Jane Harper: Kuiva kausi

Pieni Kiewarran kaupunki eteläisessä Australiassa kärsii vuosisadan pahimmasta kuivuudesta. Joet kuivuvat, eläimet kituvat, ihmisten elinehdot kapenevat. Kahteen vuoteen ei ole satanut. Kun tapahtuu raaka perhesurma, kaupunkilaiset ovat järkyttyneitä mutta tragedian kulku vaikuttaa selvältä: Luke Hadler ei kestänyt enää ja surmasi vaimonsa ja lapsensa. Luken lapsuudenystävä, liittovaltion agentti Aaron Falk saapuu hautajaisiin vastahakoisesti ja aikoo viipyä vain päivän. Hän ei ole käynyt kotikaupungissaan sitten teini-iän, mutta Luken isän lähettämä viesti on kylvänyt epäilyksen siemenen. Aaron päättää jäädä tutkimaan tapausta, vaikka kaksikymmentä vuotta sitten Kiewarrassa tapahtui jotakin, joka heittää varjon myös Aaronin päälle.
Australialaisen Jane Harperin Kuiva kausi aloittaa Aaron Falkista kertovan dekkarisarjan, joka on hurmannut useat lukijat ympäri maailmaa. Reese Whiterspoonin tuotantoyhtiö on ostanut kirjan elokuvaoikeudet. Ankaran kuivuuden kurittama maaseutu ja kuumuudeen virittämän pienen kaupungin räjähdysherkkä ilmapiiri loivat kirjan tarinalle kutkuttavan taustan. Helle ja kuivuus huokuu kirjan sivuilta, mikä saa hien kohoamaan lukijankin otsalle, kun Falk koittaa selvittää mitä hänen ystävälleen ja tämän perheelle oikeastaan tapahtui.

Australian metsäpalojen ollessa vielä tuoreessa muistissani, oli kuivuudesta ja kuumuudesta kärsivän maaseudun elämän kuvaus melkein kiinnostavampaa kuin itse murhamysteerien ratkominen. Kuinka ankaraa ja haasteellista elämä on tuolla äärimmäisten olosuhteiden piiskattavana, miten se vaikuttaa ihmisten elannon saamiseen, yleiseen ilmapiiriin ja yksilöön. Mutta on Harper luonut myös kiinnostavan tragedian niin menneeseen kuin nykyiseenkin aikatasoon. Arvasin syyllisen sillä peruskikalla jo puolenvälin tienoilla. Tai jos ihan rehellisiä ollaan, minulla oli kaksi potentiaalista syyllistä, joista toinen osui oikeaan. Syitä en kuitenkaan osannut arvata, joten Harper onnistui tarjoamaan yllätyksiä myös minulle, jonka rikostarinoiden kokemus latistui sen jälkeen kun minulle paljastettiin kirjailijoiden kaava syyllisten taustalla. Tässä tapauksessa tieto on lisännyt tuskaa, koska syyllisen pystyy arvaamaan noin 90% tapauksissa ja se usein osuu oikeaan, joskus myös motiivi on helppo päätellä vihjeistä, kun syyllinen on selvillä. Harper kuitenkin panttaa tiedonjyväsiä loppumetreille saakka, enkä osannut laskea aikaisemmin todennäköistä skenaariota. 

Pidin hurjan paljon tästä dekkarista, sillä Harperin miljöökuvaus loi ainutlaatuisen kipinäherkän taustan tapahtumille ja pienen australialaisen kituvan kaupungin vihamielisyyttä huokuva asenne Falkia kohtaan nosti välillä niskakarvat pystyyn. Koukuttava ja helppolukuinen dekkari, jonka toista osaa ei tarvitse odotella enää kauan, sillä se ilmestyy tässä kuussa. Tai minun pitää odottaa, sillä en ole kirjaston varausjonossa kärkipäässä kärkkymässä. Saan odotella vuoroani kiltisti varmaan muutaman kuukauden.

Kuiva kausi sopii myös erinomaisesti Helmet -lukuhaasteessa kohtaan 31. kirjassa kerrotaan maaseudun elämästä. 

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2019
Alkuteos: The Dry (2016)
Sivuja: 381
Suomentanut: Mari Hallivuori 

Mistä minulle: Kirjastosta


Kommentit

Lähetä kommentti