Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä

Lukiossa Connell on suosittu jalkapalloilija, Marianne paarialuokkaa. Heidän välilleen muodostuu yhteys, jonka Connell kuitenkin salaa muilta. Yliopistossa osat vaihtuvat: Mariannen outous alkaa säkenöidä ja Connell jää paitsioon. He tapaavat muita ihmisiä, mutta jokin vetää heidät kerta toisensa jälkeen yhteen.
Sally Rooneyn toinen suomennettu romaani Normaaleja ihmisiä pelaa aivan eri liigassa kuin aikaisemmin lukemani Keskusteluja ystävien kesken, josta en meinannut löytää samaistumispintaa. En nyt suorastaan voi sanoa tämänkään romaanin tarinaan samaistuvani, muuten kuin että olen itsekkin ollut nuori aikuinen ja muistan sen nuoruuden vimman sekä aikuistumisen tuskan. 

Normaaleja ihmisiä on erilainen rakkaustarina, sillä se osoittaa toisenpuolen suhteista, kun kaikki ei olekkaan match made in heaven. Connellin ja Mariannen suhde on monimutkainen on-off-suhde, jossa on valtavasti seksuaalista vetovoimaa, mutta myös ristiriitoja, jotka repivät nuoria erilleen. Sekä Marianne ja Connell kumpikin kaipaavat hyväksytyksi tulemista, mutta saavat osansa ulkopuolisuuden kalvavasta tunteesta. Kirja käsittelee myös luokkaeroja sekä sen vaikutuksia ihmissuhteisiin. Näennäisesti kirjan tapahtumat ovat hyvinkin tavanomaisia - nuoria opiskelemassa, bilettämässä, elämässä tavanomaista opiskelijaelämää. Rooney on kuitenkin onnistunut tuomaan Mariannen ja Connellin tarinaan erilaisia nyansseja, jotka pitävät lukijaa tiukasti otteessaan.

Marianne ja Connelly ovat molemmat tahollaan rikkinäisiä ihmisiä ja heidän suhteensa niin kompleksinen, että se teki ennalta-arvattavastakin ennalta-arvaamattoman. Pidin todella paljon tästä tarinasta ja kuinka täyteläinen koko kirja on. Siinä käsitellään niin moninaisia teemoja aina vallankäytöstä perheessä, seksuaaliseen kanssakäymiseeen sekä sukupuolirooleihin, että lukiessa löytää aina uusia ja yllättäviä näkökulmia, joita tarkastella. Rooneyn vetävään kerrontaan sekä kiinnostaviin dialogeihin yhdistettynä, se tekee kirjasta suorastaan ahmittavan. 

Jos et ole vielä Rooneyn kirjoihin tutustunut, niin nyt kannattaa viimeistään tutustua. Kirjan pohjalta on tehty 12 osainen minisarja, joka on julkaistu huhtikuussa ja sen näkee nyt myös Yle Areenasta kokonaisuudessaan. Olen pari jaksoa jo katsonut ja suosittelen!

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2020
Alkuteos: Normal People (2018)
Sivuja: 264
Suomentanut: Kaijamari Sivill

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Rooney on minulle ihan tuntematon kirjailija. Kirjan esittely sai minut kiinnostumaan kirjasta, eli kiitos kirja- ja minisarjavinkistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti