YA -lukuhaaste 2020



Kirjagrammaajat @lottareadsbooks @sirkkuwrites @enemmankirjoja ja @hennasbooks järjestivät YA-kirjallisuutta koskevan keskutelun jatkoksi mahtavan YA-bingon, johon minäkin aion osallistua. Haaste alkoi vappuna ja tarkoituksena on lukea 30.9 mennessä YA-kirjoja ainakin yhden bingon verran. Tietenkin minä kunnianhimoisena tahdon saada enemmän kuin yhden bingon. Haastekohdat ovatkin sellaisia, että ne pakottavat ainakin minut mukavuusalueeni ulkopuolelle. En yleensä esimerkiksi lue kirjoja uudestaan. Bingoruudukon kuva on tänne siirrettynä hieman epäselvä, joten laitan kohdat vielä alle järjestyksessä oikealta vasemmalle:

  1. Kirja, joka sijoittuu paikkaan, jossa haluaisit käydä
  2. YA-klassikko
  3. Kirja, joka sinun oli tarkoitus lukea viime vuonna
  4. Kirjasarjan ensimmäinen osa
  5. Poika kirjan päähenkilönä
  6. Kirja, jonka nimestä pidät
  7. Kirjassa on kartta
  8. Äänikirja
  9. Suomalaisen kirjailijan kirja
  10. Kirjassa yli 450 sivua
  11. Kirjan kannessa on kasvi
  12. Rodullistettu kirjailija
  13. Tärkeä kirja
  14. Kirjassa käsitellään sairautta tai vammaa
  15. Kirja sijoittuu tulevaisuuteen
  16. Suomalainen YA-fantasia
  17. Lukematon oman hyllyn kirja
  18. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kesään
  19. LGBTQ + aihe
  20. Uudelleen luettu
  21. Kirja, joka on kirjoitettu ennen syntymääsi
  22. Kirjassa matkustetaan
  23. Vuonna 2020 julkaistu kirja
  24. Kirja, jossa on punainen kansi
  25. Haasteen järjestäjän suosittelema kirja
Se mikä luetaan YA-kirjoiksi, onkin aiheuttanut paljon kysymyksiä haasteeseen osallistujien kesken. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kirjan päähenkilö on 14-19-vuotias. Esimerkiksi eläimen näkökulmasta kerrotut kirjat eivät yleensä ole YA-kirjallisuutta. Kuitenkin monet kirjat, jotka ovat pyörineet suosituksissa haasteeseen löytyvät esimerkiksi meidän kirjastosta aikuisten hyllystä, mikä aiheuttanut minussa ainakin hieman hämmennystä. Aiemmin en ole asiaa juurikaan pohtinut, mutta nyt olen asian noteeranut. Tässäkin joutuu käyttämään hieman omaa harkintaa, mutta laitan vielä haasteen järjestäjien luonnehdinnan YA-kirjallisuudesta haastetta varten tähän. Haasteen järjestäjien tileillä tulee koko ajan hyviä vinkkejä eri haaste kohtiin, joten jokainen varmasti löytää luettavaa.


Kannattaa osallistua, sillä bingon suorittaineiden kesken arvotaan 2x20€ arvoista lahjakorttia Suomalaiseen kirjakauppaan. Haasteeseen voit osallistua Instagrammissa tai sitten Lotan blogissa, johon tulee koontipostaus, johon voi linkittää oman suorituksen. Sähköpostin jättämällä osallistuu myös arvontaan samaan aikaan ku Instassa, jos on onnistunut bingon saamaan.

Kommentit

  1. Aivan mahtavaa! Hienoa että jaoit tämän blogissasi. Päädyin sivulle erään tehtävän kautta ja kun rakastan lukemista, niin aion todella osallistua tähän bingoon. Tästä saan varmasti myös itse uusia lukukokemuksia. Kiitos sinulle ja hyviä lukuhetkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löysit bingon ja aiot osallistua. Mukavia lukuhetkiä! :)

      Poista
  2. Tämä on mennyt minulta ihan kokonaan ohi :o Olisipa kiva osallistua - ihan vaikka sitten vain omaksi iloksi. Kirja-instagramia kun en omista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut huomannut, että tähän voi osallistua myös Lotan blogin puolella. Korjasin tiedon postaukseen nyt, mutta sitä kautta voit käydä osallistumassa ja osallistua arvontaankin, jos bingon saat. :) Linkki Lotan blogiin on upotettuna tekstiin. :)

      Poista

Lähetä kommentti