Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen

Pohjois-Kaliforniaa piinasi yli kymmenen vuoden ajan väkivaltainen saalistaja, joka raiskasi brutaalisti yli viisikymmentä naista. Etelä-Kaliforniassa sama vaanija syyllistyi kymmeneen sadistiseen murhaan. Sitten hän karisti kannoiltaan etevimmätkin rikostutkijat ja katosi yön pimeyteen.
Kolmekymmentä vuotta myöhemmin rikostoimittaja Michelle McNamara ryhtyi jäljittämään tätä Golden State Killeriksi kutsuttua psykopaattia. McNamara kahlasi läpi poliisiraportit, haastatteli uhreja ja heidän omaisiaan ja uppoutui arkistoihin metsästäessään väkivaltaista psykopaattia.
Katoan yön pimeyteen on mestariteos, joka kuvaa hyytävästi rikollista ja hänen aiheuttamaansa tuhoa. Samalla se on tarina erään naisen sinnikkäästä yrityksestä selvittää totuus.

Michelle McNamara on kirjoittanut hyvin yksityiskohtaisen ja kattavan selonteon Golden State Killeristä, joka terrorisoi Kaliforniaa vuosien ajan. Hän oli nokkela rikollinen ja onnistui välttämään kiinnijäämisen aina. Aineistoa oli paljon, johtolankoja tukuttain, mutta kaikki päättyi aina umpikujaan eikä sarjamurhaajan henkilöllisyyttä onnistuttu selvittämään. McNamaralle miehen kiinnijääminen oli kuitenkin pakkomielle ja hän toi jo lähes unohdetun sarjamurhaajan jälleen laajan yleisön tietoisuuteen. McNamara menehtyi vuonna 2016 vain 46-vuoden iässä, mutta hänen puolisonsa sekä toimittaja Billy Jensen sekä McNamaran kanssa murhia tutkinut Paul Haynes viimeistelivät jo lähes valmiin käsikirjoituksen. Vain muutama kuukausi kirjan julkistamisen jälkeen Golden State Killer pidätettiin, onnenkantamoisen kautta hänen henkilöllisyytensä viimein selvisi, vain pari vuotta McNamaran menehtymisen jälkeen.

Kirja on hyvin dokkarimainen rakeenteeltaan ja kirjan pohjalta ollaankin tekemässä dokumenttisarjaa HBO:lle. McNamaran omistautuneisuuden voi aistia heti ensi metreiltä lähtien ja hän avaakin syvää kiinnostustaan ratkaisemattomia rikoksia kohtaan kirjan sivuilla. Hätkähdyttävintä oli kuinka kouriintuntuva kuva nousee esiin miehestä, joka on peto ihmiseksi. Kuinka laskelmoiva, raaka ja brutaali Golden State Killer oli. Katoan yön pimeyteen ei ole mitään viihdyttävää, kevyttä ja juonivetoista rikoskirjallisuutta, vaan hyvin aitoa kuvausta ihmismielen pimeydestä. Tämä oli kuitenkin hyvin mielenkiintoinen kirja ja ehdottomasti lukemisen arvoinen. Vaikka tätä lukiessa ja varmasti vielä pitkään tämän jälkeen tulee illalla tarkistettua muutamaan otteeseen, että ulko-ovet ovat varmasti lukittuja. 

Kirja on saanut paljon kehuja alkuperäisellä kielellä, joten onneksi tämä suomennettiin. En ole kuitenkaan lukijana tietokirjojen suuri fani, vaikka aihe kiinnostaa lukeminen on usein työlästä, sillä yksityiskohtia ja faktoja on paljon käsiteltävänä ja sulalteltavana. Mutta vaikkei lukukokemus ollut minulle tajunnanräjäyttävä, niin tiesin koko ajan pitäväni kädessä merkittävää teosta, McNamaran omistautuneisuus aiheelle, perinpohjaisuus, kuinka hän oli merkittävä osa poliisitutkimuksia. Hän oli luonnonlahjakkuus, kuten Paul Hayneskin sanoi. McNamara sukeltaa tällä teoksellaan suoraan pimeimpään pimeyteen. En malta odottaa, että sarja ilmestyy katsottavaksi. Itse tekijän oikeudenkäynti tulee viemään vuosia, sillä osa tapahtumista on jo vuosikymmeniä vanhoja, sen lisäksi että hänellä on kontollaan murhien ja raiskauksien lisäksi useita murtoja. Itse murhaajasta tiedetään vielä hyvin vähän, mutta kirjassa vastataan kuitenkin moniin kysymyksiin, jotka polttavat kuumana lukijan mielessä.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Atena
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: I'll be Gone in the Dark (2018)
Sivuja: 413
Suomentanut: Aura Nurmi

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

 1. Tosi rikoskirja piti minut jännityksessä. Onneksi rikollinen jäi lopulta kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jäi, hirvittävän pitkään hän ehti kuitenkin tehdä hirveyksiään. :o

   Poista
 2. Johanna, minusta tämä oli niin hyytävän hyvä. Todellakin ihmispeto ja sellainen seisoo makkarissasi...Pidin kirjan pikkutarkasta tyylistä, joka koko ajan piirsi kartalle pienempää ympyrää eli saartorengas kiristyi. Atenaltahan on tulossa keväällä toinen mainittava true crime kirja eli Viiltäjä Jackin uhrit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi niinkö, täytyy laittaa lukulistalle. Näitä on silti aina mielenkiintoista lukea, vaikka itselle työläitä. Golden State Killer oli kyllä kammottava ja sieluton ihminen, hirveää että hän oli niin pitkään jäämättä kiinni.

   Poista
 3. Tää vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta kirjalta. En tiiä vaan pystynkö lukemaan tätä, jos tää on kovin raaka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, jos on omaan makuun liian raaka niin jättää kesken. Mä oon hirveän huono arvioimaan onko joku miten raaka, kun oon niin parkkiintunut lukija. :D

   Poista

Lähetä kommentti