Celeste Ng: Tulenarkoja asioita

"Shaker Heights on menestyvien ihmisten lähiö, jossa jopa talojen väritys on soinnutettu kauniisti yhteen. Parhaiten täydellisyyden tavoittelu kilpistyy Elena Richardsonissa.

Sitten idylliseen lähiöön saapuu kiehtovan salamyhkäinen Mia Warren – taiteilija ja yksinhuoltajaäiti – teinityttärensä Pearlin kanssa ja vuokraa talonpuolikkaan Richardsoneilta. Richardsonin perheen lapset tuntevat heti vetoa säännöistä piittaamatonta kaksikkoa kohtaan.

Mia ja Elena huomaavat joutuneensa vastakkain, kun koko kaupunkia jakaa huoltajuuskiista. Elena päättää selvittää, mitä Mia menneisyydessään salaa. Hänen pakkomielteestään eivät kuitenkaan maksa vain Mia ja Pearl – vaan myös hänen oma perheensä."

Täytyy myöntää että odotukseni tämän kirjan suhteen olivat korkealla, sillä Ng:n kirjat ovat olleet valtavia myynti- ja arvostelumenestyksiä USA:ssa. Tulenarkoja asioita on Ng:n toinen romaani, mutta ensimmäinen suomennettu teos. Kirja käsittelee mielenkiintoisia teemoja, kuten äitiyttä, joka on aiheena sellainen mikä onnistuu aina sohaisemaan hieman muurahaispesää. Odotin siis kieltämättä innolla mitä mehukasta draamaa kirjalla on minulle tarjota. Pettymyksekseni sainkin kuivettuneen paistin, sillä kaikki mehukkuus tarinasta oli kuivunut liiallisella jonninjoutavan tarinoimisella. En tiedä oliko kirjailija yrittännyt turhan sepustamisella venyttää sivumäärää vai syventää henkilöiden tarinoita, mutta minut se ainakin sai vain turhautumaan ja pitkästymään. Muutenhan tarina itsessään on aivan mainio ja  kohtuu viihdyttävä. Kohdallani Tulenarkoja asioita jäi kuitenkin vain keskinkertaiseksi lukuromaaniksi. Ja täytyy myöntää, että odotin jotain paljon koukeroisempaa juonenrakentelua, sillä kokonaisuudessaan tarina on varsin simppeli, joka jäi sitten turhien juonirakennelmien alle.

Pidän yleensä valtavasti ihmissuhdedraamoista sekä syy-seuraussuhteita käsittelevistä romaaneista. Esimerkkinä voisin mainita Liane Moriartyn tuotannon, joka on tämän tarinan hengenheimolainen, mutta painii laadultaa aivan eri luokassa. Dominoefektin seuraaminen on mieltä kutkuttavaa ja siksi en malttanut kirjaa tätä jättää keskenkään, vaikka mieli teki useampaan otteeseen. Halusin kuitenkin kiihkeästi tietää mitkä tekijät johtivat idyllisen lähiöperheen äidin tradegiaan, jossa hän joutuu pihatiellään tuijottamaan talonsa kyteviä raunioita samalla kun taiteellinen ja boheemi Mia kaasutta pois Shaker Heightistä tyttärensä Pearlin kanssa. Lukija tietää  koko ajan mihin kaikki päättyy, keskiössä on tradegiaan johtaneet tapahtumat.

Olin myös valtavan pettynyt kuinka stereotyyppisiä kirjan naishenkilöt olivat, aivan kuin suoraan amerikkalaisesta hömppäelokuvasta. Elena on parempaan keskiluokkaan kuuluvan perheenäiti, oman uransa perheen vuoksi uhrannut, menestyvän lakimiehen vaimo ja neljän lapsen äiti. Hänen tyttärensä Izzy ja Lexie ovat toistensa vastakohdat - Izzy on perinteinen ongelmanuori, ainakin äitinsä mielestä, sillä tytöltä löytyy kapinahenkeä. Lexie taas on tyypillinen amerikkalainen teini-ikäinen; suosittu, tyhjäpäisen oloinen naisenalku, joka peittää oman fiksuutensa näyttääkseen "paremmalta" muiden silmissä. Mia taas on se boheemi taiteilija, joka ei omista juuri mitään, elää kädestä suuhun  kiertolaisena. Hänen tyttärensä Pearl on jäänyt äitinsä elämäntyylin uhriksi ja puhkeaa kukkaan Shaker Heightsiin kotiutuessaan. Niin kliseistä, liian kliseistä. Pelkkä ajattelu saa kylmätväreet kulkemaan pitkin kroppaan. Eikä henkilöhahmot jää tarinan ainoiksi kliseiksi.

Odotin saavani helppolukuisen, kutkuttavan ja ehkä ajatuksia herättävän lukuromaanin, joka tempaa mukaansa. Sitä en saanut, mutta jos verkkainen kerronta, rönsyily sekä kliseet eivät ole ongelma ja nauttii pikku kaupunki tarinoista, joissa seurataan tapahtumaketjuja, on tämä varmasti ihan nappivalinta. 

Annan kirjalle 2,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi 2019
Alkuteos: Little Fires Everywhere (2017)
Sivuja: 384
Suomentanut: Sari Karhulahti 

Mistä minulle: Arvostelukappale, kiitokset kustantamolle! :)

Kommentit