maanantai 17. kesäkuuta 2019

Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin

"14-vuotias Pearl elää äitinsä kanssa autonrämässä floridalaisella asuntovaunualueella. Rutiköyhä perhe on pahnanpohjimmainen asefanaatikkojen, epäilyttävien lahkolaisten ja alligaattoreita lahtaavien punaniskojen yhteisössä. Elämä mullistuu, kun vaarallinen hurmuri tunkeutuu äidin ja tyttären väliin. Kun aseet puhuvat, on tragedia väistämätön. Pearlin edessä aukeaa uusi, tuntematon ja entistä vaarallisempi maailma."

Rakkaudesta aseisiin nostaa esille amerikkalaisen yhteiskunnan reuna-alueella elävien arkea ja on samalla äitinsä kanssa autossa asuvan Pearlin kasvutarina. Pearlin arkea on lisätä muroihinsa veteen sekoitettua maitojauhetiivistettä, maistaa etupenkillä vietetyn yön jälkeen suussaan hyönteismyrkyn maku ja etsiä viereiseltä kaatopaikalta aarteita ystävänsä kanssa. Jopa rähjäisellä asuntoautoalueella, jossa harrastetaan pimeää asekauppaa, Pearl ja hänen äitinsä Margot kuuluvat nokkimisjärjestyksen alimalle tasolle. Asuntovaunualue on otollinen paikka rikolliselle toiminnalle, sillä sinne eivät paikalliset huvikseen eksy, eivätkä poliisitkaan viitsi paikalle kovin usein vaivatua. Siellä Pearl varttuu teini-ikäiseksi, käyden koulua väärennetyn syntymätodistuksen turvin.

Rakkaus ja toivo ovat vahvoja teemoja, mutta eniten kirjan tunnelmaa kuvaa se, kun kaikki toivo on viety. Rakkautta on monenlaista, on Margotin rakkautta tyttäreensä Pearliin, jolle hän koittaa tarjota parhaansa ja jolle hän opettaa että unet ja unelmointi on ilmaista, on Margotin intohimoista rakkautta Eliin, joka saa pitkään yksin olleen, pelastusta odottaneen naisen hulluksi rakkaudesta, on meksikolaissävytteistä lähimmäisenrakkautta sekä nuoren sydämen vienoa rakkautta. Rakkautta on vaikka ihmiset keikkuvat reunalla ja josta keikautus yhteiskunnan nurjalle puolelle on nopea. Sen myös tämä tarina osoittaa. Pearl ei koskaan tiennyt paremmasta, hän eli koko elämänsä kurjuudessa. Hänen äitinsä yläluokkailen lapsuus ja oppineisuus ei suojellut Pearlia luisumasta väärille poluille.

Rakkaudesta aseisiin oli nopealukuinen, hyvin elävästi kerrottu tarina, joka oli ohi luodin vilahduksessa. Kirja jätti jälkeensä vahvat jälkimainingit, sillä tämä tarina ei aivan hetkessä unohdu. Rakkaudesta aseisiin on tupakan ja ruudin hajuinen kuvaus yhden perheen arjesta sekä amerikkalaisen yhteiskunnan kääntöpuolesta. Clement antaa äänen niille, jotka eivät niin usein pääse tarinoiden päähenkilöiksi, kuin pahisten roolissa. Pääroolissa on aseet ja asekauppa, mutta enemmänk kirja on kuitenkin kertomus ihmisistä, joiden suunta elämässä oli täysin hakoteillä ja aseet ovat yhdistävänä tekijänä. Aseet ovat merkittävässä roolissa tarinassa, jossa mies antaa lahjaksi mielitetylleen aseen, jossa ihmiset eivät edes hätkähdä laukausten ääniä, sillä ne ovat niin arkipäivää.

Täytyy myöntää, olin aluksi hieman skeptinen kaikista kehuista huolimatta, sillä kirjan aihe tuntui minulle todella vieraalta. Vahva tarina kuitenkin tempaisi samantien mukaansa ja jaksoi kantaa loppuun asti takeltelematta. Olen positiivisesti yllättynyt ja suosittelen kyllä muillekin tutustumaan tähän teokseen. Rakkaudesta aseisiin saa pohtimaan amerikkalaista yhteiskuntaa, asemyönteisyyttä ja sen seurauksia kansalaisille.

Clementiltä on suomennettu kaksi muutakin teosta - Varastettujen rukousten vuori ja Basquiatin leski. Pakko lukea jossain vaiheessa nuokin, sillä ihastuin Clementin eläväiseen ja kantaanottavaan kerrontaan kovasti. 

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: LIKE
Ilmestynyt suomeksi: 2018
Alkuteos: Gun Love (2018)
Sivuja: 278
Suomentanut: Terhi Kuusisto

Mistä minulle: Kirjastosta

1 kommentti:

  1. Minulla taas on niin päin, että olen yleensä ehkä turhankin skeptinen koko Amerikkaa ja siten myös amerikkalaista kirjallisuutta kohtaan (suomeksi: allerginen amerikkalaisuudelle), mutta tässä kirjassa on jotain sellaista, mikä kiehtoo. En sitten tiedä, onko liiankin rankka kirja, mutta voisin joskus yrittää lukea.

    Tuo Varastettujen rukousten vuori minua on kiinnostanut enemmänkin, koska Latinalainen Amerikka kyllä kiehtoo, ja eikös se liity jotenkin Meksikoon, muistaakseni...?

    Kyllä minun pitäisi varmaan joskus yrittää löytää USA:sta muutakin kiinnostavaa luettavaa... Sitä odotellessa! :)

    VastaaPoista