Lyhyt arvioita loppuvuoden luetuista

Minna Passi & Susanna Reinboth; Keisari Aarnio


 "Keisari Aarnio johdattaa lukijat Suomen vakavimman huume- ja virkarikosoikeudenkäynnin kulisseihin. Se kertoo, miten Helsingin huumepoliiseja johtanutta sankaripoliisia Jari Aarniota alettiin epäillä myös alamaailman johtajaksi. Oikeusprosessit ovat vielä kesken, mutta kuva Aarniosta on muuttunut pysyvästi. Aarnion kulissit romahtivat viimeistään silloin, kun hän tunnusti käyttäneensä satoja tuhansia euroja hämäräbisneksillä hankittua rahaa. Poikkeukselliset rikosepäilyt ovat herättäneet ihmetystä ja kysymyksiä. Olisiko Aarnion toimiin pystytty puuttumaan tarkemmin? Mitä tiedettiin poliisin johdossa? Miten tämä oli kaikki mahdollista? Näihin kysymyksiin Helsingin Sanomien palkitut rikos- ja oikeustoimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth hakevat vastauksia. He alkoivat selvittää Aarnioon ja huumepoliisiin liittyviä epäselvyyksiä jo ennen esitutkinnan aloittamista. Kirjaa varten he ovat käyneet läpi kymmeniä tuhansia sivuja asiakirjamateriaalia ja haastatelleet satakunta ihmistä. Aineisto paljastaa, että totuus on tarua ihmeellisempää, eikä yllättävistä käänteistä ole pulaa."

Kuuntelin tämän äänikirjana Bookbeatista, sillä tämä Aarnion tapaus on mielenkiintoinen, niin monimutkainen ja uskomaton, että se on vaikeaa uskoa olevan totta. Toimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth ovat kirjoittaneet Aarniosta juttuja jo vuosia, mutta he kokosivat lopulta kirjan, jossa erittäin laajaa lähdeaineiston turvin on selostettu mistä koko tapauksessa on oikein kyse. Kirjan sävy on selvillä jo alusta asti ja toimittajien omat päätelmät ja asenteet ovat osa tätä teosta. Koko Aarnio-vyyhti on niin sekava, että putosin kärryiltä monen monituista kertaa. Liikaa nimiä, tapahtumia ja tapahtumat on jaoteltu aihepiireittäin, kun minä itse olisin ehkä kaivannut kronologista lähestymistapaa. Kyllä tämän kirjan myötä Aarniosta ja hänen rikoksistaan sai selkeämmän kuvan kuin mitä minulla aiemmin oli ollut, mutta aika pihalla koen olevani edelleen. Täytyy ehkä katsoa Keisari Aarnio -sarja kirjan tueksi.

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Helsingin sanomat
Ilmestymisvuosi: 2017
Sivuja: 408

Joel Willans; More Very Finnish Problems


 "How to survive life in Finland in even finer style

More Very Finnish Problems is a brand-new selection of essential insights into the highs and lows of fantastic Finland. Following on from the wildly successful 101 Very Finnish Problems, Joel Willans’s hilarious new guide will help you live and love Finnish life to the max… even at minus 25 degrees. With this book at hand, you’ll be able to swat aside everyday Finnish challenges as easily as if they were lazy mosquitos drunk on vodka-laced blood." 

Päätin verestää englanninkielen taitojani ja summanmutikassa tulin valinneeksi Joel Willansin toisen kirjan perin suomalaisista ongelmista. Hauskinta tässä on etten ole lukenut Willansin ensimmäistä teosta 101 Very Finnish Problems, vaan luin ensimmäisenä tämän. Mutta ei tuo lukutahtia hidastanut ja ilokseni sain huomata että ymmärsin kirjassa lähestulkoon kaiken, viimeistään asiayhteydestä. Kirja oli oikein hauskaa ja viihdyttävää luettavaa, kunnes jatkuvat saunaan ja säähän liitetyt "ongelmat" alkoivat kyllästyttämään. Vaikka jokainen ongelma lähestyi näitä kahta perisuomalaista asiaa, paskaa ilmaa ja saunaa, erilaisista näkökulmista, olisin kuitenkin kaivannut hieman vaihtelua. Aloin lukemaan myös tuota ensimmäistä kirjaa, mutta kyllästyin kun sauna ja sää oli taas niin isossa osassa. Napakoita huomioita kirjailijalla kuitenkin oli, ulkomailta muuttaneena, Suomesta ja suomalaisuudesta. Tuli huomattua asioita itsekin aivan eri kantilta, vaikka tämä huumorilla kirjoitettu kirja olikin.

