävät monenlaisia tunteita jäi kirjasta puuttumaan se syvyys, joka ravisuttaa lukijaa sydänjuuria myöten. Tai sitten olen jo ihan liian paatunut lukija, kun tämä ei onnistunut yltämään tunnetasolle asti.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: LIKE
Ilmestynyt: 2019
Sivuja: 405

Mistä minulle: Kirjastosta

2 kommenttia:

  1. Olen miettinyt, haluanko lukea tämän. Enkä vieläkään oikein tiedä. Puhdistus oli tietty upea lukukokemus. Norman luin huolella, koska haastattelin Sofi Oksasta tämän kirjan tiimoilta. Se ei oikein kolahtanut, koska en pitänyt kenestäkään kirjan henkilöistä ja tuntuu, että sinulla oli sama juttu tämän kirjan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, olet päässyt tapaamaan Oksasen. Mutta sehän Oksasen juttu tuntuu olevan, että kaikki hänen hahmonsa ovat omalla tavallaan inhottavia tai painivat vaikeiden asioiden kanssa. :)

      Poista