Malena & Beata Ernman, Greta & Svante Thunberg: Sydämen asioita - perhe ja planeetta kriisissä

Ilmastovaikuttamisen nuoren supertähden ja hänen perheensä koskettava tarina.
Ilmastonmuutos uhkaa planeettaamme ja yhä useampi kokee ympäristöahdistusta. Kirja kertoo tositarinan perheestä, joka käsittelee henkilökohtaista kriisiään ryhtymällä taistoon ilmastonmuutosta vastaan.Malena Ernman, yksi Ruotsin tunnetuimpia oopperalaulajia, eli jännittävää elämää matkustaen maailmalla puolisonsa Svante Thunbergin ja lastensa kanssa. Kun Greta, tyttäristä vanhempi, lopettaa 8-vuotiaana syömisen miltei kokonaan, perheen arki hajoaa. Vanhemmat ponnistelevat saadakseen apua koulusta ja terveydenhuollosta. Lopulta tytär saa diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä. Myös nuorempi tytär Beata alkaa oireilla ja saa diagnoosit muun muassa Aspergerista ja ADHD:stä. Sitten Greta näkee koulussa dokumentin ilmastokriisistä ja järkyttyy: Miksi tästä ei puhuta, vaikka tämä on ainoa tärkeä asia? Greta taivuttelee vanhempiaan muuttamaan elämäntapojaan eikä halua enää lentää. Syömishäiriö alkaa parantua samalla, kun Greta löytää intohimonsa. Maailmanlaajuiseen julkisuuteen hän nousee 15-vuotiaana elokuussa 2018 ryhtyessään koululakkoon Ruotsin valtiopäivätalon edessä Tukholmassa saadakseen huomiota ilmastokriisille.
Tässäpä kirja, joka jokaisen tulisi lukea aiheensa puolesta. Varsinkin niiden aikuisten ihmisten, jotka kiusaavat Gretaa ja pilkkaavat häntä sekä hänen ajamaansa asiaa netissä. Mikä parasta, kirja on kirjoitettu helppotajuisesti, joten se on helppoa luettavaa myös sellaisille, jotka eivät ole tottuneet lukemaan paljon. Vaikka kaikkien perheenjäsenten ääni kuuluu kirjan sivuilla, on pääasiassa näkökulma Gretan äidin Malenan. Hän kertoo rehellisesti lastensa neurologisista sairauksista ja ongelmista. Vaikka Gretan perhe on elänyt aina etuoikeutetussa asemassa, ei heidän arkensa ole ollut helpoimmasta päästä. Itse Aspergerin läheisenä koin kuvauksen Gretasta olevan hyvinkin aidon oloinen, lisäksi tiedän paremmin kuin hyvin, että kun Asperger löytää asian, joka on hänelle se the mielenkiinnonkohde, siihen asiaan suhtaudutaan hyvin intohimoisesti. Asperger ei kuitenkaan tee ihmisestä yhtää huonompaa ja tälläisissa asioissa se voi olla huikea voimavara, sillä paneutumisen puutteesta ei voida siinä kohtaa ainakaan syyttää. Asperger on erilainen tapa hahmottaa maailmaa, siihen kuuluu tiettyjä piirteitä, jotka voivat tuntua meistä oudoilta, mutta uskokaa pois että meidän ajattelumaailmat ja toimintatavat herättävät aivan yhtä suurta kummastusta heissä. Ja voin kertoa että Asperger ihminen ei varmasti tee yhtään mitään, mitä hän ei itse halua tehdä. En usko hetkeäkään, että Greta on muiden aivopesemä sätkynukke, toki hänen perheensä julkisuus auttoi varmasti tähän asemaan pääsemisessä.

Olisin toivonut enemmän Gretan ääntä kuuluviin ja enemmän puhetta ilmastoasioista, mutta hyvin niitä tuodaan esille tässäkin kokonaisuudessa. Mikä tärkeintä lukeminen herättää ajattelemaan ilmastonmuutosta, sen seurauksia ja planeettamme tulevaisuutta. Se saa pohtimaan mitä minä itse yksilönä voisin tehdä toisin planeettame hyväksi, se myös vesittää hyvin niitä kuluneita fraaseja kuten "ei Suomen tai Ruotsin kokoisella maalla ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta". Jos muutama koulutyttö pystyy omalla esimerkillään saamaan näin paljon puhetta ja kohua aikaan, niin mitä kokonaisen kansakunnan esimerkki voisi saada aikaan? Muutoksia täytyy tehdä ja pian, siihen Greta yrittää meitä herätellä. Tiedemiehet ovat puhuneet siitä jo useita vuosia, mutta kukaan ei ole halunnut kuunnella. Merkit ovat selvästi kaikkien meidän silmiemme edessä nähtävillä, mutta osa haluaa silti sulkea silmänsä. "Ainahan ilmasto on lämmennyt ja kylmennyt", totta niin on, muttei koskaan näin nopeassa tahdissa mitä nyt. Ihminen on omilla toimillaan kiihdyttänyt lämpenemistä ja jokaista aikaisempaa lämpenemistä on seurannut ekosysteemien romahdus, ja ihminen jos kuka on erittäin riippuvainen näistä ekosysteemeistä. Mitään suoria ratkaisuja kirjassa ei kuitenkaan tarjota, sillä suurimmaksi osaksi vastuu on valtioilla sekä suurilla yrityksillä, jotka tuottavat suurimman osan päästöistä. Kapitalismi ja "länsimainen hyvinvointi" on tässä asiassa suuri haaste. Ihminen voi kuitenkin omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen mitä ostaa ja mitä ei, mitä yrityksiä haluaa tukea ja mitä ei, mitä tekee ja mitä ei. Mitä enemmän ihmisiä tähän herää, sitä enemmän sillä on vaikutusta. Tällä hetkellä meillä on vain viiden prosentin mahdollisuudet saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiset tavoitteet. Talomme on todellakin tulessa, mutta kukaan ei tee mitään ja juuri sitä Greta suuresti ihmettelee. Elämme täällä länsimaissa sellaisessa yltäkylläisyydessä, että suomalaistenkin kulutustottumuksilla tarvittaisiin 3,7 maapalloa, jotta luonnonvarat riittäisivät. Meillä on kuitenkin vain tämä yksi.

Kirjallisessa mielessä tämä ei ole kummoinenkaan taidonnäyte, mutta asiansa puolesta sitäkin tärkeämpi kirja. Siksi en lähdekään tätä pisteyttämään. Toivon että jokainen lukee tämän, herää siihen miten nuoret ja aikuisetkin kokevat ilmastokriisin ja mahdollisesti lohduttoman tulevaisuuden. Herättää pohtimaan asioita.  Elämme kriisin keskellä, mutta kaikki käyttäytyvät kuin mitään kriisiä ei olisi olemassakaan. Pienilläkin teoilla on väliä ja Greta yrittää omalla esimerkillään osoittaa suuntaa.

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt: 2019
Alkuteos:  Scener ur hjärtat
Sivuja: 326
Suomentanut: Raija Rintamäki

Mistä minulle: Bookbeat

Kommentit