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2018
Sivuja: 191 

Pierre Lemaitre; Näkemiin taivaassa


Ranskalaiset sotilaat Albert Maillard ja Edouard Péricoult ovat käyneet yhdessä läpi ensimmäisen maailmansodan helvetin. Aivan sodan loppuvaiheessa Albert näkee, miten luutnantti Henri d'Aulnay-Pradelle surmaa omia miehiä. Albert joutuu siksi lähes elävältä haudatuksi, mutta Edouard pelastaa hänet. Samalla kranaatinsirpale murskaa puolet Edouardin kasvoista. Tapahtuma liittää kolme erilaista kohtaloa toisiinsa.


Albert on vaatimaton pankin juoksupoika, Edouard taas vauraan porvarissuvun taiteellisesti lahjakas poika, joka onnettomuutensa jälkeen pahasti vammautuneena haluaa kadota maailmalta ja perheeltään.


Aivan toisenlaista elämää elää epärehellinen ja kova upseeri Henri d'Aulnay-Pradelle. Hän nai Edouardin rikkaan sisaren ja tekee mitä vain saadakseen täyden taloudellisen hyödyn sodanjälkeisestä tilanteesta.
  
Minulle suositeltiin tätä kirjaa monelta taholta, kun mietin luettavaa erääseen haastekohtaan Helmet-lukuhaasteessa. Odotukseni olivat erittäin korkealla kehujen takia, mutta sain jälleen vain huomata ettei ranskalaiset kirjat ole minua varten. Odotin yli puolen välin, että tarina kunnolla alkaisia, kun takakannessa mainitaan rikas juonikuvio ja sanat dekkarimainen ja jännittävä. En aivan osaa mieltää noita kahta sanaa kuvaamaan tätä teosta, joka etenee verkaiseen ja kuvaa tarkasti sodan mielettömyyttä sekä sodan ravisuttavista jälkiseuraamuksia. En jaksanut lopulta keskittyä tarinaan kovin intensiivisesti, kaipasin jotain joutuisampaa luettavaa ja etenin loppuun asti harpomalla. Hieno tarina kuitenkin oli, pakko se on myöntää ja mielikuvituksellinenkin. Mielentilaani ei vain juuri tällä hetkellä sopinut tälläinen groteski ja brutaali ihmisluonnon kuvaus, joka ei onnistunut tempaamaan mukaansa.

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Minerva
Ilmestynyt suomeksi: 2014
Alkuteos: Au Revoir lá-haut (2013)
Sivuja: 544
Suomentanut: Sirkka Aulanko

Viveca & Camilla Sten - Synkät vedet 1; Syvyyksissä 


"Suunnistustunti sumuisella saarella saa karmivan käänteen, kun poika Tuvan luokalta katoaa.

Tukholman saaristo, pimeä syksy, synkkä meri paksun sumun peitossa. 12-vuotias Tuva tuntee kotipaikkansa saaret, luodot ja vedet läpikotaisin. Mutta tänä syksynä jokin on vialla. Tuva näkee outoja hahmoja metsässä, ja tummat pelottavat varjot aaltoilevat meressä."


Todella koukuttava ja jännittävä nuorten kirja, joka oli pakko ahmaista yhdeltä istumalta. Helppolukuisuutensa ansiosta tämä sopii nuoremmillekkin, noin 11-vuotiaille, lukijoille, mutta myös aikuisempaan makuun.
 

Pidin kirjan synkästä, hieman painostavasta tunnelmasta, johon miljöönä toimiva Tukholman saaristo sopi erityisen hyvin. Erityisesti kuitenkin pidin siitä, miten kirjassa oli juoneen hyödynnetty ikivanhoja kansanperinteitä. Tuvan luokkakaveri katoaa ja aluksi kaikki näyttää siltä, että luokkakaveri on joko karannut tai hän on joutunut rikoksen uhriksi. Pian saa kuitenkin huomata, ettei saaristossa ole kaikki niinkuin ennen.

Kirjassa nousee esille myös Itämeren saastuminen ja kirjan lopusta löytyykin vihjelista siihen, miten kukainenkin voi tahollaan suojella Itämerta saastumasta pahemmin. Eli kirjassa on mukana myös luonnonsuojelullinen teema, mikä herätti ajatuksia, ainakin minussa.

Odotan innolla, että saan sarjan seuraavan osan käsiini, pidin tästä ensimmäisestä osasta sen verran paljon!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2017
Alkuteos: Djupgraven (2016)
Sivuja: 268
Suomentanut: Tuula Kojo





Kommentit

  1. Synkät vedet oli minulla kesälomareissulla mukana nuorisoa varten äänikirjana, mutta se jäi kuuntelematta (niin kuin kaikki muutkin teineille varaamani). Ehkä tätä voisi taas vähän ehdotella... pojat ovat kyllä hieman vanhempia, mutta vähän lukevalle keskimmäiselle voisi mennä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti