Antoine De Saint-Exupéry: Pikku Prinssi -äänikirja

Olen lukenut tämän joskus ala-asteella. En silloin ehkä oikein täysin ymmärtänyt kuinka hieno tämä tarina on. Se on filosofinen ja sai minut ainakin näin aikuisella iällä ajattelemaan asioita. Lapsena ajattelin tätä vain satuna tai tarinana, josta puhutaan paljon. En ymmärtänyt miksi tämä oli niin hieno ja erikoinen.

Nyt pienellä tähdellä asuva Pikku Prinssi on minusta ihanan sympaattinen ja hellyyttävä hahmo. Hänen tähdellään on kolme polven korkuista tulivuorta, joista yksi on sammunut sekä kukka, jolle Prinssi on rakentanut tuulensuojan. Hänen tähdellään on kuitenkin yksinäistä ja hän haluaa oppia enemmän, niinpä hän lähtee kiertomatkalle.

Tarinan kertojana on aikuinen mies, joka tapaa Pikku Prinssin Saharan erämaassa, tehtyään hätälaskun sinne lentokoneellaan. Hän muistelee kohtaamista tämän omalaatuisen pikkumiehen kanssa, joka ei koskaan vastannut hänelle esitettyihin kysymyksiin ja oli kotoisin toiselta tähdeltä. Pikku Prinssi kertoo hänelle kiertomatkastaan, jonka varrella hän on käynyt monella tähdellä ja törmännyt niillä mm. Kuninkaaseen, Liikemieheen, Turhamaiseen, Maantieteilijän, Lyhdynsytyttäjän sekä Juoppoon. Prinssi etsii itselleen ystävää, mutta sitä ei ole löytynyt muilta tähdiltä, mutta ehkä se löytyy maasta?

"Maa ei ole mikään mitätön kiertotähti! Siellä on satayksitoista kuningasta (mukaan luettuna myös neekerikuninkaat), seitsemäntuhatta maantieteilijää, yhdeksänsataatuhatta liikemiestä, seitsemän ja puoli miljoonaa juoppoa ja kolmesataa yksitoista miljoonaa turhamaista, eli toisinsanoen noin kaksi miljardia isoa ihmistä."

Uskon etteivät monet lapset osaa tätä pitää kovin ihmeellisenä tarinana, syvemmät merkitykset ymmärtää paremmin aikuisena. Se kuitenkin opettaa paljon ystävyydestä ja sen merkityksestä sekä käsittelee sterotypioita. Siinä on paljon elämänviisauksia, jonka takia uskon sen nousseen klassikoksi. Koska omasta lukukerrasta on jo niin kauan jäin miettimään oliko kirjaversiossa kuvituksena tarinassa mainitut piirustukset mm. booasta, joka nielaisi elefantin? Muuten tämä toimii hyvin äänikirjanakin ja sen läpi kuunteleminen vei vain päälle kaksi tuntia. Ajattelin että kuuntelen tämän samalla kun teen kotitöitä, mutta loppujen lopuksi istuin pölyrätti kädessä sohvalla ja kuuntelin lumoutuneena. Pikku Prinssi teki minuun ehdottomasti suuremman vaikutuksen nyt kuin lapsena.

"Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä."

Annan Pikku Prinssille arvosanaksi äänikirjana 4,5/5!

-Aletheia

Kommentit

  1. Kyllä on booat ja elefantit.

    Minäkin luin pentuna ensimmäisen kerran. Silloin pidin kirjaa ihmeellisenä ja nyt myöhemmin se ei napannut yhtään. Tuntui jotenkin lässyttävältä VAIKKA se kukkajuttu oli minusta ihana yksityiskohta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti