Joyce Maynard: Vuori talon takana

"Vuoden 1979 kuuma ja kuiva kesä Marinin piirikunnassa Kaliforniassa. Rachelin ja hänen sisarensa Pattyn kodin lähellä olevalta vuorelta löytyy surmattuna useita nuoria tyttöjä. Sisarten isä – kaupungin komea ja karismaattinen (ja tunnetusti uskoton) rikosetsivä – saa tehtäväkseen johtaa surmatöiden selvitystä. Samaan aikaan kun sisaret pohdiskelevat murhaajan henkilöllisyyttä, he joutuvat todistamaan isänsä hidasta riutumista ja äitinsä vaipumista yhä syvempään masennukseen. Seuraavien kuukausien aikana löydetään lisää surmattuja tyttöjä, ja Rachel päättää ottaa asian omiin käsiinsä, millä on kohtalokkaat seuraukset hänen rakkailleen.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Rachel palaa kotiseudulleen. Hän on vakaasti päättänyt palauttaa isänsä maineen, mutta odottamaton paljastus yllättää hänet."

Vuori talon takana on rikostarina, jossa keskiössä ovat Rachelin ja hänen siskonsa suhde, heidän avioeroperheensä monimutkaiset välit sekä lisäksi kirsikkana kakun päällä Rachelin kasvutarina murrosiän kipuilussa. Kirja on jaettu kahteen osaan; 70- ja 80-luvun vaihteeseen sekä aikaan kolmekymmentä vuotta myöhemmin. Pidin kyllä molemmista osista, varsinkin loppuosa tarjoili mukavia yllätyksiä lukijalle, mutta suosikikseni nousi Rachelin nuoruus. Ajankuva oli hienoa, mutta hienointa oli tytärten vahva, venyvä rakkaus heidän isäänsä kohtaan. Vuori talon takana oli myös upea kertomus kahden tytön kasvusta kaupunkia ravisuttavien hirmutöiden varjossa. 

Kirjan lähtökohdat ovat aidossa tarinassa, vuonna 1979 Marinin piirikunnassa liikkui sarjamurhaaja, joka tunnettiin nimellä Trailside killer. Kaiken muun Maynard kertoo olevankin fiktiota.  Tämä kirja piti sisällään koukuttavan tarinan, jota väritti tyttöjen vilkas mielikuvitus sekä psykologinen jännitys. Tämä ei ole mikään perinteinen tarina, jossa jahdataan sarjamurhaajaa, vaan kirjassa on paljon syvällisempiä merkityksiä. Tämä kirja sopii varmasti herkemmillekkin lukijoille, sillä missään vaiheessa väkivallalla ei mässäillä, painopiste on enemmän ihmissuhteissa ja tyttöjen kasvutarinassa, joihin murhaajan hirmutyöt vaikuttavat, sillä tyttöjen isä on tapausta tutkiva rikosetsivä. Kumpikin juonipolku ruokkii toisiaan, eikä tarina olisi toiminut kokonaisuutena ilman silmittömänä riehuvaa murhaaja sekä Rachelin perheen tarinaa. Kokonaisuuten kirja on hyvin mielenkiintoinen ja kaikenlisäksi vielä nopea lukuinen, suorastaan ahmittava kirja. Nautin suuresti kirjan lukemisesta.

Joyce Maynard tunnetaan parhaiten teoksestaan Labor Day, jonka filmatisoinnissa pääosaa näyttelee Kate Winslet. Maynard on julkaissut 15 teosta, joista, pikaisen googletuksen jälkeen, näyttää suomenetun vain kaksi teosta. Toivottavasti Maynardilta saataisiin lisää suomennoksia, sen verran upea lukukokemus Vuori talon takana oli, että toivoisin saavani lukea lisää Maynardia.

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: HarpeCollins Nordic
Ilmestynyt suomeksi: 2016
Alkuteos: After Her (2013)
Sivuja: 394
Suomentanut: Eeva Parviainen

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit