Anniina Tarasova: Venäläiset tilikirjani

"Reija Wren saa elämänsä tilaisuuden: komennuksen Pietariin suorittamaan konsernin sisäistä tarkastusta. Konsernin hallituksen puheenjohtajana toimineen isänsä ammatilliseen varjoon jäänyt Reija jättää turkulaisen, sympaattisen mutta vaarattoman Veli-Pekan suunnittelemaan hääkutsuja ja hyppää pää edellä Pietarin ekspatriaattien skumpanhuuruiseen arkeen. Mutta kun Reijan tutkimukset edistyvät, komennus muuttuu vaaralliseksi ja ystävät vihollisiksi."

Tilikirjat ja bisnesmaailma ei kuulosta korviini kovin houkuttelevalta, mutta Venäjä on kiehtova maa ja heidän kulttuurinsa on minulle suhteellisen tuntematonta. Siksi halusin tarttua tähän kirjaan, mikä osoittautuikin lopulta positiiviseksi päätökseksi - miten upeasti Tarasova maalaa venäläistä elämänmenoa ja Pietarin kaupunginkuvaa. Mieleni tekisi ihan lähteä tutustumaan Pietariin paikan päälle. Myös suomalaisen ja venäläisen kulttuurin erot nousevat hauskasti esille tarinan lomassa ja juuri venäläisyyden kuvaus nousi minun suosikikseni tässä kirjassa. 

Tarasova on onnistunut yhdistämään hauskasti eri genrejä kirjassaan. Venäläiset tilikirjani ei ole mitään kuivan kälpäkkää papereiden pyörittelyä ja kulunkien laskeskelua, kun Reija matkustaa Pietariin tekemään sisäistätarkastusta edustamansa firman tytäryhtiölle. Jo junamatkalla hän epäilee joutuneensa passivarakauden uhriksi sekä tulleensa myrkytetyksi. Matka saa siis vauhdikkaan alun eikä tarkastus firmassa muodostu yhtään sen helpommaksi, sillä joku yrittää koko ajan sabotoida Reijan työtä. Myös firman lakimiehen yhtäkkinen katoaminen kiinnostaa Reijaa, sillä hän haistaa palaneen käryä firman hyssyttelevässä virallisessa tiedonannossa tapahtumien suhteen. Kunnianhimoinen ja työhönsä vakavasti suhtautuva Reija on päättänyt kaivaa totuuden esille, jokaista pimeintä salaisuutta myöten. Tehtävä osoittautuu kuitenkin vaaralliseksi, sillä joku ei halua Reijan nuuskivan liian läheltä. 

Vapaa-ajallaan Reija on aivan toista maata. Hän tupruttelee sikareita, pelaa pleikkaa ja viettää kostean huuruisia iltoja ystäviensä kanssa. Reija vetää myös miehiä puoleensa. Kotopuolessa häntä odottaa sympaattinen Veli-Pekka, jonka kanssa pitäisi suunnitella häitä, mutta myös Omskin tuotantolinjan johtaja Dima on kiinnostunut naisesta. Lisksi pakkaa saapuu sekoittamaan tumma komistus nimeltään Konstantin, joka on tuttu Reijalle jo vuosien takaa, ja saa edelleen naisen polvet notkumaan.

Venäläiset tilikirjani tarjoaa lukijalle  chick litiä sekoitettuna bisnesviihteeseen, olematta imelä tai kuiva. Tarasova on heittänyt sekaan myös dekkarinpiirteitä, sillä Reija toimii myös omatoimisesti salapoliisina. Reija onnistuu säheltämään kerran jos toisenkin niin ihmissuhteissaan kuin töissäänkin, mikä tarjoaa lukijalle takuuvarmaa viihdettä. Pidin myös Reijasta todella paljon! Hän on sankarittarena särmikäs, hieman ronski, omalaatuinen sekä ihastuttavan aito.

Tykkäsin tästä esikoiskirjasta ja viihdyin hyvin sen parissa. En ole koskaan aikaisemmin törmännyt mihinkään vastaavaan ja kirja oli virkistävän erilainen! Ehkä hieman tarinassa olisi ollut typistämisen varaa, sillä ajottain otteeni tarinasta pääsi herpaantumaan, mutta kokonaisuutena kirja toimi ihan hyvin. Haluan jatkossakin lukea Reijan edesottamuksista. Suosittelen!

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2018
Sivuja: 469

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit