Sarah Crossan: Yksi

Teini-ikäiset Grace ja Tippi eivät siedä, että heitä tuijotetaan, mutta he ovat tottuneet siihen. He ovat siamilaiset kaksoset, yhtä kaikin mahdollisin tavoin. He toivovat enemmän kuin mitään muuta, että heidät nähtäisiin yksitellen, kumpikin vuorollaan, kahtena erillisenä ihmisenä kuten muutkin. He haluavat oikeita, omia ystäviä. Entä rakkaus?
Kun vanhemmilla ei ole varaa jatkaa tyttöjen kotikoulutusta, heidän täytyy mennä tavalliseen kouluun muiden nuorten armoille. Vaikka muutos ei ole helppo, samalla avartuu maailma.
Mutta Tippin ja Gracen edessä on raastava valinta. Heidän on tehtävä päätös, joka voi muuttaa heidän elämänsä peruuttamattomasti.
Sarah Crossanin Yksi oli todellinen yllättäjä ja nimenomaan positiivisessa mielessä! Tartuin tähän vähän skeptisesti, sillä kirja on kirjoitettu säeromaanin muotoon. Vaikka olen aikaisemmin todennut että säeromaanit tuntuvat olevan minun juttuni, niin silti runot eivät ole. Tästä johtuen ennakkoluulot nostivat hieman päätään ennen kirjaan uppotumista. Helsingin sanomat on valottanut säeromaania kuvaamalla niitä näin: "Kirjoittajan fokus on jäntevässä kerronnassa, mutta ilman perinteisen nuortenromaanin juonivetoisuutta. Sisäiset tapahtumat ja mielenliikkeet ovat keskiössä.". Erittäin osuvasti kuvattu, sillä juuri tämän paremmin en osaisi kirjan sisältöä kuvata.

Yksi on kerännyt valtavasti kehuja niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta bookstagrammaajilta. Siksipä lopulta uskalsin tähän tarttua, vaikka aluksi hieman jännittikin. Ja voi kuinka tavattoman koskettava ja avartava lukukokemus Yksi lopulta olikaan. Kirja onnistui koskettamaan jostain todella syvältä ja pakotti kaivamaan nenäliinat esiin, mitä ei tapahdu turhan usein. Ja vaikka tämän luki todella nopeasti, sen tunnelma ja tarina jää viipyilemään mieleen pitkäksi aikaa.

Olen aina sanonut että juonivetoiset ja toiminnantäyteiset kirjat ovat niin sanotusti my cup of tea. Nyt joudun kuitenkin sanani syömään, sillä tämähän oli tyyliltään täysin päinvastainen, mutta silti varmasti yksi parhaimpia lukemiani kirjoja hetkeen. Eikä kirja todellakaan tarvinnut huikeita juonenkäänteitä ollakseen koukuttava. Itseasiassa tämä kirja osoitti ettei tarvitse aina kuvailla paljon ja polveilevasti, taustoittaa sivutolkulla tai tarinoida koukueroisesti että kirja on onnistunut. Joskus oikeat sanat oikeilla paikoilla kuvaavat enemmän kuin sata sanaa peräkkäin. Vaikka säeromaanissa kerronta on niukkaa, kertoi tämä kirja kuitenkin Gracen ja Tippin elämästä viiltävästi ja sympaattisesti. Kaikki tarvittava tuli selville, kuinka tytöt haluavat samoja asioita kuin kaikki muutkin ikäisensä tytöt ja vaikka he ovat toisissaan kiinni, he ovat täysin erilaisia, omanlaisiaan persoonia kumpikin tahollaan ja etsivät omaa identiteettiään. Kuitenkin heidän välinen rakkaus ja side on vahvempi kuin mikään muu maailmassa. Vaikka muut ajattelevat että on kauhea kohtalo joutua olemaan toisessa kiinni koko elämänsä, tytöt eivät koe sitä niin.  Ennakkoluulot, erilaisuus ja pelko varjostavat tyttöjen elämää, samalla kun heidän perheensä kokee omaa kriisiään taloudellisesti. Mutta suurimman varjon tyttöjen elämään heittää terveyshuolet, heidän ei pitänyt selvitä paria kuukauttakaan hengissä, mutta he ovat eläneet jo aikuisuuden kynnykselle, mikä on ihme sinänsä.

Jos kirjan lukemista jännittää oudolta kuulostavan termin "säeromaani" takia, niin kannustan silti kokeilemaan. Kirja on todella eheä kokonaisuus ja hyvin pian lukiessa unohtaa edes lukevansa säeromaania. Ja minäkin olen kokenut säeromaanit toimiviksi, vaikka runous on minulle hankalaa, joten jos pelkää tämän olevan liian runokirjamainen, niin unohtakaa se - nimittäin ei ole! Kirjan reilut 400 sivuakin sujahti huomaamatta ja nopeasti, sillä tekstin asettelu on sen verran väljää, että tämän luki melkeinpä kahdelta istumalta. Kirja on nuorille suunnattu, mutta sopii mielestäni vanhemmallekin lukijalle jo teemansakin puolesta. Harvemmin sitä pääsee kurkistamaan siamilaisen kaksosen mielenliikkeisiin.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: S & S
Ilmestynyt suomeksi: 2018
Alkuteos: One (2015)
Sivuja: 436
Suomentanut: Kaisa Kattelus

Mistä minulle: Bookbeat

Kommentit

  1. Huipputeos. Tänä vuonna ilmestyy kirjailijalta uusi suomennettu säeromaani.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti