Kiera Cass: Valinta

The Selection eli Valinta-sarjan ensimmäinen osa kiinnitti huomioni kansikuvan perusteella, kun se pyöri ympäri somea ja kirjamaailmaa, silmiini vähän väliä hyppien. Ajattelin, että tuohan olisi kiinnostavaa lukea. Lopulta siskoni suositteli tätä minulle ja luovutti minulle ensimmäisen osan. Aikansa kirja hyllyäni lämmitti, mutta #hyllynlämmittäjät haasteen myötä innostuin tarttumaan kirjaan ja voin sanoa, että kyllä kannatti.

Valinta sijoittuu kolmannen maailmansodan jälkeiseen maailmaan, jossa hajonneiden Yhdysvaltojen tilalle on noussut Illéaksi kutsuttu kuningaskunta. Illéassa on tiukkoja sääntöjä ja kastijärjestelmä - se mihin kastiin kuulut määräytyy jo syntymässä. Ykkösiä ovat kuninkaalisen perheen jäsenet, kakkosia rikkaat ja etuoikeutetut heti kuninkaallisten alapuolella. Alhaisimpia ovat kasit, jotka ovat huonompia kuin palvelijat, yhteiskunnan hylkiöitä.

Illéassa asuu America Singer, 17-vuotias taitelijaperheen lapsi. Singerin perhe on kastiltaan viitosia ja tottuneet elämään niukkuudessa. Kun käynnistyy Valinta, jossa etsitään puolisoa nuorelle kruunuprinssille, toivoo American perhe hartaasti tyttärensä osallistuvan. Valinnassa jokaisesta kastista oleva tyttö voi lähettää hakemuksensa, kunhan vain täyttää hakukriteerit. Jokaisesta tuhansista hakemuksista ympäri maan prinssi valitsee 35 kilpailijaa, jotka asuvat linnassa ja kilpailevat prinssin sydämestä. Epäuskokseen America tulee valituksi näiden 35 viiden joukkoon ja hän joutuu matkustamaan palatsiin, vaikkei edes halua sitä. America joutuu jättämään perheensä, mutta myös hylkäämään salaisen rakkautensa alempisäätyiseen Aspeniin. 

Vastentahtoinen America uskoo lentävänsä ulos ensimmäisten joukossa, mutta tutustuttuaan prinssiin paremmin hän huomaa pian käsityksensä kruununperijästä muuttuneen. Pian hän toivoo, että saa mahdollisuuden olla kilpailussa mukana mahdollisimman pitkään, vaikka palatsia uhkaa jatkuvasti vaaralliset kapinnallisten hyökkäkset, jotka voivat olla kilpailijoille jopa hengenvaarallisia.

Maittavaa viihdekirjallisuutta. En muista milloin viimeksi olen ahminut näin vauhdilla mitään kirjaa, olin täysin koukussa ennakkoluuloistani huolimatta. Ajattelin tämän olevan rasittava nuorten kirja, joka ei lopulta ole varmaan yhtään minun makuuni, mutta toisin kävi. Olen innoissani, että sarjan toinen osa Eliitti on jo ilmestynyt. Toivon saavani sen käsiini mahdollisimman pian. Kirjaa oli miellyttävän helppo lukea, juoni eteni sopivalla tahdilla jäämättä paikoilleen junnaamaan. Sankaritar on hyväsydäminen, mutta kipakka naisen alku, joka kamppailee omien tunteidensa kanssa. Idea kuninkaalisesta unelmien poikamies kisasta dystopisella vivahteella oli jo niin erikoinen, että se kaikessa kummallisuudessaan oli kiehtova ja hauska. 

Olihan tämä sellaista pintaliitoista höpöhöpö kirjallisuutta, mutta oikeassa kevyessä mielialassa se onnistui tekemään sen mihin oli tarkoitettu, viihdyttämään. Mikään vakavasti otettava sarja tämä ei toki ole, mutta draamailua ja kissatappeluita riittää senkin edestä. Nuorten hömppäkirjallisuutta, joka iskee vielä vähän vanhempaankin lukijakuntaan. 

Annan kirjalle 4 /5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Pen & Paper
Ilmestynyt suomeksi: 2016
Alkuteos: The Selection (2012)
Suomentanut: Laura Haavisto
Sivuja: 334

Mistä minulle: Siskolta


Kommentit