Joël Dicker: Stephanie Mailerin katoaminen

"Kun nuori toimittaja katoaa, kaksi kokenutta poliisia joutuu tunnustamaan menneisyyden virheet.
Kaksikymmentä vuotta sitten Jesse Rosenberg ja Derek Scott ratkaisivat paljon julkisuutta saaneen murhan. Nyt nuori toimittaja Stephanie Mailer väittää, että he tekivät virheen – ja katoaa pian sen jälkeen. Eläkeiän kynnyksellä oleva Jesse joutuu kysymään itseltään, saattoiko Stephanie olla oikeassa. Jesse ja poliisityön jättänyt Derek joutuvat mukaan kahden aikatason tutkimuksiin, jotka muodostavat yllättävän ja koukuttavan salaisuuksien verkon. Heidän on löydettävä sekä Stephanie että todellinen murhaaja."
Uusin Dicker oli pakko saada melkein tuoreeltaan lukuun, sillä herran kaksi aiempaa teosta ovat olleen ihan mielettömiä lukukokemuksia.  Totuus Harry Quebertin tapauksesta sai runsaat sivut kääntymään ennätys vauhtia ja ylistämään kirjaa runsain sanoin vielä näin vuosia lukemisen jälkeenkin. Kerrassaan ikimuistoinen lukukokemus. Baltimoren sukuhaaran tradegia ei tuottanut pettymystä sekään, kun ahmin kirjaa yön pikkutunneilla yöunien kustannuksella. Odotukset tämän uutuuden suhteen olivat luonnollisesti korkealla, halusin pitää tästä, sillä Dickeristä on muodostunut jo yksi lempikirjailijoistani.

Onneksi ei tarvinut pettyä nytkään. Aivan uskomattoman upea lukukokemus, jonka jälkeen uuteen kirjaan tarttuminen on ollut vaikeaa. Olisin halunnut jäädä viipyilemään Dickerin luomaan maailmaan vielä hetkeksi pidempään. Juoni on todella runsas, tarinaa punotaan auki kahdessa aikatasossa, jossa kummassakin ratkotaan murhaajan henkilöllisyyttä. Kertojia ja henkilöhahmoja on runsaasti, sen lisäksi että juoneen on rakennettu paljon polkuja ja liikkuvia osia. Kaikki on kuitenkin pidetty loistavasti hallinnassa. Keskittymistä ja aikaa kirja vaatii, jotta juonessa pysyy mukana, mutta kerronta on mukavan luistavaa ja tunnelma pikkukylän salaisuuksista ja tradegioista houkutteleva. Joka kerta kun jouduin laittamaan kirjan syrjään arjen kiireiden kutsuessa odotin vain kiihkeästi, että pääsisin uudestaan uppoutumaan kirjan tarinaan. Lopulta runsaat 700 sivua hupenivat liian nopeasti ja tuntuivat loppuvan kesken. En vain olisi halunnut vielä päästää irti kirjasta.

Runsautta helpottaa kirjassa oleva viihteellinen ote, muuten lukeminen olisikin käynyt liian raskaaksi. Stephanie Mailerin katoaminen on elokuvamainen kirja, jossa tarina etenee mukavasti kohtaus kohtaukselta. Tästä tulisikin varmasti loistava elokuva, sillä käänteitä juonessa piisaa. Toinen lukijaystävällinen seikka oli henkilölista kirjan alussa, josta saattoi tarkistaa kuka kukin on, jos oli lukiessa päässyt unohtumaan. En keksi kerrassaan mitään muuta moitittavaa kirjassa kuin se, ettei tämän jälkeen ole mahdollista tarttua uuteen kirjaan, sillä tämä onnistui viemään minut jonnekkin niin korkealle kirjallisiinsfääreihin, mikä saa minut pelkäämään ettei seuraava kirja tunnu miltään.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: La disparition de Stephanie Mailer (2018)
Sivuja: 716
Suomentanut: Kira Poutanen

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Kiva kuulla, että olet tykännyt tästä. Varmasti menee minunkin lukulistalleni, koska pidin niin paljon tuosta Totuus Harry Quebertin tapauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lukemaan. Dicker on aivan loistava kirjailija.

      Poista
  2. Totuus Harry Quebertin tapauksesta teki minuun suuren vaikutuksen viime vuonna. Nyt ylistävän arviosi luettuani en malta odottaa päästä taas paneutumaan Dickerin luomaan uuteen tarinaan!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti