Malena & Beata Ernman, Greta & Svante Thunberg: Sydämen asioita - perhe ja planeetta kriisissä

Ilmastovaikuttamisen nuoren supertähden ja hänen perheensä koskettava tarina.
Ilmastonmuutos uhkaa planeettaamme ja yhä useampi kokee ympäristöahdistusta. Kirja kertoo tositarinan perheestä, joka käsittelee henkilökohtaista kriisiään ryhtymällä taistoon ilmastonmuutosta vastaan.Malena Ernman, yksi Ruotsin tunnetuimpia oopperalaulajia, eli jännittävää elämää matkustaen maailmalla puolisonsa Svante Thunbergin ja lastensa kanssa. Kun Greta, tyttäristä vanhempi, lopettaa 8-vuotiaana syömisen miltei kokonaan, perheen arki hajoaa. Vanhemmat ponnistelevat saadakseen apua koulusta ja terveydenhuollosta. Lopulta tytär saa diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä. Myös nuorempi tytär Beata alkaa oireilla ja saa diagnoosit muun muassa Aspergerista ja ADHD:stä. Sitten Greta näkee koulussa dokumentin ilmastokriisistä ja järkyttyy: Miksi tästä ei puhuta, vaikka tämä on ainoa tärkeä asia? Greta taivuttelee vanhempiaan muuttamaan elämäntapojaan eikä halua enää lentää. Syömishäiriö alkaa parantua samalla, kun Greta löytää intohimonsa. Maailmanlaajuiseen julkisuuteen hän nousee 15-vuotiaana elokuussa 2018 ryhtyessään koululakkoon Ruotsin valtiopäivätalon edessä Tukholmassa saadakseen huomiota ilmastokriisille.
Tässäpä kirja, joka jokaisen tulisi lukea aiheensa puolesta. Varsinkin niiden aikuisten ihmisten, jotka kiusaavat Gretaa ja pilkkaavat häntä sekä hänen ajamaansa asiaa netissä. Mikä parasta, kirja on kirjoitettu helppotajuisesti, joten se on helppoa luettavaa myös sellaisille, jotka eivät ole tottuneet lukemaan paljon. Vaikka kaikkien perheenjäsenten ääni kuuluu kirjan sivuilla, on pääasiassa näkökulma Gretan äidin Malenan. Hän kertoo rehellisesti lastensa neurologisista sairauksista ja ongelmista. Vaikka Gretan perhe on elänyt aina etuoikeutetussa asemassa, ei heidän arkensa ole ollut helpoimmasta päästä. Itse Aspergerin läheisenä koin kuvauksen Gretasta olevan hyvinkin aidon oloinen, lisäksi tiedän paremmin kuin hyvin, että kun Asperger löytää asian, joka on hänelle se the mielenkiinnonkohde, siihen asiaan suhtaudutaan hyvin intohimoisesti. Asperger ei kuitenkaan tee ihmisestä yhtää huonompaa ja tälläisissa asioissa se voi olla huikea voimavara, sillä paneutumisen puutteesta ei voida siinä kohtaa ainakaan syyttää. Asperger on erilainen tapa hahmottaa maailmaa, siihen kuuluu tiettyjä piirteitä, jotka voivat tuntua meistä oudoilta, mutta uskokaa pois että meidän ajattelumaailmat ja toimintatavat herättävät aivan yhtä suurta kummastusta heissä. Ja voin kertoa että Asperger ihminen ei varmasti tee yhtään mitään, mitä hän ei itse halua tehdä. En usko hetkeäkään, että Greta on muiden aivopesemä sätkynukke, toki hänen perheensä julkisuus auttoi varmasti tähän asemaan pääsemisessä.

Olisin toivonut enemmän Gretan ääntä kuuluviin ja enemmän puhetta ilmastoasioista, mutta hyvin niitä tuodaan esille tässäkin kokonaisuudessa. Mikä tärkeintä lukeminen herättää ajattelemaan ilmastonmuutosta, sen seurauksia ja planeettamme tulevaisuutta. Se saa pohtimaan mitä minä itse yksilönä voisin tehdä toisin planeettame hyväksi, se myös vesittää hyvin niitä kuluneita fraaseja kuten "ei Suomen tai Ruotsin kokoisella maalla ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta". Jos muutama koulutyttö pystyy omalla esimerkillään saamaan näin paljon puhetta ja kohua aikaan, niin mitä kokonaisen kansakunnan esimerkki voisi saada aikaan? Muutoksia täytyy tehdä ja pian, siihen Greta yrittää meitä herätellä. Tiedemiehet ovat puhuneet siitä jo useita vuosia, mutta kukaan ei ole halunnut kuunnella. Merkit ovat selvästi kaikkien meidän silmiemme edessä nähtävillä, mutta osa haluaa silti sulkea silmänsä. "Ainahan ilmasto on lämmennyt ja kylmennyt", totta niin on, muttei koskaan näin nopeassa tahdissa mitä nyt. Ihminen on omilla toimillaan kiihdyttänyt lämpenemistä ja jokaista aikaisempaa lämpenemistä on seurannut ekosysteemien romahdus, ja ihminen jos kuka on erittäin riippuvainen näistä ekosysteemeistä. Mitään suoria ratkaisuja kirjassa ei kuitenkaan tarjota, sillä suurimmaksi osaksi vastuu on valtioilla sekä suurilla yrityksillä, jotka tuottavat suurimman osan päästöistä. Kapitalismi ja "länsimainen hyvinvointi" on tässä asiassa suuri haaste. Ihminen voi kuitenkin omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen mitä ostaa ja mitä ei, mitä yrityksiä haluaa tukea ja mitä ei, mitä tekee ja mitä ei. Mitä enemmän ihmisiä tähän herää, sitä enemmän sillä on vaikutusta. Tällä hetkellä meillä on vain viiden prosentin mahdollisuudet saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiset tavoitteet. Talomme on todellakin tulessa, mutta kukaan ei tee mitään ja juuri sitä Greta suuresti ihmettelee. Elämme täällä länsimaissa sellaisessa yltäkylläisyydessä, että suomalaistenkin kulutustottumuksilla tarvittaisiin 3,7 maapalloa, jotta luonnonvarat riittäisivät. Meillä on kuitenkin vain tämä yksi.

Kirjallisessa mielessä tämä ei ole kummoinenkaan taidonnäyte, mutta asiansa puolesta sitäkin tärkeämpi kirja. Siksi en lähdekään tätä pisteyttämään. Toivon että jokainen lukee tämän, herää siihen miten nuoret ja aikuisetkin kokevat ilmastokriisin ja mahdollisesti lohduttoman tulevaisuuden. Herättää pohtimaan asioita.  Elämme kriisin keskellä, mutta kaikki käyttäytyvät kuin mitään kriisiä ei olisi olemassakaan. Pienilläkin teoilla on väliä ja Greta yrittää omalla esimerkillään osoittaa suuntaa.

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt: 2019
Alkuteos:  Scener ur hjärtat
Sivuja: 326
Suomentanut: Raija Rintamäki

Mistä minulle: Bookbeat

Kommentit

  1. Jo ilmastonmuutoksesta haluaa luotettavampaa tietoa, suosittelen Worldwatch -instituutin julkaisemia "Maailman tila" -kirjoja. Kyseiset raportit antavat luotettavampaa tietoa ilmastosta ja ympäristöstä, kuin asiaan hurahtanut, ei suinkaan perehtynyt nyttemmin aikuinen koululakkoilija. "Sydämen asioita" on ennemmin huomionhakuisten kirjoittama, ei käy kuin korkeintaan kevyeksi lukukirjaksi, jota ei ainakaan ilmastoasiassa tulisi edes tietokirjana käyttää. Tämä tarina on ennemminkin muistutus siitä, miten hyvin asiat meillä on, Gretalla vieläkin paremmin, koska kuului suht vauraaseen perheeseen, juurikin heihin, jotka ympäristöä kuormittaa eniten, tässä kirjassa Gretahan toitottaa että mitä rikkaampi on, sitä suuremmat päästöt. Näinollen Gretan ilmastovouhotus on silkkaa ylimielisyyttä. Jos joku oikeasti saasteiden ja muun kurjuuden keskellä asuva ja kauhisteleva lapsi pääsisi ääneen huutelemaan miten hänen lapsuutensa on pilattu, olisi aivan eri asia. Mutta nyt kirjassa ja koululakossa äänessä on kaikin tavoin etuoikeutettu neito (saako noin nykypäivänä sanoa?) jolla ei ole aavistustakaan siitä, miten surkeammin asiat muilla hänen ikäisillään on. Greta huutaa "Olette varastaneet lapsuuteni ja tuhonneet unelmani" vaikka todellisuudessa hänellä ei ole aavistustakaan kummastakaan, vaikka olisi keskiluokkainen! Kirja yrittää olla asiaa sitä oikeasti olematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä perehtynyt ilmastonmuutokseen ja siitä julkaistuihin materiaaleihin sekä kirjoihin enemmänki. Kyllä Greta pääsääntöisesti tietää mistä puhuu ja antaa näkyvyyttä tärkeälle asialle. Gretan kirja voi toimia myös sellaisena astinkivenä aiheeseen, helppona ponnahduslautana aiheen pariin. Meillä asiat on totta kai hyvin, jos vertaa kehitysmaihin, mutta ilmastonmuutos ja sen tuomat ongelmat koskettavat välillisesti ja joskus jopa suoraan myös vauraissa länsimaissa eläviä etuoikeutettuja. Sitähän Greta myös pyrkii tuomaan näkyväksi - kuinka paljon valkoisen länsimaalaisen ihmisen elämäntapa kuormittaa maapalloa. Herättää ihmisiä ajattelemaan omia kulutustottumuksia ja elämäntapa valintoja. Sehän on useimmiten totta, mitä rikkaampi on sitä suuremmat päästöt, jos asialle ei tietoisella tasolla tee mitään. Onko siinä siis jotain väärää että Greta, taustoistaan huolimatta, tuo näkyvyyttä tärkeälle asialle. Ilmastonmuutos kuitenkin koskettaa meitä kaikki, taustoihin katsomatta. Jos me jatkamme tätä rataa, niin todellakin on myös vauraissa maissa asuvat kärsivät monen asteen lämpiämisen seuraukset. Sinänsä Gretalla on pointtinsa siinä, että ilmastonmuutos vaikuttaa hänenkin tulevaisuuteen, kuten myös muiden nuorten sukupolvien elämään, jos asialle ei tehdä mitään.

      Poista

Lähetä kommentti